Νετανιάχου και Τραμπ θα συναντηθούν στον Λευκό Οίκο για την τύχη της Γάζας

 
τραμπ νετανιαχου

Πηγή Φωτογραφίας: Daniel Torok/White House.

Ενημερώθηκε: 07/07/25 - 11:32

Στις ΗΠΑ βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Σάρα, προσγειώθηκε στη Βάση Άντριους έξω από την Ουάσιγκτον. Πριν συναντηθεί με τον Τραμπ, θα δει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο και τον ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιδιώκει εκ νέου να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία στη Γάζα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πραγματοποιεί έναν γύρο νίκης στο Οβάλ Γραφείο μετά από μια κοινή στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ιράν και μια σειρά επιτυχημένων επιθέσεων εναντίον της Τεχεράνης και των συμμάχων της στη Μέση Ανατολή.

Σε κοινή πορεία μετά το… Ιράν

Ο Νετανιάχου και ο Τραμπ έχουν μια περίπλοκη προσωπική σχέση – και ο Τραμπ εξέφρασε ανοιχτά την απογοήτευσή του τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια των προσπαθειών διαπραγμάτευσης εκεχειρίας με το Ιράν – αλλά οι δύο εμφανίζονται να βρίσκονται σε κοινή πορεία από τότε που οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν βομβαρδισμό κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, εκπληρώνοντας έναν βασικό στόχο για τους Ισραηλινούς σχεδιαστές πολέμου.

Ο Νετανιάχου έφτασε στην Ουάσιγκτον σε ισχυρή πολιτική θέση, σύμφωνα με παρατηρητές, κάτι που ενδεχομένως του παρέχει την διπλωματική κάλυψη που θα χρειαζόταν για να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα χωρίς να αντιμετωπίσει μια εξέγερση από τους δεξιούς υποστηρικτές του, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση της κυβέρνησής του.

Η Χαμάς απάντησε αυτή την εβδομάδα «θετικά» στην 60ήμερη πρόταση του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, οι διαπραγματευτές της έχουν επιδιώξει το Ισραήλ να εγγυηθεί έναν μόνιμο τερματισμό του πολέμου και να διαχειριστεί την κατανομή της βοήθειας στη Γάζα μέσω του ΟΗΕ, αντί του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα, το οποίο υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και το οποίο έχει βιώσει μια ταραχώδη ανάπτυξη που αμαυρώνεται από σχεδόν καθημερινά περιστατικά Ισραηλινών στρατιωτών που ανοίγουν πυρ εναντίον πολιτών που συγκεντρώνονται κοντά στα σημεία διανομής του, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Αισιοδοξία σε όλα τα μέτωπα

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός είναι απαράδεκτες, αλλά ο Νετανιάχου έχει ήδη πει ότι παρ’ όλα αυτά θα στείλει διαπραγματευτές στο Κατάρ για έμμεσες συνομιλίες με τη Χαμάς.

Πριν επιβιβαστεί στην πτήση του για τις ΗΠΑ την Κυριακή, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε την ευκαιρία «να επεκτείνει τον κύκλο της ειρήνης πολύ πέρα ​​από αυτό που θα μπορούσαμε να φανταστούμε».


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με την σύζυγό του Σάρα προσγειώνονται στις ΗΠΑ

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές που κατευθύνονται σε συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στο Κατάρ είχαν σαφείς οδηγίες να επιτύχουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπό τους όρους που είχε αποδεχτεί το Ισραήλ, ανέφερε το Reuters, και πρόσθεσε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη αυτών των στόχων.

«Έχουμε ήδη μεταμορφώσει τη Μέση Ανατολή πέρα ​​από κάθε αναγνώριση και τώρα έχουμε την ευκαιρία να φέρουμε ένα λαμπρό μέλλον στον λαό του Ισραήλ και της Μέσης Ανατολής», είπε.

Αυτές θα είναι οι πρώτες συνομιλίες εδώ και έξι εβδομάδες και ο Τραμπ έχει δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι είναι πολύ αισιόδοξος για την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός. «Θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για τη Γάζα την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Air Force One την Παρασκευή.

«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να παραμείνουμε στη Γάζα»

Πριν από τις συναντήσεις, ο κορυφαίος στρατηγικός σύμβουλος του Νετανιάχου, Ρον Ντέρμερ, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, και τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, για διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, σύμφωνα με τον Guardian, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις μεταπολεμικές συνθήκες που θα επέτρεπαν στο Ισραήλ να εκδιώξει τη Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας και να αναθέσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη για την ανοικοδόμησή της.


Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα συνεχίζει να επιδεινώνεται

«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να παραμείνουμε στη Γάζα», δήλωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντέιμον, απαντώντας σε ερώτηση του Guardian. «Νομίζω ότι θα διασφαλίσουμε ότι, από άποψη ασφάλειας, θα έχουμε την ικανότητα να δράσουμε στη Γάζα, πολύ παρόμοια με αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», εδάφη γνωστά διεθνώς ως η κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Χαμάς έχει πιέσει για εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι το Ισραήλ θα τερματίσει οριστικά τον πόλεμο. Ο Ντέιμον, ωστόσο, δήλωσε ότι μια αρχική 60ήμερη εκεχειρία «δεν αποτελεί δέσμευση για τον τερματισμό του πολέμου» και ότι περαιτέρω συζητήσεις για μια μόνιμη εκεχειρία θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε τον μηχανισμό που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να δηλώσει ότι ο πόλεμος τελείωσε, θα επιτρέψει σε διεθνείς οργανισμούς και άλλους παράγοντες να παρέμβουν και θα διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς δεν θα είναι εκεί», είπε.

Η τελευταία συμφωνία

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι πιστεύουν ότι η στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα -η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 57.000 Παλαιστίνιους, κυρίως αμάχους- έχει επιτρέψει στον Νετανιάχου να υπαγορεύσει ουσιαστικά τους όρους της Χαμάς και ότι η ομάδα έχει πολύ μικρή επιρροή στις διαπραγματεύσεις.

Η τελευταία εκδοχή της συμφωνίας προβλέπει την απελευθέρωση 28 Ισραηλινών ομήρων – 10 ζωντανών και 18 πτωμάτων – κατά τη διάρκεια της 60ήμερης εκεχειρίας. Ο ΟΗΕ και η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου θα λάβουν πρόσθετη άδεια για την επέκταση των επιχειρήσεων βοήθειας στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί πρώτα από τμήματα της βόρειας Γάζας και μία εβδομάδα αργότερα από τμήματα του νότου.

Η συμφωνία θα άφηνε περίπου 22 ομήρους, 10 από τους οποίους ζωντανούς, να κρατούνται ακόμα στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου έχει καυχηθεί ότι οι αναμενόμενες συναντήσεις του στην Ουάσιγκτον με τον Τραμπ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των Βανς, του υπουργού Άμυνας, του Πιτ Χέγκσεθ και του Ρούμπιο, επιτεύχθηκαν εν μέρει χάρη στην ετοιμότητα του Ισραήλ να αντιμετωπίσει το Ιράν.

«Αυτά έρχονται μετά τη μεγάλη νίκη που πετύχαμε», δήλωσε ο Νετανιάχου σε δηλώσεις του προς την ισραηλινή κυβέρνηση. «Η αξιοποίηση της επιτυχίας δεν είναι λιγότερο σημαντικό μέρος της επίτευξης της επιτυχίας».

Τραμπ μόνο… στα λόγια

Ένα βασικό ερώτημα είναι αν η υπομονή του Τραμπ με τον Νετανιάχου θα διαρκέσει. Κατά καιρούς έχει απογοητευτεί από τον αργό ρυθμό των διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία στη Γάζα. «ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ. ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ!!! DJT», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από μια εβδομάδα.

Και καθώς προσπαθούσε να μεσολαβήσει για μια εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Ιράν την περασμένη εβδομάδα, είχε κάτι που έμοιαζε με μια μικρή κρίση καθώς παραπονέθηκε στο γκαζόν του Λευκού Οίκου: «[Το Ιράν] παραβίασε [την εκεχειρία] αλλά και το Ισραήλ την παραβίασε… Δεν είμαι ευχαριστημένος με το Ισραήλ», είπε. «Ουσιαστικά έχουμε δύο χώρες που πολεμούν τόσο καιρό και τόσο σκληρά που δεν ξέρουν τι στο καλό κάνουν».

Καθώς ο Νετανιάχου έρχεται στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα για τρίτη φορά από την ορκωμοσία του Τραμπ, φαίνεται να ξέρει ακριβώς τι κάνει. Και ενώ ο Τραμπ έχει διαφημίσει την αυθεντική του θέση ως διαπραγματευτή, η απόφαση για το πότε και πώς θα εφαρμοστεί η εκεχειρία στη Γάζα φαίνεται τελικά ότι δεν εξαρτάται από τον ίδιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ