Το Ισραήλ διεξάγει μυστικές διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία για το Ιράν και τη Συρία, ανέφερε ο ισραηλινός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας KAN στις 3 Ιουλίου.
Μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν τον περασμένο μήνα, η Ρωσία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ Τελ Αβίβ και Τεχεράνης.
Σύμφωνα με το KAN, οι ισραηλινές αρχές φέρονται να ξεκίνησαν συνομιλίες με τη Μόσχα μία εβδομάδα μετά την επίτευξη εκεχειρίας για τον προσωρινό τερματισμό της σύγκρουσης.
Λεπτομέρειες των συνομιλιών δεν αποκαλύφθηκαν, αν και το Ισραήλ φέρεται να στοχεύει να σκιαγραφήσει ένα πλαίσιο για το Ιράν παρόμοιο με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που είχε επιτευχθεί προηγουμένως με τη Χεζμπολάχ μετά τον πόλεμο στον Λίβανο.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν στις 13 Ιουνίου, ενώ οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τις τρεις μεγάλες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στις 22 Ιουνίου. Ο πόλεμος τερματίστηκε μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 24 Ιουνίου.
Μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας με το Ιράν, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επιθυμούν να επεκτείνουν τις Συμφωνίες του Αβραάμ για την ομαλοποίηση των σχέσεων με επιπλέον αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.
Η Συρία έχει πλησιάσει περισσότερο το Ισραήλ από τότε που η κυβέρνηση του πρώην Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ανατράπηκε από την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) - ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα - τον Δεκέμβριο. Η HTS είχε επικεφαλής τον πρώην διοικητή του ISIS, Άχμαντ αλ-Σαράα (τότε γνωστός ως Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζουλάνι), ο οποίος είναι τώρα de facto πρόεδρος της Συρίας.
Το Ισραήλ κατέλαβε επιπλέον συριακό έδαφος και ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία βομβαρδισμών για να καταστρέψει τα βαρέα όπλα, την αεράμυνα και τις στρατιωτικές υποδομές της Συρίας αμέσως μόλις ο Άσαντ ανατράπηκε.
Μια σιωπηλή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ σχετικά με τη Συρία και το Ιράν έχει γίνει εμφανής από τότε που ο Σάραα ανέλαβε την εξουσία στη Δαμασκό με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
Τον Φεβρουάριο, το Reuters ανέφερε μια λευκή βίβλο που εξέδωσε το Ισραήλ, η οποία ανέφερε ότι κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασκούσαν πιέσεις στους Αμερικανούς ομολόγους τους για να διασφαλίσουν ότι η Συρία θα παραμείνει «αδύναμη και αποκεντρωμένη», επιτρέποντας στη Ρωσία να διατηρήσει τις αεροπορικές και ναυτικές της βάσεις στις συριακές ακτές ως αντίβαρο στην τουρκική επιρροή.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να σοκαρίστηκαν από την ισραηλινή πρόταση, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι εχθρός των ΗΠΑ στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η πρόταση διαβιβάστηκε επίσης σε μέλη του Κογκρέσου κατά τη διάρκεια συναντήσεων στο Ισραήλ.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξήγησε ότι η Μόσχα δεν θα βοηθούσε στρατιωτικά την Ισλαμική Δημοκρατία παρά την πρόσφατη στρατηγική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ τους.
Απευθυνόμενος στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) στις 23 Ιουνίου, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να «παραμείνει ουδέτερη» επειδή «σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι από την πρώην Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσική Ομοσπονδία κατοικούν στο Ισραήλ. Σήμερα είναι σχεδόν μια ρωσόφωνη χώρα. Και, αναμφίβολα, το λαμβάνουμε πάντα υπόψη αυτό στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας».
Από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι Εβραίοι έχουν μεταναστεύσει στο Ισραήλ. Πολλοί έχουν διπλή υπηκοότητα, Ρωσίας και Ισραήλ.