Από τη Βραζιλία στη Βρετανία δυο Συμφωνίες δρόμος…

 
EMB-145H

Ενημερώθηκε: 08/02/23 - 11:15

Επίσημες επισκέψεις πραγματοποίησαν στη Βραζιλία χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και στη Βρετανία σήμερα ο συνάδελφός του της Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπου είχαν επαφές με τους αντίστοιχους συναδέλφους τους για θέματα των αρμοδιοτήτων τους έκαστος.

Γιατί το αναφέρουμε αυτό;

Γιατί αμφότεροι οι Έλληνες Υπουργοί υπόγραψαν συμφωνίες που σχετίζονται με την Άμυνα, τόσο με τη μακρινή Βραζιλία, όσο και με το πιο κοντινό μας (γεωγραφικά) Ηνωμένο Βασίλειο.

Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά.

Χθες στη Βραζιλία, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Νότια Αμερική, όπου θα επισκεφθεί συνολικά έξι χώρες της περιοχής, ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας υπέγραψε με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Μάουρο Λουίζ Βιέιρα μία σειρά διμερών Συμφωνιών Συνεργασίας, που είναι:

Συμφωνία-πλαίσιο για τη συνεργασία σε θέματα που σχετίζονται με την άμυνα Ελλάδας – Βραζιλίας
• Συμφωνία αεροπορικών υπηρεσιών
• MoU σχετικά με τη συνεργασία στον τουρισμό

Εύλογα θα ρωτήσει κάποιος τι κοινό μπορεί να έχει η Ελλάδα και η Βραζιλία στον αμυντικό τομέα;

Η απάντηση είναι απλή: Τουλάχιστον δύο και αμφότερα στην Πολεμική Αεροπορία. Πρόκειται για τα αεροσκάφη EMB-145H της βραζιλιάνικης αεροκατασκευαστικής εταιρείας EMBRAER, που αποτελεί – ως γνωστόν – την πτητική πλατφόρμα για το ελληνικό «ιπτάμενο ραντάρ» της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ της ΠΑ.

Επίσης, η 352 Μοίρα Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων (352 ΜΜΥΠ) της ΠΑ, διαθέτει τώρα στη δύναμή της ένα VIP τύπου EMB-135LR της εταιρείας EMBRAER.

Η ελληνική εμπλοκή με τα βραζιλιάνικα αεροσκάφη ήταν στο πλαίσιο του προγράμματος αποκτήσεως τεσσάρων ιπτάμενων ραντάρ (κυβέρνηση Κώστα Σημίτη – ΥΕΘΑ Άκης Τσοχατσόπουλος), όπου αντί να επιλεγεί ΕΝΑ (το οποιοδήποτε) δοκιμασμένα ιπτάμενα ραντάρ ως ενιαίο σύστημα, αποφασίστηκε να έχουμε ένα ιπτάμενο ραντάρ με αεροσκάφος βραζιλιάνικο, χώρα μη μέλος του ΝΑΤΟ, ραντάρ σουηδικό, χώρα με ειδική σύνδεση με το ΝΑΤΟ, και ηλεκτρονικά γαλλικά, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλήθους προβλημάτων που καθυστέρησαν το όλο πρόγραμμα για 6-7 χρόνια.

Στο πλαίσιο των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ) του προαναφεθέντος προγράμματος η βραζιλιάνικη εταιρεία EMBRAER πρόσφερε δωρεάν στην Ελλάδα ένα VIP αεροσκάφος τύπου EMB-135LR, που παρελήφθη το 1999 από την ΠΑ και στις 9 Μαρτίου 2000 εκτέλεσε την πρώτη επιχειρησιακή αποστολή μεταφοράς VIP με αεροπλάνο για τη μετακίνηση του ΥΕΘΑ στις Βρυξέλλες.

Το 2002 παρελήφθη ένα δεύτερο VIP αεροσκάφος EMBRAER ΕΜΒ-135BJ Legacy, το οποίο στις 6 Σεπτεμβρίου 2002 εκτέλεσε την πρώτη επιχειρησιακή αποστολή μεταφοράς VIP, για τη μετακίνηση του τότε Υπουργού Οικονομικών στην Κοπεγχάγη. To Σεπτέμβριο του 2022 το EMB-135BJ Legacy παραχωρήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία και έτσι τώρα η 352 ΜΜΥΠ διαθέτει ένα βραζιλιάνικης προέλευσης αεροσκάφος.

Το αεροσκάφος αυτό, καθώς και τα τέσσερα ιπτάμενα ραντάρ χρειάζονται ανταλλακτικά, υποστήριξη κλπ, καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν υπογραφεί αντίστοιχες συμφωνίες υποστήριξης!

Από τη Βραζιλία στη Βρετανία τώρα, καθώς σήμερα υπογράφτηκε η Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας, «Διακήρυξη Κοινού Οράματος – Joint Vision Statement, κατά λέξη) μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου, από τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μπεν Γουάλας αντίστοιχα.

Μία συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις διπλές επισκέψεις σε Λονδίνο και Κωνσταντινούπολη, των ΥΠΑΜ των δύο χωρών, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και εξοπλιστικά θέματα, και των αντίστοιχων επισκέψεων των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Η Διακήρυξη αυτή υπογράφτηκε στην τεράστια ναυτική βάση – ναύσταθμο του Πόρστμουθ στην νότια Αγγλία, επί του HMS “Diamond” (D-34), ένα αντιτορπιλλικό κατευθυνομένων βλημάτων Type-45, τελευταίου τύπου και κατασκευής, που προβλέπει:

• Την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο πλευρών με συνεκπαιδεύσεις προσωπικού.
• Την εκπαίδευση επιτελικού προσωπικού.
• Τη διενέργεια κοινών ασκήσεων μεταξύ όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
• Καθορισμός ενός νέου πλαισίου συνεργασίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών, όπως είναι ο υβριδικός πόλεμος και οι κυβερνοεπιθέσεις.
• Τη σαφή αναφορά και συμπερίληψη στη Διακήρυξη στον αμοιβαίο σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Δικαίου αλλά και του Δικαίου της Θάλασσας.
• Την ετήσια συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων για την επικαιροποίηση της Διακήρυξης.

Λεπτομέρειες για συζητήσεις επί εξοπλιστικών θεμάτων δεν έγιναν γνωστές. Συμφώνως με ασφαλείς πληροφορίες κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών έγινε «διερευνητικού χαρακτήρα» συζήτηση για την πρόθεση της Βρετανίας να πωλήσει τον στόλο των 14 σύγχρονων μεταφορικών αεροσκαφών της C-130J Super Hercules με μεγαλύτερη άτρακτο και σύγχρονους κινητήρες, δηλαδή έναν τομέα που πραγματικά πάσχει η χώρα μας καθώς διαθέτει ελάχιστα παλαιότερα μεταφορικά αεροσκάφη C-130H Hercules επιχειρησιακά διαθέσιμα σε κατάσταση πτήσης, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων συντήρησης και έλλειψης ανταλλακτικών!

Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για 5-6 αεροσκάφη και προ ενός μηνός περίπου ειδική αντιπροσωπεία των Βρετανών είχε έλθει στο Στρατόπεδο «Παπάγου», όπου ενημέρωσαν επίσημα τους αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ!

Βλέπουμε λοιπόν ότι στη Βραζιλία και στη Βρετανία είχαμε χθες και σήμερα αυτές τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της άμυνας, την ίδια ώρα, που στη Βουλή συζητείτο στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΘΑ , για το προσωπικό, τους αποστράτους, την Εθνοφυλακή κλπ!

«Ιχνηλάτης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ