BBC: Θέλει ο Βλαντίμιρ Πούτιν την ειρήνη; - Προσπάθεια διχασμού ΗΠΑ και Ευρώπης η πρόταση του Κρεμλίνου για την Ουκρανία

 
sss

Ενημερώθηκε: 11/05/25 - 18:08

Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις επειδή επιδίωξαν να μιλήσουν με τη Ρωσία “με βλακώδη τρόπο και με τη βοήθεια τελεσιγράφων”», αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC.

Όπως τονίζει το βρετανικό μέσο, ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπήκε σε λεπτομέρειες. «Δεν χρειαζόταν. Αυτή ήταν ξεκάθαρα η απάντησή του στο τελεσίγραφο που έθεσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Κίεβο.

Είχαν προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι αν η Ρωσία δεν συμφωνήσει σε μια άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός από τη Δευτέρα, θα υπάρξουν περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία».

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι “αν (ο Πούτιν) είναι σοβαρός για την ειρήνη, τότε έχει την ευκαιρία να το δείξει”.

Η απάντηση του Κρεμλίνου: είμαστε σοβαροί, αλλά θα το δείξουμε με τον δικό μας τρόπο. Ο τρόπος του Πούτιν (η αντιπρότασή του) είναι απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Πέμπτη. Αλλά, το κρίσιμο είναι ότι δεν θα υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός.

Προσπάθεια να παίξει με το χρόνο και να παρατείνει τον πόλεμο;

Είναι λοιπόν η προσφορά του Κρεμλίνου μια σοβαρή ειρηνευτική πρωτοβουλία; Ή είναι απλώς μια προσπάθεια της Μόσχας να παίξει με το χρόνο και να παρατείνει τον πόλεμο;

Και με αυτή την πρόταση μήπως η Ρωσία προσπαθεί επίσης να διασπάσει τον δυτικό συνασπισμό που στηρίζει την Ουκρανία;

Ας ξεκινήσουμε με ένα σύντομο, αλλά βασικό ερώτημα: Θέλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν την ειρήνη; Ισχυρίζεται ότι το θέλει. Αλλά ειρήνη μόνο με τους όρους της Ρωσίας.

Η Μόσχα υποψιάζεται ότι έχει ελάχιστα να κερδίσει από μια 30ήμερη κατάπαυση του πυρός χωρίς όρους, ειδικά από τη στιγμή που οι Ρώσοι πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή έχουν την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Αλλά ούτε η Ρωσία θέλει να θεωρηθεί εμπόδιο στην ειρήνη. Επιθυμεί να διατηρήσει μια καλή σχέση με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία το Κρεμλίνο εργάζεται σκληρά για τη βελτίωση των δεσμών.

Εάν συνεχιστεί η προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας, το Κρεμλίνο θα ελπίζει σε ταχεία ανακούφιση από τις κυρώσεις και οικονομική ώθηση.

Προτείνοντας απευθείας συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος Πούτιν στέλνει ένα μήνυμα στον Λευκό Οίκο: «Είμαι άνθρωπος της ειρήνης».

Αλλά με τη μη δέσμευση για άμεση κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, το πιθανότερο είναι ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο και θα προχωρήσει στην κατάληψη και κατοχή περισσότερων ουκρανικών εδαφών.

«Σφήνα» μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων

Η αόριστη αναφορά του ηγέτη του Κρεμλίνου ότι «δεν αποκλείεται» οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης να οδηγήσουν σε «νέα κατάπαυση του πυρός» θα γίνει δεκτή με βαθύ σκεπτικισμό από το Κίεβο.

Και όταν μιλάμε για πόλεμο και ειρήνη, να θυμάστε ότι ο πρόεδρος Πούτιν ήταν αυτός που διέταξε την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Αυτή ήταν δική του απόφαση, η οποία θεωρείται ευρέως ως μια προσπάθεια να αναγκάσει την Ουκρανία να επιστρέψει στην τροχιά της Μόσχας.

Δεν την αποκάλεσε όμως πόλεμο. Παρουσίασε τις ενέργειες της Ρωσίας ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Χθες το βράδυ, όμως, ο Πούτιν δήλωσε: “Υπάρχει συνεχής μάχη, πόλεμος. Αλλά προσφερόμαστε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες που διακόπηκαν, και όχι από εμάς. Τι κακό έχει αυτό;”

Το Κρεμλίνο μπορεί κάλλιστα να υπολογίζει ότι η πρότασή του για απευθείας συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη θα δημιουργήσει σφήνα μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων ηγετών.

Μετά την ανακοίνωση του Πούτιν, ο πρόεδρος Τραμπ χαιρέτισε μια «δυνητικά μεγάλη μέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία» σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποσχέθηκε να «συνεχίσει να εργάζεται και με τις δύο πλευρές για να διασφαλίσει ότι θα συμβεί».

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την προσφορά του Πούτιν ως «ένα πρώτο βήμα, αλλά όχι αρκετό». Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι «μιας άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός δεν προηγούνται διαπραγματεύσεις».

Ο Πούτιν ανακοίνωσε την πρότασή του σε μια αργά το βράδυ ανακοίνωση που παραδόθηκε μέσα στο Κρεμλίνο.

Ο συντάκτης του άρθρου Στιβ Ρόζενμπεργκ καταλήγει: «Ήμουν μεταξύ μιας μικρής ομάδας ξένων δημοσιογράφων που κλήθηκαν να συμμετάσχουν μαζί με Ρώσους δημοσιογράφους σε αυτό που μας είπαν ότι θα ήταν μια συνέντευξη Τύπου.

Περιμέναμε αρκετές ώρες για την έναρξη της εκδήλωσης. Στο τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος δεν δέχτηκε καμία ερώτηση. Αφού έκανε τη δήλωσή του, αποχώρησε από την αίθουσα».

ΠΗΓΗ: BBC μέσω Hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ