Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια βρίσκεται στα πρόθυρα της σύναψης συμφωνίας με την κυβέρνηση Τραμπ μετά από μήνες διαπραγματεύσεων για την αποκατάσταση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης του πανεπιστημίου, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν τη συμφωνία.
Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια αναμένεται να καταβάλει έναν συμβιβασμό πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε θύματα φερόμενων παραβιάσεων των πολιτικών δικαιωμάτων , να εφαρμόσει αλλαγές στις πολιτικές του για την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ένταξη, να ενισχύσει τη διαφάνεια σχετικά με τις προσπάθειες πρόσληψης και εισαγωγής και να λάβει άλλα μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας στην πανεπιστημιούπολη για τους Εβραίους φοιτητές, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Σε αντάλλαγμα, ανέφερε η πηγή, το σχολείο θα ανακτήσει την πρόσβαση σε πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης που η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε νωρίτερα φέτος.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ και αξιωματούχοι από την Κολούμπια αναμένεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο, ανέφερε η πηγή. Η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί και ενδέχεται να αλλάξει.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η συμφωνία, οι όροι της οποίας αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την Washington Free Beacon, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σχέδιο για άλλα πανεπιστήμια. Μια δεύτερη πηγή που γνωρίζει το θέμα σημείωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ προσεγγίζει τις διαπραγματεύσεις της με πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των Πανεπιστημίων Κολούμπια και Χάρβαρντ, με ένα πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που πληρώνουν οικονομικό πρόστιμο. Το ακριβές ποσό σε δολάρια δεν είναι σαφές, αν και ποικίλλει ανά πανεπιστήμιο.
Ελίτ πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, μεταξύ άλλων, έχουν αντιμετωπίσει έντονες πιέσεις από την κυβέρνηση Τραμπ για να καταπολεμήσουν τον αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις τους - διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν την πιθανή απώλεια σημαντικής ομοσπονδιακής χρηματοδότησης. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρείας πίεσης της κυβέρνησης για αλλαγές πολιτικής στα πανεπιστήμια - συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών για την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ένταξη και άλλες πρωτοβουλίες - που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ως ένα νικηφόρο πολιτικό ζήτημα. Αλλά είναι ένα ζήτημα που εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ακαδημαϊκή ελευθερία και τον ρόλο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις πανεπιστημιουπόλεις.
Το διοικητικό συμβούλιο του σχολείου συνεδρίασε στις 6 Ιουλίου για να εξετάσει τους όρους της συμφωνίας, σύμφωνα με μία από τις πηγές.
Το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το οποίο αντιμετωπίζει έρευνα για τον χειρισμό του αντισημιτισμού στην πανεπιστημιούπολη, είχε ακολουθήσει μια λιγότερο αντιπαραθετική προσέγγιση από το Χάρβαρντ, ενώ προσπαθούσε να καταλήξει σε συμφωνία, και η πηγή δήλωσε στο CNN ότι η κυβέρνηση ήταν πιο δεκτική στους προτεινόμενους όρους του Κολούμπια στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις. Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση Τραμπ απείλησε να αποσύρει τη διαπίστευση του πανεπιστημίου λόγω πολιτικών που, όπως είπε, παραβίαζαν τους νόμους περί διακρίσεων.
Οι συνομιλίες μεταξύ ενός μικρού κύκλου αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ και του Χάρβαρντ είχαν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω διαφωνιών σχετικά με ορισμένα σημεία τριβής της συμφωνίας.
Ένας εκπρόσωπος της Κολούμπια τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
«Το Πανεπιστήμιο επικεντρώνεται στην προώθηση των συζητήσεων με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κάποια απόφαση προς το παρόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Ερωτηθείς για την κατάσταση των συνομιλιών, ο Τραμπ δήλωσε στο CNN την περασμένη εβδομάδα: «Νομίζω ότι πιθανότατα θα καταλήξουμε σε συμφωνία με το Χάρβαρντ. Πιθανότατα θα καταλήξουμε σε συμφωνία με το Κολούμπια. Θέλουν πολύ να καταλήξουν σε συμφωνία. Δεν υπάρχει βιασύνη».
Ερωτηθείς πόσα χρήματα θα συνεπάγεται ο διακανονισμός, ο Τραμπ απάντησε: «Πολλά χρήματα».
Μια πηγή που συμμετείχε στην απάντηση των πανεπιστημίων στην κυβέρνηση δήλωσε στο CNN τον περασμένο μήνα ότι ο Λευκός Οίκος επιδιώκει να καταλήξει σε συμφωνία με ένα πανεπιστήμιο υψηλού προφίλ.
«Θέλουν ένα πανεπιστήμιο με όνομα να κάνει μια συμφωνία όπως έκαναν οι δικηγορικές εταιρείες, η οποία να καλύπτει όχι μόνο τον αντισημιτισμό και τις διαμαρτυρίες, αλλά και την ινδική και διανοητική ποικιλομορφία», είχε δηλώσει τότε αυτό το άτομο.
Ερωτηθείσα αν κάποιο από τα σχολεία είναι διατεθειμένο να κάνει μια τέτοια συμφωνία, η πηγή είπε: «Κανείς δεν θέλει να είναι ο πρώτος, αλλά οι οικονομικές πιέσεις γίνονται πραγματικές».
Τον περασμένο μήνα, η υπηρεσιακή πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Κλερ Σίπμαν, περιέγραψε τις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο λόγω της προεκλογικής εκστρατείας της κυβέρνησης ως «ολοένα και πιο έντονες».
«Οι κορυφαίοι επιστήμονες της Κολούμπια αντιμετωπίζουν την καταστροφή δεκαετιών έρευνας. Μεταπτυχιακοί φοιτητές, μεταδιδακτορικοί, ερευνητές στα μέσα της καριέρας τους και καταξιωμένοι, διάσημοι επιστήμονες, όλοι είδαν τις ανακαλύψεις τους να επαινούνται από τον κόσμο τη μια στιγμή και να αποσύρονται την επόμενη. Κινδυνεύουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο καμπής όσον αφορά τη διατήρηση της ερευνητικής μας αριστείας και του έργου που κάνουμε για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Shipman σε επιστολή του προς την κοινότητα της Κολούμπια.
Υπέδειξε ότι ήταν «απαραίτητο» να αποκατασταθεί η συνεργασία του πανεπιστημίου με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά επικρίθηκε ότι μια επίλυση θα ισοδυναμούσε με «συνθηκολόγηση».
Η Σίπμαν δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο Κολούμπια έχει «συμμετάσχει σε συζητήσεις» με τη διοίκηση σχετικά με αυτό που χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» αύξηση των αντισημιτικών περιστατικών στην πανεπιστημιούπολη.
«Έχουμε δεσμευτεί για αλλαγή, έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά έχουμε περισσότερα να κάνουμε», είπε.