Ικανοποίηση στους παράγοντες της οικοδομής και χιλιάδες ιδιοκτήτες έχει προκαλέσει η νομοθετική ρύθμιση που ανάβει το πράσινο φως για τη δόμηση στους μικρούς οικισμούς, κάτω των 2.000 κατοίκων.
Σε 9 στους 10 από αυτούς θα ισχύουν για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια τα όρια που ίσχυαν μέχρι σήμερα, όπως επιβεβαίωσε στο ΕΡΤNews ο αρμόδιος υφυπουργός.
Επί 40 και πλέον χρόνια παράτυπα οι νομάρχες ανά την επικράτεια διεύρυναν και σε κάποιες περιπτώσεις ξεχειλώνουν αυθαίρετα τα όρια 12.000 μικρών οικισμών ανά την επικράτεια με πληθυσμό έως 2000 κατοίκους.
Μετά από προσφυγές το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τα νέα όρια.
«Με αποφάσεις του 2017 και του 2019, είπε ότι δεν είχαν αρμοδιότητα οι νομάρχες να οριοθετήσουν τα όρια του οικισμού. Ακυρώθηκαν τα όρια σε 150 οικισμούς», ανέφερε στο ΕΡΤNews, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς.
Η οικοδομή πάγωσε σε αυτούς τους 150 οικισμούς, αναγκάζοντας το υπουργείο Περιβάλλοντος να εκδώσει προεδρικό διάταγμα και να συντάξει νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία προβλέπει πως για κοινότητες με πληθυσμό έως 700 κατοίκους επανέρχεται το δικαίωμα της δόμησης σε οικόπεδα με αρτιότητα από 500 έως 2 στρέμματα, τα οποία έχουν πρόσοψη τουλάχιστον δέκα μέτρα σε κοινόχρηστη οδό.
Για οικισμούς από 701 έως 2000 κατοίκους το οικόπεδο θα θεωρείται άρτιο, εφόσον έχει εμβαδό από 2 έως 4 στρέμματα και έχει πρόσοψη τουλάχιστον 15 μέτρα σε κοινόχρηστο δρόμο.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμάται πως όταν η ρύθμιση μπει σε εφαρμογή θα καλύψει το 93% των περιπτώσεων.
Στη φάση αυτή όμως, μεταβατικά και μέχρι να ολοκληρωθούν τα τοπικά χωρικά σχέδια και τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, εξακολουθεί να ισχύει το καθεστώς δόμησης που ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας με βάση τις νομαρχιακές δηλαδή αποφάσεις και έτσι όσοι επιθυμούν μπορούν να οικοδομήσουν για λίγο ακόμα χωρίς περιορισμούς.
«Δύο με τρία χρόνια μέχρι να εγκριθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που εμπεριέχουν την οριοθέτηση των οικισμών. Τότε θα ισχύσουν αυτά που συζητούμε σήμερα, μέχρι τότε ισχύουν τα υφιστάμενα εδώ και 40 χρόνια», εξήγησε μιλώντας στο ΕΡΤNews, ο κ. Ταγαράς.
Το ερώτημα είναι αν οι ρυθμίσεις των δύο οικιστικών ζωνών και κυρίως εάν η μεταβατική λύση αντανακλούν το πνεύμα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Τα όρια των οικισμών πρέπει να καθοριστούν επιστημονικά μέσω των τοπικών πολεοδομικών και των ειδικών πολεοδομικών», ανέφερε ο νομικός, μέλος Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού- ΕΛΛΕΤ, Μπέτυ Χατζηνικολάου.
Τα τοπικά και τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια βρίσκονται ήδη σε επεξεργασία για 731 Δήμους σε όλη τη χώρα και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2028.