H Ρωσία θέλει να κατανοήσει τι σημαίνει η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί 50 ημερών, ως περιθώριο για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, γιατί στο παρελθόν «υπήρξαν και 24 ώρες, υπήρξαν και 100 ημέρες, τα έχουμε περάσει όλα αυτά και θέλουμε πραγματικά να καταλάβουμε τι παρακινεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ», δήλωσε ο Υπουργός των Εξωτερικών της Σεργκέι Λαβρόφ με το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Τιεντσίν της Κίνας.
«Είναι σαφές ότι βρίσκεται υπό τεράστια, θα έλεγα, αγενή πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη σημερινή ηγεσία του ΝΑΤΟ, η οποία υποστηρίζει απροκάλυπτα τις απαιτήσεις του [Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ] Ζελένσκι, συνεχίζει να τον εφοδιάζει με σύγχρονα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των επιθετικών, προκαλώντας όλο και μεγαλύτερη ζημία στους φορολογούμενους στις δυτικές χώρες», υποστήριξε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Ρωσία «ποτέ δεν ακολουθεί γραμμή εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, εις βάρος της κατοχύρωσης της ασφάλειας της χώρας».
Σύμφωνα με τον Σ.Λαβρόφ «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως ονομάζει η Μόσχα τον πόλεμο εναντίον του Κιέβου, «στοχεύει ακριβώς σε αυτό: στην εξάλειψη στη ρίζα, εν τη γενέσει, εκείνων των απειλών που η Βορειοατλαντική Συμμαχία δημιουργούσε όχι σε μία ημέρα, όχι σε ένα χρόνο, αλλά εδώ και δεκαετίες ακριβώς στα σύνορά μας». Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει για τις ανησυχίες της πολλές φορές, υπενθύμισε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «αφιέρωσε αμέτρητες ομιλίες και δηλώσεις σε αυτό το πρόβλημα», όμως «δυστυχώς, δεν εισακούστηκε».
Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει, κατά τον Σ.Λαβρόφ, όσα δήλωσε πρόσφατα ο Ρώσος Πρόεδρος για το πώς αντιμετωπίστηκε η Ρωσία από τη Δύση μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης: «Στην αρχή φάνηκε ότι αρκεί να αφαιρεθούν οι ιδεολογικές διαφωνίες και όλα θα είναι καλά, ενώ μετά αποδείχθηκε ότι το θέμα δεν είναι στην ιδεολογία, αλλά στο ότι η Δύση, ανεξαρτήτως ποια ιδεολογία εφαρμοζόταν στη Ρωσική Αυτοκρατορία, τη Σοβιετική Ένωση, τη μετασοβιετική Ρωσία, είχε ως κίνητρο μόνο ένα, την γεωπολιτική ανάσχεση, την υπερνίκηση, ακόμη και την επιδίωξη απευθείας πολεμικής καταστροφής της Ρωσίας, όπως επανειλημμένως συνέβη στην ιστορία».
Αναφερόμενος στα σχέδια για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Σ. Λαβρόφ επικαλέστηκε την παροιμία «μην σκάβεις τον λάκκο του άλλου» και υποστήριξε ότι οι κυρώσεις που ήδη επέβαλε η ΕΕ, καθώς και όσες ετοιμάζονται εκ νέου στις Βρυξέλλες – με προσπάθειες να παρασυρθούν και οι ΗΠΑ – έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία. «Ορθολογικοί και αντικειμενικοί Ευρωπαίοι αναλυτές, οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι πρωτίστως υφίσταται τη ζημιά ο εμπνευστής αυτού του πολέμου των κυρώσεων», ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ.Τραμπ «πολύ συγκεκριμένα εξήγησε ότι για όλα αυτά θα πληρώσει η Ευρώπη».