Ριζικές αλλαγές ακόμη και στο μενού των δομών στο πλαίσιο φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο στη χώρα προανήγγειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης.
Με αφορμή την αυστηροποίηση των μέτρων που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα στους διακινητές πως όσοι παρανόμως έρχονται στη χώρα από τη Βόρεια Αφρική, δεν θα κυκλοφορούν ελεύθερα αλλά θα τίθεται υπό κράτηση χωρίς να εξετάζεται αίτηση ασύλου ο κ. Πλεύρης περιέγραψε και τις αλλαγές που δρομολογεί αναφορικά με τη φιλοξενία στις δομές που βρίσκονται ανά την επικράτεια.
«Έχω δώσει εντολή να επανεξεταστούν όλα τα επιδόματα που δίνονται στους αλλοδαπούς, Ενημέρωσα και τον Ευρωπαίο επίτροπο ότι η Ελλάδα προχωρά σε δραστική μείωση επιδομάτων» είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Πλεύρης προσθέτοντας ότι «ζήτησα να επανεξεταστεί και το μενού που δίνεται στις δομές και είναι ξενοδοχειακό. Στις δομές έχουν 3 επιλογές στο μενού 4 φορές την ημέρα. Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο, έκανα αίτηση ασύλου, τρώω, κοιμάμαι, παίρνω 75 ευρώ επίδομα και αν πάρω άσυλο θα πάρω επίδομα από το πρόγραμμα Ήλιος. Ζήτησα αυτό να σταματήσει, αν θέλει κάποιος από αυτούς να πάει να εργαστεί».
Πάμε, όμως, να δούμε ποιο είναι ακριβώς το μενού το οποίο διατίθεται στους αιτούντες άσυλο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος η διατροφή τους ορίζεται από συμφωνία πλαίσιο η οποία συνήφθη το 2021 επί υπουργείας Νότη Μηταράκη και λήγει το ερχόμενο Φθινόπωρο.
Κάτωθι ακολουθεί ένα τυπικό παράδειγμα μενού σε δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο που αφορά τον γενικό πληθυσμό, όχι ειδικές ομάδες, όπως ευάλωτοι, βρέφη, ή άλλες των οποίων η διατροφή καθορίζεται από αυστηρά θρησκευτικές πεποιθήσεις ή προβλήματα υγείας, όπως οι διαβητικοί.
Βάσει του μενού, οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν τρία γεύματα την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδυνό), συν τρεις αραβικές πίτες (σκέτες), συν τρία λίτρα νερό.



Όπως είναι σε γνώση του protothema.gr, με βάση τη συμφωνία πλαίσιο, το ημερήσιο κόστος για το συγκεκριμένο μενού ανέρχεται στα 6,88€ μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. ενώ υπάρχει πρόβλεψη για μικρή έκπτωση στη σίτιση στις δομές των νησιών, με το κόστος να ανέρχεται στα 6,85€ μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.
Τι ισχύει με τα επιδόματα
Μία ακόμη πτυχή που προανήγγειλε αλλαγές ο κ. Πλεύρης αφορά στα επιδόματα των αιτούντων άσυλο.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο είδη επιδομάτων και αυτά είναι συνδεδεμένα με τον τόπο διαμονής των αιτούντων άσυλο.
Παίρνοντας ως παράδειγμα έναν μονήρη ενήλικα, εάν έχει τόπο διαμονής στη χώρα (π.χ. συγγενή, φίλο, γνωστό) και αφότου δηλώσει τη διεύθυνση αυτή, λαμβάνει 150 ευρώ μηνιαίως. Εάν ωστόσο αναγκάζεται να μένει εντός της όποιας δομής τότε το επίδομα μειώνεται κατά 50% και ανέρχεται στα 75 ευρώ μηνιαίως.
Το ύψος του οικονομικού βοηθήματος κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της ωφελούμενης μονάδας.
Αναλυτικά ο πίνακας επιδομάτων εάν δεν παρέχεται στέγαση και σίτιση:
α. 150,00 ευρώ για ωφελούμενη μονάδα ενός ατόμου,
β. 320,00 ευρώ για ωφελούμενη μονάδα δύο έως τριών ατόμων,
γ. 420,00 ευρώ για ωφελούμενη μονάδα τεσσάρων έως πέντε ατόμων,
δ. 490,00 ευρώ για ωφελούμενη μονάδα έξι ατόμων και άνω.
Το ύψος του μερικού οικονομικού βοηθήματος, δηλαδή εάν παρέχεται στέγαση και σίτιση κυμαίνεται ως εξής:
α. 75,00 ευρώ για ωφελούμενη μονάδα ενός ατόμου,
β. 160,00 ευρώ για ωφελούμενη μονάδα δύο έως τριών ατόμων,
γ. 210,00 ευρώ για ωφελούμενη μονάδα τεσσάρων έως πέντε ατόμων,
δ. 245,00 ευρώ για ωφελούμενη μονάδα έξι ατόμων και άνω.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης κωδικοποίησε χθες τις τρεις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Εν αρχήν, η αναστολή για τρεις μήνες (τουλάχιστον) της δυνατότητας υποβολής αιτήματος ασύλου για όσους φτάνουν από τη Λιβύη στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι μετανάστες αυτοί να αντιμετωπίζονται ως κρατούμενοι και να οδηγούνται σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα π.χ. στο ΚΥΤ της Μαλακάσας.
Προς τούτο, οι μετανάστες δεν θα «μετασταθμεύουν» στην Κρήτη, αλλά θα οδηγούνται απευθείας στο λιμάνι του Λαυρίου και από εκεί θα διαμοιράζονται σε δομές, όπου δεν θα έχουν δικαίωμα εξόδου ή χρήσης κινητού.
Πρόκειται για μια επιλογή που στόχο έχει να καταστήσει την παραμονή τους στην Ελλάδα ισχυρό αντικίνητρο για να κάνουν το ταξίδι από το Τομπρούκ, ιδίως όταν πρόκειται για μια δαπανηρή επιλογή.
Τέλος, η κυβέρνηση ανακοινωσε τη δημιουργία μιας τουλάχιστον κλειστής δομής και στην Κρήτη, πιθανότατα στο Καστέλλι Ηρακλείου. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν σε σύσκεψη που θα γίνει την Παρασκευή στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τη συμμετοχή και τοπικών αξιωματούχων της Κρήτης.
Με πληροφορίες από το protothema.gr