Η αψευδής γλώσσα των αριθμών των τουρκικών προκλήσεων

 
τουρκια

Ενημερώθηκε: 02/03/23 - 19:31

Είναι γνωστό ότι η γλώσσα των αριθμών μπορεί να μην «λέει» όλη την αλήθεια, αλλά δεν λέει ποτέ ψέματα! Αυτό προκύπτει αβίαστα ως συμπέρασμα εξετάζοντας την κατακόρυφη πτώση των τουρκικών προκλήσεων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου κατά τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους 2023.

Εξέταση, τόσο σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα Ιανουάριο του 2023, όσο και σε σχέση (και σύγκριση) με τους αντίστοιχους δύο πρώτους μήνες της προηγούμενης χρονιάς (Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2022), όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιεί καθημερινά το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και τηρεί πλέον στην ιστοσελίδα του, από όπου μπορεί ο οποιοσδήποτε να τα αντλήσει!

Ας δούμε πρώτα τα στοιχεία όπως προκύπτουν από την αψευδή γλώσσα των αριθμών και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να τα «ερμηνεύσουμε»!

2023ΠαραβάσειςΠαραβιάσειςΟπλισμ.ΕμπλοκέςΥπερπτήσειςΑ/φη
Ιαν.238978667421321
Φεβρ.  46163  914  0  58
ΣΥΝΟΛ2841141758821379

Βλέπουμε λοιπόν ότι ενώ τον Ιανουάριο του 2023 είχαμε μία «έκρηξη» των τουρκικών προκλήσεων σε όλα τα επί μέρους στοιχεία τους, με 238 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών, 978 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), με 321 αεροσκάφη όλων των τύπων από τα οποία 66 ήταν οπλισμένα, που πραγματοποίησαν 21 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ σημειώθηκαν και 74 εμπλοκές με τα μαχητικά της ελληνικής αεράμυνας, που έσπευσαν να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν, τον επόμενο μήνα, τον Φεβρουάριο του 2023, είχαμε κάθετη μείωση όλων των δεικτών, με 46 παραβάσεις, 163 παραβιάσεις του ΕΕΧ, μόλις 58 αεροσκάφη από τα οποία μόνο 9 οπλισμένα, με ΜΗΔΕΝ (0) υπερπτήσεις και 14 εμπλοκές!

Σαν ένα μέτρο σύγκρισης μπορούμε να δούμε, πάντα από τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τα αντίστοιχα στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2022, όπου οι τουρκικές προκλήσεις ήταν εμφανώς πιο «ισόρροπα» κατανεμημένες!  

2022ΠαραβάσειςΠαραβιάσειςΟπλισμ.ΕμπλοκέςΥπερπτήσειςΑ/φη
Ιαν.110380141718157
Φεβρ.138446212212170
ΣΥΝΟΛ248826353930327

            Τι έγινε λοιπόν και οι Τούρκοι «ηρέμησαν» σε τέτοιο βαθμό τον Φεβρουάριο του 2023; 


Κατά την άποψή μας τρία, αλλά πολύ σημαντικά, γεγονότα.          

  Πρώτο, ο διπλός τρομερός σεισμός των 7,6 και 7,4 Ρίχτερ, που ισοπέδωσε ένδεκα επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της Συρίας, προκαλώντας δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες και ανέστιους κατοίκους της περιοχής. Το γεγονός αυτό επέδρασε καταλυτικά στην τουρκική προκλητικότητα καθώς μετά τις 6 Φεβρουαρίου, ημέρα του σεισμού, η πτητική δραστηριότητα και προκλητικότητα σχεδόν μηδενίστηκε ή γινόταν (όποτε γινόταν) με ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (UAV) ή με ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου!          

 Δεύτερο, η έκτακτη επίσκεψη αβροφροσύνης και συμπαράστασης που πραγματοποίησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις σεισμόπληκτες περιοχές, καθώς το αεροσκάφος του προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο των Αδάνων, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου, και στη συνέχεια μαζί επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ήταν ο πρώτος ξένος επίσημος που επισκέφτηκε τις πολύπαθες περιοχές γεγονός που επικοινωνιακά μέτρησε τα μέγιστα τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και στο εξωτερικό. Βεβαίως η φυσική παρουσία του Ν.Δένδια δεν ήταν η μόνη, καθώς συνοδεύτηκε με την άμεση και μόλις έγινε γνωστό το μέγεθος της καταστροφής εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσταλούν οι εξαιρετικά έμπειρες διασωστικές ομάδες ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μαζί με ειδικά εκπαιδευμένους διασώστες του ΕΚΑΒ. Η διπλή αυτή «αποστολή φιλίας και συμπαράστασης» από πλευράς της Αθήνας αλλά και τα λαμπρά αποτελέσματα με τις διασώσεις κόσμου «επί του πεδίου» ήταν τέτοιες και τόσο δυνατές, που το εκπεμπόμενο μήνυμα κατέκλυσε επικοινωνιακά τη γείτονα και φυσικά δεν μπορούσε να αγνοηθεί από την ηγεσία της!        

   Τρίτο, η επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα αρχικά και στην Αθήνα αμέσως μετά, του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονυ Μπλίκεν, ο οποίος επισκέφθηκε και αυτός τις πληγείσες περιοχές με τον ομόλογό του Μεσούτ Τσαβούσογλου, είχε μία «ξεπέτα» συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν «στο όρθιο», στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, για να βγουν οι (απαραίτητες) φωτογραφίες προτού έλθει για ένα ημερολογιακό διήμερο (20-21 Φεβρουαρίου) στην Αθήνα για επαφές και συναντήσεις κατά την πρώτη του επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα από την ανάληψη των καθηκόντων του. Προφανώς, ακόμα και για τους Τούρκους, δεν θα ήταν σκόπιμο αμέσως πριν και αμέσως μετά να συνεχίσουν τις προκλήσεις τους, που κορυφαίοι παράγοντες της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ, έχουν συνδέσει ΑΜΕΣΑ με την αποδέσμευση ή όχι της απόκτησης 40 F-16V ή της αναβάθμισης 80 παλαιότερων εκδόσεων F-16 σε F-16V. Επομένως, ησυχία και ηρεμία και για το λόγο αυτό.
Αξιοπρόσεκτο, που πρέπει επίσης να τονιστεί είναι ότι χθες, 1η Μαρτίου 2023, ημέρα που συνέβη το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, με τις δεκάδες αθώους νεκρούς, η Τουρκία είχε ΜΗΔΕΝΙΚΗ πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο!
Το αν αυτό θα έχει και συνέχεια, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για «αλλαγή πλεύσης» από πλευράς της Άγκυρας, είναι κάτι που μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει, καθώς πλέον το αμέσως επόμενο διάστημα είναι ουσιαστικά προεκλογική περίοδος και στις δύο χώρες! 
Και από την Άγκυρα εξαρτάται για να δείξει αν θέλει οι δύο χώρες να βαδίσουν προς τις εκλογές σε ήσυχο κλίμα. Η ελληνική πλευρά πάντως έχει δείξει πως είναι (παν)έτοιμη για όλα τα σενάρια και ενδεχόμενα!          

«Ιχνηλάτης

  • Απάντηση
  • Απάντηση σε όλους
  •  ή
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ