Χατζηδάκης: Bρισκόμαστε σε συζητήσεις με την ΕΕ για να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 12/05/25 - 11:04

«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ο οποίος προκύπτει αφενός από τις πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και αφετέρου από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικότερα, τα θέματα της οικονομίας είναι ένα από τα βασικά θέματα της εκτενούς συνέντευξης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στο Liberal.gr. Και, πρώτα για το «καλάθι» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο αντιπρόεδρος και με αφορμή, όπως αναφέρει, «τα πρωτοσέλιδα των μισών περίπου κυριακάτικων εφημερίδων», λέει πως αντιλαμβάνεται ότι «η ανακοίνωση, πριν από λίγες μέρες, των έκτακτων μέτρων στήριξης, χάρη στο πλεόνασμα του 2024, άνοιξε την όρεξη των δημοσιογράφων».

Παράλληλα, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, «συνεχίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση σχετικά με τη ρήτρα διαφυγής ως προς τις αμυντικές δαπάνες. Άρα, το ποιος θα είναι τελικά ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος θα το γνωρίζουμε αργά το καλοκαίρι. Και τότε θα αποφασίσουμε τα επιμέρους μέτρα, τα οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Επομένως, όσα λέγονται ή γράφονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όπως κανείς δεν προέβλεψε τις πρωτοβουλίες του Απριλίου, ενδεχομένως κανείς να μην μπορέσει να προβλέψει ούτε τις πρωτοβουλίες του Σεπτεμβρίου. Το μόνο που είναι βέβαιο είναι ότι θα δώσουμε έμφαση στη μείωση των άμεσων φόρων για τη μεσαία τάξη και τους συνεπείς φορολογούμενους. Και, επίσης, ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες είναι αποτέλεσμα μιας πολύ συστηματικής δουλειάς στην οικονομία, που συνδυάζει τη δημοσιονομική σύνεση με τη φιλοεπενδυτική προσέγγιση και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το υπογραμμίζω αυτό, διότι εμείς δεν παριστάνουμε τους πολιτικούς Άη-Βασίληδες!».

Ενώ, σε ένα άλλο θέμα, αυτό της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, ο Κ. Χατζηδάκης σημειώνει εν πρώτοις ότι έχει συνηθίσει «κάθε φορά που εισηγούμαι κάποια μεταρρύθμιση, η αντιπολίτευση να μιλά για αντισυνταγματικότητα! Αυτό έγινε φυσικά και με τον φορολογικό νόμο. Σάμπως το Σύνταγμα καθαγιάζει τη φοροδιαφυγή! Το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό τον νόμο αυτό, αποδεικνύει ότι είχαμε κάνει μια τεκμηριωμένη δουλειά, επαρκέστατη νομικά. Όσο και αν ορισμένοι διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους για το αντίθετο».

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθυμίζει επίσης ότι «ο νόμος που είχαμε ψηφίσει τότε περιελάμβανε 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». «Πρωτοβουλίες, όπως η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και το myDATA, που έγιναν πράξη και συνέβαλαν, μαζί με την ανάπτυξη της οικονομίας και την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, στη δημιουργία του πλεονάσματος 4,8%. Χάρη στην υπέρβαση των στόχων που είχαμε θέσει, μπορέσαμε πρόσφατα να επιστρέψουμε ένα μέρος του πλεονάσματος στους πολίτες με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος. Αποδεικνύεται, λοιπόν, πως η προσπάθειά μας αυτή έχει έντονο χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Μας επιτρέπει ήδη να ασκούμε κοινωνική πολιτική στην πράξη», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Συνεχίζει καταθέτοντας την πεποίθησή του ότι «η μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής είναι μία από τις πιο εμβληματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας. Και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχουμε κάνει όσα δεν είχαν γίνει ολόκληρες δεκαετίες! Όσον αφορά το νέο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, από την αρχή είχα ξεκαθαρίσει, ότι η εφαρμογή του είναι ζήτημα κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης. Διότι δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό να συνεχίσουν τα αφεντικά να πληρώνουν χαμηλότερο φόρο από τους εργαζόμενους τους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό! Επίσης, ότι είναι ένα σύστημα που τα τεκμήρια είναι μαχητά, αλλά ελάχιστοι τα αμφισβήτησαν στην πράξη. Τέλος, είχα ξεκαθαρίσει ότι το νέο σύστημα δεν θα ισχύει για τον αιώνα τον άπαντα, εν αναμονή της διεύρυνσης της χρήσης των ψηφιακών εργαλείων, και γιατί όχι της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτά προχωρούν, όπως ξέρετε, σταδιακά. Η μέχρι τώρα, όμως, χρήση των εργαλείων αυτών (π.χ. σύνδεση POS με ταμειακές μηχανές) αποκάλυψε φορολογητέα ύλη που λίγοι φαντάζονταν. Επομένως, δεν ξέρω αν όσοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά θα χαρούν με τη χρήση τους!».

Και ο Κ. Χατζηδάκης διαμηνύει κλείνοντας: «Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να ασκείται με πελατειακά κριτήρια! Όχι μόνο διότι αυτό είναι ξεπερασμένο και άδικο, αλλά και διότι η σιωπηρή πλειοψηφία βλέπει και αντιλαμβάνεται τις αδικίες».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ