Πυρά από παντού για την «αλαζονική», «ασεβή» και «εξωφρενική» πρόταση Ανδρουλάκη

 
POLITIKOI ARXHGOI

Ενημερώθηκε: 24/03/23 - 09:37

Η τοποθέτηση που έκανε ο Ν. Ανδρουλάκης για τον επόμενο πρωθυπουργό σε περίπτωση συγκυβέρνησης προκάλεσε πυρά τόσο από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ όσο και την αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λομβέρδου, που εμφανίστηκε να διαφωνεί με τη στρατηγική που ο κ. Ανδρουλάκης έχει υιοθετήσει.

«Οταν πάμε σε εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα, για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες», είπε ο κ. Λοβέρδος. Και κατέστησε σαφές ότι δεν συμφωνεί με την επιμονή του κ. Ανδρουλάκη στην απόρριψη των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα και στον ορισμό τρίτου προσώπου για πρωθυπουργό: «Το ΠΑΣΟΚ έχει αρχηγό, άρα όποιος το ψηφίζει, το ψηφίζει για να είναι αυτός ηγέτης της χώρας», πρόσθεσε.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν άφησαν αναπάντητα τα «καρφιά» Λοβέρδου. «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Ακη Σκέρτσο», σχολίαζαν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Κυβερνητικά στελέχη καταλόγιζαν χθες σε συνομιλίες τους «μικρομεγαλισμό» στον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος εμφανίστηκε να φιλοδοξεί να επιβάλλει λεόντειους όρους για μια μετεκλογική συνεργασία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε την πρόταση Ανδρουλάκη «εκτός από θεσμική ασέβεια, και πολιτικά εξωφρενική» και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει «ψηφίστε με και πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος Χ».

«Προκύπτει πολύ καθαρά, ο πυρήνας του προβλήματος των πολιτικών συνεργασιών, που τελικά αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν ένα σαφές προγραμματικό περιεχόμενο και έχουν τελικά μεγάλο κίνδυνο να καταλήξουν σε μία ακυβερνησία στη χώρα», είπε με τη σειρά του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στο Πρώτο Πρόγραμμα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης με τη σειρά του χαρακτήρισε «ψωνισμένη» την τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη.

Στην ίδια γραμμή κύματος κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι ενδεικτική η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι «τον πρωθυπουργό τον εκλέγει ο λαός και όχι τρίτος. Δεν μπορούμε να έχουμε ξανά Παπαδήμο». H Πόπη Τσαπανίδου δήλωσε από την πλευρά της ότι η ουσιαστική κουβέντα για τις συνεργασίες θα γίνει μετά τις εκλογές, όταν θα έχει μιλήσει ο λαός.

Απάντηση στον Γιάννη Οικονόμου, όσο και στο σχόλιο του Άδωνη Γεωργιάδη, που χαρακτήρισε «αλαζόνα» τον Νίκο Ανδρουλάκη, μετά τη δήλωσή του ότι δεν θα γίνει «μέρος του παιχνιδιού “ή εγώ ή ο Τσίπρας», έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος. Όπως είπε, «αλαζόνας δεν είναι ένας αρχηγός κόμματος που ξεδιπλώνει το πρόγραμμά του για το μέλλον του τόπου, αλλά ένας πρωθυπουργός που λέει πως δεν φταίει ποτέ».

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αction 24, ο Δημήτρης Μάντζος χαρακτήρισε «συγκινητικό πώς συμφωνούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε μία ερμηνεία του Συντάγματος την οποία έκανε ο κ. Μητσοτάκης προχθές, υποδυόμενος τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, ότι στις εκλογές ψηφίζουμε πρωθυπουργό και, άμα βγει και καμιά Βουλή που τον στηρίζει, είμαστε εντάξει. Όχι, δεν είναι έτσι. Ψηφίζουμε Βουλή που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Σε σχόλιό του, σχετικά με τη συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει τα εξής:

«Επιβεβαιώνονται οι διεργασίες και τ’ αλισβερίσια που συντελούνται για την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο “μπαλαντέρ”. Άλλωστε, ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπάρχει αντικειμενικά η κοινή προγραμματική βάση για μία τέτοια κυβέρνηση, ακόμη και με αλλαγή κάποιων προσώπων αν χρειαστεί.

Απέναντι σ’ αυτήν την “κινούμενη άμμο” του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, είναι ελπιδοφόρο ότι μέσα στο λαό δυναμώνει ένα ρεύμα που δηλώνει “κανένας απ τους δύο” και τους πρόθυμους συγκυβερνήτες τους. Κι αυτό το ρεύμα μπορεί να διαμορφώσει θετικές εξελίξεις για το λαό συμπορευόμενο με το ΚΚΕ».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ