Ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 50% στη Βραζιλία και κατήγγειλε «κυνήγι μαγισσών» σε βάρος του Μπολσονάρο

 
μπολσοναρο

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Jean Carniel

Ενημερώθηκε: 10/07/25 - 12:03

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βραζιλία ξεκίνησαν εμπορικό πόλεμο χθες, Τετάρτη. Αρχικά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σκοπεύει να επιβάλει δασμούς 50% σε όλες τις εισαγωγές από τη Βραζιλία, εν μέρει σε αντίποινα για το «κυνήγι μαγισσών» εναντίον του πολιτικού του συμμάχου, τέως προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόπειρα πραξικοπήματος.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο Τραμπ έγραψε ότι οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου. «Ο τρόπος με τον οποίο η Βραζιλία έχει αντιμετωπίσει τον τέως πρόεδρο Μπολσονάρο, έναν πολύ σεβαστό ηγέτη κατά τη διάρκεια της θητείας του σε όλο τον κόσμο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ντροπή», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Λούλα δήλωσε ότι η Βραζιλία θα ανταποδώσει τα δασμολογικά μέτρα. «Η Βραζιλία είναι κυρίαρχο κράτος με ανεξάρτητα θεσμικά όργανα, που δεν θα δεχτεί να καταστρατηγηθεί από κανέναν», ανέφερε σε δήλωσή του. Πρόσθεσε ότι η υπόθεση κατά του Μπολσονάρο «αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της βραζιλιάνικης δικαιοσύνης».

Η ταχέως κλιμακούμενη διαμάχη ενδέχεται να έχει σημαντικές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις, ιδίως στη Βραζιλία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας μετά την Κίνα, και ο Τραμπ φαίνεται να απαιτεί τον τερματισμό της δίωξης του Μπολσονάρο για να άρει τους υψηλούς δασμούς.

Η προσπάθεια του Τραμπ να χρησιμοποιήσει τους δασμούς για να παρέμβει σε δίκη σε ξένη χώρα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιεί τους δασμούς ως μέσο για όλες τις περιπτώσεις – και του τρόπου με τον οποίο μπορεί να προκαλέσει οικονομική καταστροφή, σχολιάζουν οι New York Times.

Στην επιστολή του, ο Τραμπ ανέφερε ότι οι δασμοί 50% είναι απαραίτητοι για να «επιτευχθεί η ισότιμη μεταχείριση που πρέπει να έχουμε με τη χώρα σας» και «να διορθωθούν οι σοβαρές αδικίες του τρέχοντος καθεστώτος».

Ο Τραμπ ανέφερε επίσης εσφαλμένα, σύμφωνα με τους NYT, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εμπορικό έλλειμμα με τη Βραζιλία. Εδώ και χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν γενικά εμπορικό πλεόνασμα με τη Βραζιλία. Οι δύο χώρες είχαν συνολικό εμπόριο περίπου 92 δισ. δολ. πέρυσι, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να απολαμβάνουν πλεόνασμα 7,4 δισ. δολ. Τα κορυφαία προϊόντα που εμπορεύονται είναι αεροσκάφη, πετρέλαιο, μηχανήματα και σίδηρος.

Ανταλλαγή κατηγοριών

Ο Τραμπ σημείωσε ακόμη ότι οι δασμοί αποτελούν επίσης απάντηση σε «ΜΥΣΤΙΚΕΣ και ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ εντολές λογοκρισίας σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων των ΗΠΑ» και πως είχε διατάξει αξιωματούχους των ΗΠΑ να ξεκινήσουν έρευνα κατά της Βραζιλίας για «συνεχείς επιθέσεις στις δραστηριότητες ψηφιακού εμπορίου αμερικανικών εταιρειών».

Ο δικαστής Αλεξάντρε ντι Μοράες, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας που επιβλέπει την υπόθεση κατά του Μπολσονάρο, διέταξε τις εταιρείες τεχνολογίας να καταργήσουν εκατοντάδες λογαριασμούς που, όπως είπε, απειλούσαν τη δημοκρατία της Βραζιλίας. Οι κινήσεις του τον έχουν καταστήσει κορυφαίο στόχο της Δεξιάς στη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Λούλα δήλωσε χθες, Τετάρτη ότι το Ανώτατο Δικαστήριο εφαρμόζει τον βραζιλιάνικο νόμο. «Στη Βραζιλία, η ελευθερία της έκφρασης δεν πρέπει να συγχέεται με επιθετικές ή βίαιες πρακτικές», τόνισε.

Πριν από τις απειλές για την επιβολή δασμών, ο Τραμπ και ο Λούλα αντάλλαξαν αιχμηρές δηλώσεις τη Δευτέρα.

Ο Τραμπ επέκρινε δημοσίως την ποινική υπόθεση εναντίον του Μπολσονάρο, η οποία επικεντρώνεται στις προσπάθειες του πρώην προέδρου να διατηρήσει την εξουσία μετά την ήττα του στις εκλογές του 2022 στη Βραζιλία. Εκανε συγκρίσεις στις κατηγορίες που και ο ίδιος αντιμετώπισε μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020.

«Αυτό συνέβη σε μένα, δέκα φορές», έγραψε ο Τραμπ στο Διαδίκτυο τη Δευτέρα. «Θα παρακολουθώ πολύ προσεκτικά το ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ σε βάρος του Ζαΐρ Μπολσονάρο, της οικογένειάς του και των χιλιάδων υποστηρικτών του».

Ο Λούλα αντέδρασε αμέσως. «Νομίζω ότι είναι πολύ λάθος και πολύ ανεύθυνο για έναν πρόεδρο να απειλεί άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Πρέπει να καταλάβει ότι ο κόσμος έχει αλλάξει. Δεν θέλουμε αυτοκράτορα».

Πηγή: New York Times 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ