NYT: Τα SMS της Μαρίας Τ. και το «εργοστάσιο κατασκόπων» της Ρωσίας

 
Μαρία Τσάλλα

Ενημερώθηκε: 21/05/25 - 23:17

Οι New York Times φέρνουν στο φως μηνύματα που φέρεται να είχε ανταλλάξει το ζευγάρι των κατασκόπων το καλοκαίρι του 2021, όταν η Μαρία Τ. ζούσε στην Ελλάδα και ο σύζυγός της στη Βραζιλία. Από τα μηνύματα προκύπτει ότι ο Αρτέμ και η Ιρίνα (τα πραγματικά τους ονόματα) δεν ήταν ευχαριστημένοι με τις ζωές τους…

Ο 30άρης Αρτέμ Σμίρεφ ζούσε με τη Βραζιλιάνα σύντροφό του στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου είχε μάλιστα και τη δική του επιχείρηση: μια εταιρεία που έκανε 3-D printing. Το διαμέρισμά του βρισκόταν κοντά στο αμερικανικό προξενείο. Αν και Ρώσος, ο Σμίρεφ παρουσιαζόταν ως Βραζιλιάνος και μάλιστα βέρος. Είχε, άλλωστε, τα έγγραφα για να το αποδείξει: το βραζιλιάνικο πιστοποιητικό γέννησης, το βραζιλιάνικο διαβατήριο και ένα βραζιλιάνικο όνομα, το Γκέρχαρντ Ντάνιελ Κάμπος Βίτιτς. Ο ίδιος μιλούσε άπταιστα πορτογαλικά, αλλά με προφορά, μια προφορά την οποία απέδιδε στο «γεγονός» ότι είχε περάσει πολλά από τα παιδικά του χρόνια στην Αυστρία, όπως υποστήριζε.

Ο Σμίρεφ πέρασε αρκετά χρόνια έτσι, ως «Βραζιλιάνος», στη Βραζιλία. Δεν ήταν ο μόνος.

Οπως αποκαλύπτουν οι New York Times, η Μόσχα είχε στήσει μια δική της «βιομηχανία κατασκόπων» εντός των συνόρων της Βραζιλίας. Τα μέλη του εν λόγω δικτύου, οι γνωστοί και ως «illegals», έσβηναν το ρωσικό τους παρελθόν και ξεκινούσαν από την αρχή, κάνοντας φιλίες, συνάπτοντας σχέσεις, σπουδάζοντας και δουλεύοντας. Ο στόχος τους, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, δεν ήταν να αναπτύξουν κατασκοπική δράση στη Βραζιλία, αλλά «να γίνουν οι ίδιοι Βραζιλιάνοι» και έπειτα, ως «Βραζιλιάνοι» πια, να αρχίσουν να αναπτύσσουν κατασκοπική δράση αλλού: στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

«Είναι άσχημα, αλλά σταμάτα να γκρινιάζεις» – Τα SMS της Μαρίας Τ. και το «εργοστάσιο κατασκόπων» της Ρωσίας-1

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι NY Times, ένας τέτοιου τύπου εκ Ρωσίας ορμώμενος «Βραζιλιάνος» έγινε δεκτός σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, ένας άλλος μετακόμισε ως ερευνητής στη Νορβηγία, δύο άλλοι κατέληξαν στην Πορτογαλία και πάει λέγοντας…

Ολα κυλούσαν χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια για τη ρωσική πλευρά έως και τον Φεβρουάριο του 2022. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον αναφορικά με τα δίκτυα κατασκόπων της Μόσχας τα οποία «ανθούσαν» επί σειρά ετών, ειδικά σε χώρες που είχαν παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Ρωσία όπως ήταν, μεταξύ άλλων, και η Βραζιλία.

Βραζιλιάνοι πράκτορες, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αντικατασκοπείας, πέρασαν τα τελευταία τρία χρόνια κυνηγώντας αθόρυβα και μεθοδικά Ρώσους κατασκόπους, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών και άλλων χωρών: των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ολλανδίας, της Ουρουγουάης κ.ά. Ετσι, κατάφεραν να αποκαλύψουν τις πραγματικές ταυτότητες τουλάχιστον εννέα Ρώσων πρακτόρων που ζούσαν στη Βραζιλία ως «Βραζιλιάνοι». Από αυτούς που ξεμπροστιάστηκαν, άλλοι συνελήφθησαν και άλλοι αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή, με προορισμό κατά πάσα πιθανότητα την ίδια τη Ρωσία.

Ο κατάσκοπος που πήγε για «μαθητεία» στο ΔΠΔ 

Τον Απρίλιο του 2022, η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας έλαβε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σήμα από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA). Ενας κάτοχος βραζιλιάνικου διαβατηρίου ονόματι Βίκτορ Μίλερ Φερέιρα, με πτυχίο από το αμερικανικό Johns Hopkins University, είχε έρθει στην Ολλανδία για να εργαστεί ως μαθητευόμενος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την περίοδο που εκείνο θα ξεκινούσε να ερευνά τις καταγγελίες περί ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. Οι Ολλανδοί τον αντιμετώπισαν ως ύποπτο και του αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα, με αποτέλεσμα εκείνος να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο με προορισμό το Σάο Πάολο.

Σύμφωνα με τη CIA ωστόσο, ο Φερέιρα στην πραγματικότητα δεν ήταν Βραζιλιάνος. Ηταν Ρώσος και το πραγματικό του όνομα ήταν Σεργκέι Τσερκάσοφ.

Λίγες ημέρες αργότερα, πίσω στο Σάο Πάολο πια, Βραζιλιάνοι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Τσερκάσοφ, ο οποίος όμως επέμενε ότι είναι «Βραζιλιάνος» και ότι είχε τα έγγραφα που το αποδεικνύουν. Πράγματι, τα βραζιλιάνικα έγγραφα που είχε στην κατοχή του ο Τσερκάσοφ ήταν αυθεντικά: το διαβατήριο, το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης κ.ά. Εκείνο που τον πρόδωσε, τελικά, ήταν το πιστοποιητικό γέννησης το οποίο, αν και αυθεντικό, περιείχε ψευδή στοιχεία. Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν σε αυτό το πιστοποιητικό γέννησης, ο Φερέιρα (ή Τσερκάσοφ, σύμφωνα με τη CIA) είχε γεννηθεί στο Ρίο το 1989 και η μητέρα του ήταν Βραζιλιάνα. Οπως αποδείχθηκε ωστόσο, η γυναίκα που εμφανιζόταν ως μητέρα του δεν ζούσε το 1989. Είχε πεθάνει τέσσερα χρόνια νωρίτερα, χωρίς να έχει αποκτήσει παιδιά.

Μια πρακτική που έχει διαπιστωθεί ότι ακολουθούνταν από τη ρωσική πλευρά, ήθελε τους Ρώσους κατασκόπους να ιδιοποιούνται τα πιστοποιητικά γέννησης νεκρών, συνήθως νεκρών παιδιών, και να υιοθετούν τις ταυτότητές τους. Ειδικά στην περίπτωση του Τσερκάσοφ ωστόσο, ίσχυε κάτι άλλο: το πιστοποιητικό ήταν αυθεντικό μεν και δικό του, αλλά τα στοιχεία σε αυτό ήταν ψευδή.

Το κόλπο με τα «αυθεντικά» πιστοποιητικά

Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο απαιτούν πιστοποιητικά από νοσοκομεία ή γιατρούς προκειμένου να εκδώσουν πιστοποιητικά γέννησης. Η Βραζιλία ωστόσο ειδικότερα, επέτρεπε εξαιρέσεις για όσους γεννιούνταν σε αγροτικές περιοχές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το μόνο που χρειάζονταν οι Αρχές προκειμένου να εκδώσουν ένα τέτοιου τύπου πιστοποιητικό ήταν το να δηλώσει κάποιος τη γέννηση παρουσία δύο μαρτύρων και το να δηλώνεται ότι τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς είναι Βραζιλιάνος. Οταν διαπίστωσαν ότι ακριβώς αυτή η αδυναμία του συστήματος είχε καταστεί αντικείμενο εκμετάλλευσης, οι Αρχές έπιασαν την άκρη του νήματος που θα τους οδηγούσε στην αποκάλυψη των πραγματικών ταυτοτήτων και άλλων κατασκόπων.

υπόθεση-κατασκοπείας-η-διπλή-ζωή-της-562325545
Από τις έρευνες της ΕΥΠ αποδείχθηκε ότι η “Μαρία Τ.”, η οποία τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος “Irina A.S.” που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».

Σύμφωνα με το δικό του πιστοποιητικό γέννησης για παράδειγμα, ο Γκέρχαρντ Ντάνιελ Κάμπος Βίτιτς (πραγματικό όνομα Αρτέμ Σμίρεφ) είχε γεννηθεί στο Ρίο το 1986. Στην πράξη ωστόσο, ο ίδιος ήταν σαν να μην είχε υπάρξει στη Βραζιλία πριν από το 2015. Βραζιλιάνοι που είχαν συνεργαστεί μαζί του την περίοδο που εκείνος ζούσε στο Ρίο, μιλούν για έναν άνθρωπο που απέφευγε πεισματικά τις φωτογραφίες, που έδειχνε να έχει περισσότερα χρήματα από εκείνα που έβγαζε η επιχείρησή του, που έκανε ξαφνικά ταξίδια στο εξωτερικό και ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός με τον υπολογιστή του και την πρόσβαση στο internet.

Η «Μαρία Τσάλλα» και τα SMS

Ο Αρτέμ Σμίρεφ έφυγε από τη Βραζιλία ξαφνικά στα τέλη του 2022, προτού προλάβουν οι Αρχές να τον συλλάβουν, λέγοντας ότι πηγαίνει στη Μαλαισία. Είχε βγάλει εισιτήριο επιστροφής, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ. Συζυγός του ήταν η Ιρίνα Σμίρεβα, η Ρωσίδα κατάσκοπος που ζούσε στην Αθήνα ως «Μαρία Τσάλλα».

«Είναι άσχημα, αλλά σταμάτα να γκρινιάζεις» – Τα SMS της Μαρίας Τ. και το «εργοστάσιο κατασκόπων» της Ρωσίας-2
Ο Αρτέμ (από τη Βραζιλία) και η Ιρίνα (από την Ελλάδα) παρουσιάζονται το καλοκαίρι του 2021 να ανταλλάσσουν μηνύματα που δείχνουν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή του κατασκόπου. (πηγή: NY Times)

Επικαλούμενοι ως πηγή ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, οι New York Times παρουσιάζουν, μάλιστα, κάποια από τα μηνύματα που φέρεται να είχε ανταλλάξει το ζευγάρι το καλοκαίρι του 2021, μηνύματα τα οποία δείχνουν ότι ο Αρτέμ και η Ιρίνα δεν ήταν ευχαριστημένοι με τις ζωές τους… 

Ποια είναι η Ρωσίδα κατάσκοπος με το μαγαζί στο Παγκράτι

H δράση της «Μαρίας Τσάλλα» αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ τον Ιανουάριο του 2023. Από τις έρευνες που διεξήγαγε προέκυψε ότι είχε εργαστεί συστηματικά για σειρά ετών προκειμένου να οικοδομήσει την ταυτότητα και το προφίλ της «Μαρίας Τ.» «Με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή “Irina” να ζει και να αναγνωρίζεται ως Ελληνίδα “Μαρία”, εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΕΥΠ για τη δράση της Ρωσίδας κατασκόπου.

Πηγή: NewYorkTimes , μέσω kathimerini.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ