UBS: Πλήγμα 0,15% στο ΑΕΠ της Ελλάδας το 2026 από τους δασμούς Τραμπ

 
ελληνικη οικονομια

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 15/07/25 - 19:32

Στη δημοσιοποίηση έκθεσης για τις επιπτώσεις των δασμών στην περιοχή ΕΜΕΑ, προχώρησε σήμερα η UBS.

Ανάμεσα στις αναδυομένες οικονομίες της Ευρώπης της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση των χωρών που θα πληγούν πιο πολύ από τους δασμούς Τραμπ.

Ανάλυση ευαισθησίας γύρω από τους προτεινόμενους νέους αμερικανικούς δασμούς

H UBS στην ανάλυσή της για τις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ στις αναδυομένες οικονομίες της Ευρώπης της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, θέτει δύο ερωτήματα:

α) ποιος θα μπορούσε να είναι ο αναμενόμενος κίνδυνος για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2025 και το 2026 (λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις μαζί) και

β) την ευαισθησία σε μια αύξηση των αμοιβαίων δασμών κατά 10%.

Προς το παρόν, η UBS δεν αλλάζει τις προβλέψεις για το ΑΕΠ σε αυτό το στάδιο, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το πού θα καταλήξουν οι δασμοί, καθώς οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Για το 2025, η UBS αναμένει ανάπτυξη από 1% (Ουγγαρία και Νότια Αφρική) έως 3,5-4% στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Το 2026, η διασπορά είναι μικρότερη με ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 2-4,5%. 

Προτεινόμενοι νέοι πραγματικοί δασμοί για τις πληγείσες χώρες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε αμοιβαίο δασμολογικό συντελεστή 30% για την Ευρωπαϊκή Ένωση, 30% για τη Νότια Αφρική και 25% για το Καζακστάν.

Οι ανακοινωθέντες δασμοί για τη Νότια Αφρική και Καζακστάν είναι αρκετά κοντά στους δασμούς που επιβλήθηκαν την «Ημέρα Απελευθέρωσης», στις 2 Απριλίου (31% και 27% αντίστοιχα). Οι νέοι προτεινόµενοι δασµοί θα σήµαιναν ότι οι πραγµατικοί δασµολογικοί συντελεστές στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα αυξάνονταν στο 20-23% για την Ελλάδα.

Οι πραγματικοί δασμολογικοί συντελεστές για τις χώρες που δεν έχουν λάβει νέους προτεινόμενους δασμούς είναι πρακτικά μηδενικοί για τη Σαουδική Αραβία, περίπου 10% για την Τουρκία και περίπου 20% για τα ΗΑΕ.

Αυτό σηµαίνει ουσιαστικά τριπλασιασµό του πραγµατικού δασµολογικού συντελεστή για Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και την Ελλάδα, και διπλασιασµό του δασµολογικού συντελεστή για τη Νότια Αφρική.

Επιβάρυνση στο ΑΕΠ

Η UBS εκτιμά, ότι η πλήρης επιβάρυνση της ανάπτυξης από τους προτεινόμενους δασμούς σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις της θα είναι 0,45% για την Ουγγαρία, 0,3% για την Τσεχία και την Πολωνία, 0,2% για τη Νότια Αφρική, 0,15% για την Ελλάδα και 0,10% για το Καζακστάν, επισημαίνοντας ότι ο πλήρης αντίκτυπος θα φανεί το 2026.

Όσον αφορά τον έμμεσο αντίκτυπο, το 2025 το πλήγμα στο ΑΕΠ θα είναι περίπου 10 μονάδες βάσης και το 2026 περίπου 30 μονάδες βάσης σε περίπτωση εφαρμογής του δασμολογικού συντελεστή 30%. Ως αποτέλεσμα, η UBS υποστηρίζει ότι το συνδυασμένο άμεσο και έμμεσο πλήγμα στο ΑΕΠ από τους προτεινόμενους υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ θα είναι αρκετά οριακό (10-20 μονάδες βάσης) για το 2025. Για το 2026 θα υπάρξει ένα πιο έντονο πλήγμα στο  ΑΕΠ κατά 10 έως 60 μονάδες βάσης, με τη χώρα που θα επηρεαστεί περισσότερο να είναι η Ουγγαρία, ακολουθούμενη από την Τσεχία και την Πολωνία και έπειτα την Ελλάδα και τη Νότια Αφρική.

Ποιες χώρες επηρεάζονται περισσότερο

Οι χώρες με το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών προς τις ΗΠΑ υπό καθολικούς δασμούς είναι: α) η Τσεχία, η Πολωνία και η Τουρκία (θα επηρεαστεί το 90% των εξαγωγών) και
β) η Ουγγαρία, η Ελλάδα και τα ΗΑΕ (60-75%).

Όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν πολύ μικρότερα βάρη έναντι των αμοιβαίων δασμών. Συνολικά, οι προσομοιώσεις της UBS δείχνουν ότι η αρνητική μεγαλύτερη επίπτωση από μια αύξηση των αμοιβαίων δασμών κατά 10% θα ήταν στην Τσεχία και την Ουγγαρία (25-30 μονάδες βάσης επιβάρυνση), ακολουθούμενη από την Πολωνία και την Ελλάδα (15-20 μονάδες βάσης), και στη συνέχεια από την Τουρκία και τα ΗΑΕ (10 μονάδες βάσης επίπτωση), ενώ οι υπόλοιπες χώρες θα έχουν επίπτωση μικρότερη από 10 μονάδες βάσης.

ΑΕΠ



Πλήγμα



Ευαλωτότητα



Εξαγωγές



Πραγματικός συντελεστής

Πηγή: skai.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ