Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ εκφράζουν βαθιά ανησυχία για την "επιδείνωση της κατάστασης στη Γεωργία"

 
γεωργια ταραχες

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ενημερώθηκε: 12/07/25 - 21:54

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν ότι είναι "ενοχλημένοι και βαθιά ανήσυχοι για την επιδείνωση της κατάστασης στη Γεωργία", έγραψαν σε κοινή δήλωση την Παρασκευή.

Πρόκειται για μια απάντηση σε μια έκθεση προόδου που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία της Γεωργίας, στην οποία η πλειοψηφία των νομοθέτων της ΕΕ εξέφρασε τη λύπη τους για την "οπισθοδρόμηση του κράτους δικαίου, καθώς και για την αυξανόμενη ρωσική επιρροή του κυβερνώντος κόμματος, του Γεωργιανού Ονείρου".

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ανησυχούν για τις αυξανόμενες ρωσικές διεισδύσεις στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, υποστήριξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι ανησυχούν επίσης για τον αριθμό των συλλήψεων που πραγματοποιούν οι γεωργιανές αρχές εναντίον δημοσιογράφων και ορισμένων μελών της αντιπολίτευσης.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, πολλά βασικά στελέχη της αντιπολίτευσης φυλακίστηκαν στο πλαίσιο της πολύμηνης καταστολής των διαφωνιών που ακολούθησε τις αμφισβητούμενες εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Σχεδόν όλοι οι ηγέτες της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης της Γεωργίας βρίσκονται τώρα πίσω από τα κάγκελα, καθώς συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες κατά του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο και της απόφασής του πέρυσι να σταματήσει την υποψηφιότητα της Γεωργίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώνονται καθημερινά στην πρωτεύουσα Τιφλίδα, υποστηρίζουν επίσης ότι η ψηφοφορία της 26ης Οκτωβρίου που χάρισε στο κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο άλλη μια θητεία στην εξουσία δεν ήταν ελεύθερη ή δίκαιη.

Το Γεωργιανό Όνειρο αρνήθηκε τις κατηγορίες αυτές, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Κάχα Καλάτζε δήλωσε ότι οι συλλήψεις δεν είχαν πολιτικά κίνητρα, τονίζοντας ότι οι πολιτικοί δεν εξαιρούνται από το νόμο.

Protesters rallying outside the parliament building in Tbilisi, Georgia, on Friday, Nov. 29, 2024.
Protesters rallying outside the parliament building in Tbilisi, Georgia, on Friday, Nov. 29, 2024.AP Photo/Zurab Tsertsvadze, File

Η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών καταδίκασε τις συλλήψεις, υποστηρίζοντας ότι "συμβάλλουν στην κατάλυση της δημοκρατίας στη Γεωργία και στον ταχύ μετασχηματισμό προς ένα αυταρχικό σύστημα, σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες".

Κάλεσαν τις γεωργιανές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως όσους κρατούνται άδικα και τις κάλεσαν να συμμετάσχουν σε εθνικό διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Η δήλωση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη Γεωργία οδήγησαν σε μια τεταμένη σχέση μεταξύ της Τιφλίδας και της Ευρώπης και ότι "η αυταρχική και αντιευρωπαϊκή πορεία των γεωργιανών αρχών απειλεί περαιτέρω τα δημοκρατικά επιτεύγματα της Γεωργίας".

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλι Κομπακχίντζε δήλωσε στο Euronews τον Μάιο ότι η χώρα του διαδραματίζει "ζωτικό ρόλο για την Ευρώπη".

"Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν τη στρατηγική σημασία της Γεωργίας για την Ευρώπη, ιδιαίτερα για την ευρωζώνη. Ο ρόλος μας στην περιοχή είναι σημαντικός και γι' αυτό αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η ανάγκη για διάλογο με τους Γεωργιανούς ηγέτες", πρόσθεσε.

Η Γεωργία υπέβαλε αίτηση για ένταξη τον Μάρτιο του 2022 μαζί με την Ουκρανία και τη Μολδαβία και έλαβε την υποψηφιότητα τον Δεκέμβριο του 2023.

Μόλις μερικούς μήνες αργότερα, οι αυξανόμενες ανησυχίες και διαφωνίες μεταξύ της ΕΕ και της γεωργιανής κυβέρνησης ώθησαν τις δύο πλευρές να παγώσουν τη διαδικασία διεύρυνσης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ