Την προσπάθεια «δια της πλαγίας οδού» της Τουρκίας – που δεν κατονόμασε αλλά σαφώς εννόησε, όπως ενταχθεί στην προσπάθεια των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, για ενιαία άμυνα, επισήμανε δύο φορές χθες, γεγονός που ζήτησε να μην υλοποιηθεί, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας.
Την πρώτη φορά, στην εκδήλωση του CNN Greece με θέμα την «Τεχνολογία & Αμυντική Βιομηχανία» και στη συζήτηση που ακολούθησε (με τη δημοσιογράφο Αμαλία Κάτζου) και τη δεύτερη στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ούγγρο ομόλογό του K.Szalay-Bobrovniczky, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και με τον οποίο συναντήθηκε ΥΠΕΘΑ, στο Στρατόπεδο «Παπάγου».
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ν.Δένδιας, στην εκδήλωση του CNN Greece στην οποία παραβρέθηκαν επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) κ. Παντελής Τζωρτζάκης, ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ Υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας και εκπρόσωποι ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«…Αλλά και εδώ πρέπει να είμαστε σαφείς για το τι εννοούμε: Της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ιστορικού εγχειρήματος. Δηλαδή, της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του λόγου, της ισότητας των φύλων. Της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως αξιακού χώρου, δηλαδή.
Γιατί το λέω αυτό; Το λέω αυτό γιατί παρατηρώντας τις εξελίξεις διαβλέπω έναν κίνδυνο. Κάποιοι να προσλάβουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα ως ένα αποκλειστικά αντι-ρωσικό συνασπισμό. Να μπουν δηλαδή σε έναν πειρασμό να αθροίσουν ως φίλιες δυνάμεις στο ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες όπου το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Δημοκρατία δοκιμάζονται σκληρά. Χώρες που απειλούν άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου το ίδιο, αν όχι πιο αυθαίρετα από τη ρωσική επιχειρηματολογία εναντίον της Ουκρανίας.»

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Δένδιας στο ΥΠΕΘΑ υποδέχτηκε τον Ούγγρο ομόλογό του κ. K. Szalay-Bobrovniczky, με τον οποίο είχε τόσο κατ’ ιδίαν συνάντηση, όσο και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Ουγγαρίας, οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή Άμυνα και Βιομηχανία, καθώς επίσης περιφερειακά και διεθνή ζητήματα Άμυνας και Ασφάλειας.
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο ΥΦΕΘΑ κ. Θανάσης Δαβάκης, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Υπαρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Κωτσάκης ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, ο επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ Υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας και ο επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Πολιτικής Εθνικής Αμύνης & Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ Πρέσβης ε.τ. Μιχαήλ Σπινέλλης.
Στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων, επισήμανε τα εξής:
«…Η κοινή μας παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είμαστε εταίροι, αλλά και στο ΝΑΤΟ, που είμαστε σύμμαχοι, δημιουργεί ένα πολύ κατάλληλο πλαίσιο για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας. Και θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα ακόμα πλαίσιο. Υπάρχει ελληνική κοινότητα στην Ουγγαρία. Συγκαταλέγεται μεταξύ των 13 αναγνωρισμένων μειονοτήτων που εκπροσωπούνται στο εντυπωσιακό ουγγρικό Κοινοβούλιο. Είναι γέφυρα επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών μας».
Και πρόσθεσε: «…Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για την «Ατζέντα 2030», τη συνολική μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την υφιστάμενή μας στρατιωτική συνεργασία, η οποία όχι πρέπει απλώς να συνεχιστεί, πρέπει να διευρυνθεί, δεδομένου και του ευρύτερου γεωπολιτικού περιβάλλοντος αστάθειας.
Συζητήσαμε, επίσης, για τους ευρωπαϊκούς κανόνες χρηματοδότησης της Άμυνας. Οι χώρες μας μπορούν να εμβαθύνουν τη συμμετοχή τους στο πλαίσιο της PESCO, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, EDF, της Πρωτοβουλίας EDIP, του κανονισμού SAFE.
Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών, αλλά αυτό έγινε καθαρό και συμφωνήσαμε απολύτως. Αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που διασφαλίζει πλήρως την κυριαρχία των κρατών-μελών και λαμβάνει υπόψιν τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας κάθε κράτους.
Ένα πράγμα είναι απόλυτα σαφές: η Άμυνα είναι ο στενός, στενότατος πυρήνας της κρατικής υπόστασης και στα θέματα της Άμυνας συμφωνήσαμε απολύτως ότι πρέπει να υπάρχει ομοφωνία για τη λήψη αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένα σημαντικό μέρος της συζήτησής μας, όπως είπα, αφιερώθηκε στις προτάσεις ReArm και τον κανονισμό SAFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι προτάσεις αυτές είναι προς τη θετική κατεύθυνση, όμως είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Ούγγρο ομόλογό μου για την ελληνική θέση στα κριτήρια επιλεξιμότητας. Δηλαδή, την ανάγκη να διαμορφωθούν με έναν τρόπο που να αποκλείει την ενίσχυση αμυντικών βιομηχανιών χωρών που δεν υιοθετούν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν ευθυγραμμίζονται με την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας. Πόσο μάλλον χωρών που απειλούν άλλα κράτη-μέλη που είναι κράτη-μέλη της Ένωσής μας.» (=Η υπογράμμιση δική μας)