Πως στρατολογεί πράκτορες η ΜΙΤ - Ποιο σχέδιο της βρίσκεται σε εξέλιξη

 
mit

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 14/07/25 - 22:50

Μυστικές επιχειρήσεις για τη στρατολόγηση πληροφοριοδοτών από Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό πραγματοποιεί η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT). 

Η εκστρατεία εντείνεται τους καλοκαιρινούς μήνες που οι Τούρκοι της διασποράς επιστρέφουν στην Τουρκία για διακοπές σύμφωνα πληροφορίες του Nordic Monitor.

Στόχος είναι ο εντοπισμός και η στρατολόγηση ατόμων που διαμένουν στο εξωτερικό ή έχουν διπλή υπηκοότητα.

Πράκτορες του MİT που σταθμεύουν σε τουρκικές πρεσβείες και προξενεία φέρεται να προετοιμάζουν άτομα για πιθανή στρατολόγηση. Κατά την άφιξή τους στην Τουρκία, αυτοί οι στόχοι προσεγγίζονται από πράκτορες - μερικές φορές σε αεροδρόμια - οι οποίοι προσπαθούν να τους πείσουν ή να τους πιέσουν να συνεργαστούν.

Η μαρτυρία Τούρκου της διασποράς

Ένας Τούρκος του εξωτερικού που μίλησε στο Nordic Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας περιέγραψε μια πρόσφατη συνάντηση με αξιωματικούς της MİT στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Το άτομο με διπλή υπηκοότητα που είχε εγκατασταθεί εδώ και καιρό στη Δυτική Ευρώπη, πλησίασαν ένας άνδρας και μια γυναίκα που αυτοπροσδιορίστηκαν ως πράκτορες της MIT. Προσκλήθηκε για μια σύντομη συζήτηση και του ζητήθηκε να παράσχει πληροφορίες για συγκεκριμένα άτομα που ζουν στην χώρα που ζει.

«Μου είπαν ότι γνώριζαν τα πάντα για μένα — την οικογένειά μου, το επάγγελμά μου, ακόμη και τις πολιτικές μου απόψεις», αφηγήθηκε. «Επέμειναν ότι δεν ενδιαφέρονταν για μένα προσωπικά, αλλά μάλλον για τους ανθρώπους που μπορεί να γνωρίζω λόγω του επαγγέλματός μου».

Το άτομο απέρριψε το αίτημα, αλλά εξέφρασε ανησυχία για τις πιθανές συνέπειες της άρνησης, συμπεριλαμβανομένης της αυθαίρετης κράτησης με κατασκευασμένες κατηγορίες κατά τη διάρκεια μελλοντικών επισκέψεων στην Τουρκία.

Παρόμοιες μαρτυρίες από άλλες πηγές επιβεβαιώνουν ότι η MİT ακολουθεί την συγκεκριμένη πρακτική την τελευταία δεκαετία επιτρέποντάς της να δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο περιουσιακών στοιχείων και πληροφοριοδοτών — ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου διαμένει ο μεγαλύτερος αριθμός Τούρκων ομογενών.

Οι κύριοι στόχοι της υπηρεσίας περιλαμβάνουν την παρακολούθηση πολιτικών αντιφρονούντων, την άσκηση επιρροής στην εξωτερική πολιτική των χωρών υποδοχής μέσω πληρεξουσίων, τον εντοπισμό πιθανών τρωτών σημείων και την ενίσχυση της διπλωματικής επιρροής της Τουρκίας.

Οι ειδικές ομάδες της MİT στα τουρκικά αεροδρόμια

Για το σκοπό αυτών των επιχειρήσεων, η MİT έχει δημιουργήσει ειδικές μονάδες με έδρα τα μεγάλα αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης και της Αττάλειας — δύο από τους πιο πολυσύχναστους ταξιδιωτικούς κόμβους της Τουρκίας. Ενώ η MIT διατηρεί μόνιμη παρουσία στα περισσότερα αεροδρόμια, αυτές οι εξειδικευμένες ομάδες είναι επιφορτισμένες αποκλειστικά με επιχειρήσεις στρατολόγησης και αναφέρονται απευθείας στα κεντρικά γραφεία στην Άγκυρα.

Παρόλο που η MİT αναπτύσσει επίσης πράκτορες στο εξωτερικό υπό επίσημη κάλυψη η στρατολόγηση από τη διασπορά προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είναι συνήθως καλά ενσωματωμένοι στις χώρες υποδοχής τους, μιλούν άπταιστα την τοπική γλώσσα και είναι εξοικειωμένοι με τα κοινωνικά και πολιτικά συστήματα. Μερικοί απασχολούνται ακόμη και σε κρίσιμους τομείς υποδομών, όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες, η εκπαίδευση, η δημοτική αυτοδιοίκηση και η κοινωνική ασφάλιση — θέσεις που παρέχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες και προνομιακές πληροφορίες.

Η στρατηγική στρατολόγησης της MİT βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε έναν συνδυασμό πίεσης και ανταμοιβής. Στους πιθανούς πληροφοριοδότες συχνά προσφέρονται οικονομικά κίνητρα, προστασία για μέλη της οικογένειας στην Τουρκία, ταχείες ταξιδιωτικές διευθετήσεις, επίλυση προσωπικών ή οικογενειακών ζητημάτων ή πρόσβαση σε επικερδείς κυβερνητικές συμβάσεις. Αντίθετα, όσοι αντιστέκονται μπορεί να αντιμετωπίσουν συγκαλυμμένες απειλές, αυθαίρετες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ή κατασκευασμένες ποινικές κατηγορίες. Σε ακραίες περιπτώσεις, πηγές αναφέρουν ότι η MIT έχει οργανώσει την κράτηση ή τη φυλάκιση στοχευμένων ατόμων ως μέσο για να κάμψει την αντίστασή τους κατά τη διάρκεια της κράτησης.

Εκτός από την στρατολόγηση μελών της διασποράς που επισκέπτονται την Τουρκία για διακοπές, η MİT επικεντρώνεται επίσης σε αντιφρονούντες που ζουν ήδη στην εξορία και φοβούνται την επιστροφή τους στην Τουρκία λόγω του κινδύνου παράνομης σύλληψης.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται μέλη του κινήματος Γκιουλέν - μιας ομάδας που επικρίνει τη διαφθορά της κυβέρνησης Ερντογάν και τους δεσμούς της κυβέρνησής του με ριζοσπαστικές ισλαμιστικές παρατάξεις: Κούρδους ακτιβιστές, αριστερούς πολιτικούς αντιπάλους, εξόριστους δημοσιογράφους και μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Αλεβιτών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ