Ιταλία: Τουλάχιστον 62 νεκροί μετανάστες από το ναυάγιο - Επικρίσεις στη Μελόνι (ΒΙΝΤΕΟ)

 
ΝΑΥΑΓΙΟ

Ενημερώθηκε: 27/02/23 - 18:14

Ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο με μετανάστες κοντά στις ακτές της νότιας Ιταλίας αυξήθηκε στους 62, όπως δήλωσε αξιωματούχος, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους.

Την Κυριακή, ένα ξύλινο σκάφος που μετέφερε μετανάστες στην Ευρώπη συνετρίβη σε βράχια κοντά στο Στεκάτο ντι Κούτρο, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στις ανατολικές ακτές της Καλαβρίας.

Συνολικά έως τώρα έχουν βρεθεί 62 νεκροί, ενώ 80 άνθρωποι διασώθηκαν, δήλωσε η Μανουέλα Κούρα, αξιωματούχος των περιφερειακών αρχών.

Το σκάφος μετέφερε ανθρώπους από το Αφγανιστάν, το Ιράν και άλλες χώρες, ενώ στα θύματα περιλαμβάνονται και 12 παιδιά, όπως δήλωσαν νωρίτερα οι αρχές.

Με βάση τις αναφορές από τους επιζώντες, οι αρχές πιστεύουν ότι συνολικά στο σκάφος επέβαιναν 180 - 200 άνθρωποι, πρόσθεσε η Κούρα. Η λέμβος είχε αποπλεύσει από τη Σμύρνη τέσσερις ημέρες πριν.

Μέλη της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), που βρίσκονταν στο σημείο, δήλωσαν ότι βοηθούσαν ανθρώπους που έχασαν συγγενείς τους στο ναυάγιο.

«Έχουμε περιπτώσεις παιδιών, που έμειναν ορφανά, όπως ένα 12χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν που έχασε όλη την οικογένειά του, μια εννεαμελή οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αδελφιών, γονέων και άλλων στενών συγγενών», δήλωσε ο Σέρτζιο Ντι Ντάτο από τους MSF.

Παιδικά ρούχα, ακόμη και μπιμπερό, βρίσκονται διάσπαρτα στην παραλία και μαρτυρούν τον τραγικό θάνατο που βρήκαν αρκετά παιδιά, ανάμεσα τους κι ένα βρέφος, τα οποία επέβαιναν στη ξύλινη βάρκα, που βυθίστηκε, την ώρα θαλασσοταραχής.

Συγκλονίζουν και οι μαρτυρίες των διασωθέντων, λίγο πριν προσκρούσει η βάρκα στα βράχια και κοπεί στα δύο.

Ο αξιωματικός της πυροσβεστικής, Τζουζέπε Λαρόσα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση ήταν η σιωπή των διασωθέντων. Ο φόβος στα μάτια τους και το γεγονός ότι δεν μιλούσαν».

Επικρίσεις στους κανόνες της Μελόνι

Με τον ακροδεξιό συνασπισμό της Τζόρτζια Μελόνι να δέχεται επικρίσεις για τη θέσπιση νέων αυστηρών κανόνων για τη διάσωση μεταναστών από μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών Matteo Piantedosi επισήμανε την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας σημείωσε πως αυτό το ναυάγιο πρέπει να οδηγήσει σε συμφωνίες με τις χώρες αναχώρησης που πρέπει να κάνει ολόκληρη η Ε.Ε., η βοήθεια πρέπει να αυξηθεί, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα χρήματα δεν πρέπει να δίνονται σε δικτάτορες ή σε ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν για σκοπούς άσχετους με την ευημερία των πολιτών. «Ελπίζω να καταλάβουν όλοι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι αυτό δεν είναι ιταλικό καπρίτσιο», δήλωσε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ