Στα σκαριά αμυντική συνεργασία Βρετανίας - Γερμανίας με ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας

 
βρετανια κια γερμανια

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Annegret Hilse/File photo

Ενημερώθηκε: 02/07/25 - 17:27

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία ετοιμάζονται να υπογράψουν μια ευρεία συνθήκη που περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής βοήθειας σε περίπτωση απειλής για οποιοδήποτε έθνος, σύμφωνα με πέντε άτομα που γνωρίζουν τη διαδικασία.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έθεσαν τις βάσεις για το σύμφωνο σε κοινή διακήρυξη, το περασμένο καλοκαίρι, δεσμευόμενοι για στενότερη συνεργασία για την ειρήνη, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.

Το κείμενο της συνθήκης κοντεύει να ολοκληρωθεί,δήλωσαν δύο αξιωματούχοι με έδρα το Λονδίνο, στο POLITICO, και αναμένεται να υπογραφεί στις 17 Ιουλίου, πριν τα δύο κοινοβούλια εγερθούν για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τα βασικά σημεία της συνθήκης

Τα βασικά κεφάλαια της συνθήκης είναι αφιερωμένα στην άμυνα και στηρίζονται στ Συμφωνία Trinity House που υπογράφηκε πέρυσι, και η οποία ορίζει ότι οποιαδήποτε στρατηγική απειλή για τη μία χώρα θα αποτελούσε απειλή και για την άλλη.

Αυτό θα έδινε στη Γερμανία ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας και με τις δύο πυρηνικές δυνάμεις της Ευρώπης, σύμφωνα με την επιθυμία του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς να ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ της ηπείρου ξεχωριστά από τις ΗΠΑ.

Ενώ η συνθήκη πιθανότατα θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση και των δύο εθνών στο ΝΑΤΟ ως ακρογωνιαίο λίθο της συλλογικής τους άμυνας, η συμπερίληψη της ρήτρας υπογραμμίζει την ώθηση προς τους Ευρωπαίους συμμάχους να συνεργαστούν στενότερα στον τομέα της ασφάλειας καθώς οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη διατλαντική αμυντική συμμαχία.

Το έγγραφο αναμένεται να περιέχει περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, των μεταφορών και της έρευνας και καινοτομίας. Θα περιλαμβάνει επίσης δέσμευση για την προώθηση των διασυνοριακών ανταλλαγών — ένα εξαιρετικά ακανθώδες ζήτημα για την κυβέρνηση του Στάρμερ, καθώς αντιμετωπίζει πιέσεις για τη μείωση τόσο της νόμιμης όσο και της παράνομης μετανάστευσης.

Καρπός πολλών διαπραγματεύσεων

Οποιαδήποτε συγκεκριμένη συμφωνία για την κινητικότητα των νέων θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε επίπεδο ΕΕ, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία σε αυτόν τον τομέα στο πλαίσιο της «επανεκκίνησης» που συμφωνήθηκε τον Μάιο. Το Βερολίνο ήταν μια από τις πρωτεύουσες που πιέζουν περισσότερο για την απελευθέρωση των κανόνων για τους νέους που έρχονται στη Βρετανία.

Η συνθήκη μεταξύ Στάρμερ και Μερτς είναι καρπός 18 γύρων διαπραγματεύσεων, τρεις εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο στο Βερολίνο και δύο στο Λονδίνο.

Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Η συνθήκη θα καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των σχέσεών μας».

Το υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ