Ισραηλινά ΜΜΕ: Το ισραηλινό σχέδιο για την «ανθρωπιστική πόλη» στη Γάζα θα κοστίσει δισεκατομμύρια

 
afp

Πηγή Φωτογραφίας: AFP/Scanpix

Ενημερώθηκε: 13/07/25 - 19:38

Το προτεινόμενο σχέδιο για μια «ανθρωπιστική πόλη» πάνω στα ερείπια της κατεστραμμένης πόλης Ράφα στη νότια Γάζα, το οποίο πρόσφατα περιεγράφηκε ως σχέδιο για στρατόπεδο συγκέντρωσης, αναμένεται να κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Η «ανθρωπιστική πόλη» θα «κοστίσει μεταξύ 2,7 και 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι στο Ynet στις 13 Ιουλίου, προσθέτοντας ότι «εάν το σχέδιο προχωρήσει, το Ισραήλ θα επωμιστεί αρχικά σχεδόν ολόκληρο το κόστος».

Το ρεπορτάζ των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης σημειώνει ότι το σχέδιο έχει επικριθεί για την «οικονομική του υπέρβαση».

Το ισραηλινό στρατιωτικό και αμυντικό κατεστημένο αντιτάχθηκε σθεναρά στο σχέδιο, το οποίο παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατζ. 

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Εγιάλ Ζαμίρ, συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς σχετικά με την αντίθεσή του στο σχέδιο και φέρεται να υποστηρίζει ότι το κόστος των προετοιμασιών θα επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του στρατού στις συνεχιζόμενες μάχες με την παλαιστινιακή αντίσταση. 

«Το τελικό κόστος θα κυμαίνεται μεταξύ 2,7 και 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων - πιθανότατα πιο κοντά στο ανώτερο όριο. Η υψηλή τιμή αντανακλά την πρόθεση δημιουργίας μιας τοποθεσίας στην οποία οι Παλαιστίνιοι θα μετακόμιζαν πρόθυμα, με άφθονο φαγητό, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, μακροχρόνια στέγη, ιατρική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και, ενδεχομένως, ακόμη και εκπαιδευτικών υπηρεσιών», δήλωσε μια ισραηλινή πηγή στο πρακτορείο.

Ο Σμότριτς ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τις αρχικές πιστώσεις του προϋπολογισμού για το σχέδιο, το οποίο στοχεύει στον περιορισμό ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας σε μια μικρή περιοχή του νότου και στην απαγόρευση επιστροφής στα σπίτια τους, ιδίως στο βορρά. 

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ισχυριστεί ότι το Ισραήλ ελπίζει να «αποζημιωθεί» από τα κράτη του Κόλπου για το σχέδιο, σύμφωνα με το Ynet . Άλλοι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί ως προς τη σκοπιμότητα του σχεδίου.

«Δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα να υλοποιηθεί αυτό στην πραγματικότητα. Πολύ λίγοι πιστεύουν ότι η πόλη θα χτιστεί ποτέ», δήλωσε μια άλλη πηγή στο ισραηλινό μέσο.

Το αμυντικό κατεστημένο έχει προειδοποιήσει ότι το σχέδιο χρησιμεύει ως προοίμιο για μια μόνιμη ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση στη Γάζα. 

Το σχέδιο έχει επίσης κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανοιχτή έκκληση για περαιτέρω αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων στη Γάζα. 

Ο Katz δήλωσε, κατά την αποκάλυψη του σχεδίου νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ότι οι Παλαιστίνιοι θα αναγκαστούν να περάσουν από «έλεγχο ασφαλείας» πριν εισέλθουν και δεν θα τους επιτραπεί να φύγουν μόλις εισέλθουν. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα ελέγχουν την περίμετρο του χώρου και αρχικά θα «μετακινούν» 600.000 Παλαιστίνιους στην περιοχή - κυρίως άτομα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτοπισμένα στην παράκτια περιοχή Al-Mawasi στο νότο.

Ο κορυφαίος Ισραηλινός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Michael Sfard δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του Katz είναι «ένα επιχειρησιακό σχέδιο για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Ο Amos Goldberg, ιστορικός του Ολοκαυτώματος στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το αποκάλεσε «στρατόπεδο συγκέντρωσης ή στρατόπεδο διέλευσης για Παλαιστίνιους πριν τους απελάσουν», λέγοντας ότι δεν ήταν «ούτε ανθρωπιστικό ούτε πόλη».

Καθώς το Ισραήλ προχωρά με το σχέδιο αναγκαστικής εκτόπισης, οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός έχουν καταρρεύσει με τις δύο αντίπαλες πλευρές να αλληλοκατηγορούνται.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ