Το σχέδιο με ονομασία Aurora για την μετεγκατάσταση έως και 500.000 Παλαιστινίων από τη Γάζα, σε υλοποίηση της πρότασης του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Φεβρουάριο, αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα καθοριστικό ρόλο στη σύνταξη του σχεδίου αυτού έπαιξε η συμβουλευτική εταιρεία Boston Consulting Group, η οποία ανέλαβε να το μοντελοποιήσει.
Ένα από τα σενάρια προέβλεπε ότι πάνω από 500.000 κάτοικοι θα εγκατέλειπαν τη Λωρίδα της Γάζας με «πακέτα μετεγκατάστασης» αξίας 9.000 δολαρίων ανά άτομο, δηλαδή με κόστος περίπου 5 δισ. δολάρια συνολικά.
Κατά τους FT η εμπλοκή της BCG διήρκεσε επτά μήνες - από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο - για εργασία αξίας άνω των 4 εκατ. δολαρίων. Στο σχέδιο Aurora ενεπλάκησαν περισσότεροι από 12 εργαζόμενοι, ανάμεσά στους οποίους και ανώτερα στελέχη, όπως ο επικεφαλής κινδύνου και ο υπεύθυνος της πρακτικής κοινωνικού αντίκτυπου.
Μετά την αποκάλυψη, δε, των Financial Times, εκπρόσωπος της BCG έσπευσε να πάρει αποστάσεις: «Ο επικεφαλής συνεργάτης έλαβε κατηγορηματικά όχι για το έργο και παραβίασε αυτήν την οδηγία. Αποκηρύσσουμε το έργο αυτό».
Η Boston Consulting GROUP, η οποία βοήθησε και στην ίδρυση του Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας για τη Γάζα (GHF), το οποίο υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ, είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές εταιρείες στρατηγικών συμβούλων επιχειρήσεων παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1963 και σήμερα διατηρεί παρουσία σε πάνω από 50 χώρες, με περισσότερα από 90 γραφεία και περίπου 30.000 εργαζομένους.
Σημειώνεται ότι ο ΟΗΕ έχει περιγράψει το GHF ως «φύλλο συκής» για τους πολεμικούς στόχους του Ισραήλ και ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν, καθώς από τον Μάιο, οπότε και ξεκίνησε, ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους από 400 Παλαιστίνιους που προσπαθούσαν να φτάσουν σε απομακρυσμένα κέντρα διανομής, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.
Η εταιρεία από την πλευρά της είχε παρουσιάσει το έργο ως μια pro bono πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2024 «για να βοηθήσει στη δημιουργία ενός οργανισμού παροχής βοήθειας δίπλα σε άλλες προσπάθειες», προσθέτοντας ότι η μεταγενέστερη εργασία ήταν «μη εξουσιοδοτημένη» και γι' αυτό απέλυσε δύο ανώτερους εταίρους στον τομέα άμυνας της Ουάσιγκτον στους οποίους επέρριψε τις ευθύνες.
Ο Τραμπ και η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής
Ο Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Φεβρουαρίο, έχοντας στο πλευρό τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχε περιγράψει το όραμά του να κάνει την Γάζα «τη Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».
«Δεν ήταν μια απόφαση που την πήρα ελαφρά τη καρδία. Όλοι με τους οποίους μίλησα, λατρεύουν την ιδέα οι ΗΠΑ να έχουν την ιδιοκτησία αυτής της περιοχής, την ανάπτυξή της και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα μπορούσε να γίνει η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» είχε πει τότε ο Τραμπ.

«Οι ΗΠΑ θα πάρουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας. Θα κάνουμε καλή δουλειά εκεί. Θα μας ανήκει και θα αναλάβουμε την ευθύνη για την εξουδετέρωση όλων των επικίνδυνων βομβών που δεν έχουν εκραγεί και όλων των όπλων», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θα «ξεφορτωθούν» τα «κατεστραμμένα κτίρια» και θα προχωρήσουν σε εργασίες ώστε να αναπτυχθεί οικονομικά η περιοχή.
Πηγή: protothema.gr