Φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη πυροδότησε το πόρισμα του καθηγητή του ΕΜΠ, Δημήτρη Καρώνη, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να παίρνουν θέσεις μάχης ενόψει και των προτάσεων για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Με το πόρισμα Καρώνη ανά χείρας, η κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, με σαφή στόχευση στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «αντί να κρύβεται πίσω από ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου, οφείλει να βγει και να απολογηθεί δημοσίως γιατί είναι βαρύτατα εκτεθειμένος, μετά τη σημερινή δημοσιοποίηση του πορίσματος του Πολυτεχνείου για την τραγωδία των Τεμπών».
Από την πλευρά της, η Χαριλάου Τρικούπη απήντησε στον Π. Μαρινάκη, λέγοντας ότι «του υπενθυμίζουμε πως η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το ‘μπάζωμα’. Σύρθηκε υπό το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων να αναγνωρίσει ότι είχαμε δίκιο για τις κυβερνητικές ευθύνες και τις ποινικές ευθύνες Τριαντόπουλου. Στο κόμμα του κουνάει το δάχτυλο σήμερα;»
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ανοίγει τον χορό των προτάσεων, καταθέτοντας πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής την Παρασκευή. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, είναι προγραμματισμένες καθημερινές συσκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη, μέσω του διευρυμένου τομέα Δικαιοσύνης, μαζί με ομάδα ποινικολόγων, υπό τη συντονιστική ευθύνη της βουλεύτριας Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών, Μιλένας Αποστολάκη.
Την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, κατά την οποία θα προστεθούν παρατηρήσεις από τους βουλευτές του κόμματος, πριν την κατάθεση του τελικού κειμένου.
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ζητά ειδικότερα τη διερεύνηση κακουργηματικών ευθυνών μελών της τότε κυβέρνησης, του υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή και των υφυπουργών Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, και Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, για εγκληματική διατάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής που οδήγησε σε 57 θανάτους και δεκάδες τραυματισμούς.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που χρειάζεται τέσσερις βουλευτές για να μπορέσει να καταθέσει αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, μελετούν την ογκωδέσταση δικογραφία. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η Κουμουνδούρου μαζί με τη Νέα Αριστερά και ανεξάρτητους βουλευτές να καταθέσουν από κοινού αίτημα, ωστόσο δεν αναμένεται, ακόμη, κάποια άμεση πολιτική κίνηση.
Παρά ταύτα από την Κουμουνδούρου επισημάνουν πως μέχρι στιγμής «οι ενδείξεις οδηγούν στην κατεύθυνση της άσκησης κακουργηματικών διώξεων σε βάρος του κ. Καραμανλή».
Από την πλευρά τους, η Πλεύση Ελευθερίας και οι βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας ενδέχεται να προχωρήσουν, αν και θα πρέπει να αναζητήσουν 18 επιπλέον υπογραφές βουλευτών, σε αντίστοιχη πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. «Αναζητούμε κι άλλους έντιμους βουλευτές, οι οποίοι θα τιμήσουν τον όρκο τους και θα στείλουν ενώπιον της δικαιοσύνης όλα τα πολιτικά πρόσωπα», υπογράμμισε προ ημερών στο MEGA ο Στέφανος Κασσελάκης.
«Μοντέλο Τριαντόπουλου» φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση για τον Καραμανλή
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», αναφέρθηκε στην προανακριτική, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έδειξε «ξεκάθαρα δείγματα γραφής και στην περίπτωση Τριαντόπουλου».
«Όταν ήρθε σχετική δικογραφία στη Βουλή, είπαμε αντί να κάνουμε ό,τι γίνεται συνήθως στην Ελλάδα, ας πάμε την υπόθεση Τριαντόπουλου στον φυσικό δικαστή του Τριαντόπουλου. Και για αυτόν τον λόγο πήγαμε γρήγορα τις διαδικασίες, αντί να έχουμε αλληλοκατηγορίες. Αυτό χαράσσει και έναν δρόμο σε σχέση με την περίπτωση Καραμανλή. Βεβαίως η Βουλή θα κάνει αυτό που είναι αναγκαίο, στο τέλος όμως θα κάνει αυτό που ζητάει, νομίζω, όλος ο ελληνικός λαός: να πάει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη, εν προκειμένω στο Δικαστικό Συμβούλιο», ανέφερε.