Κλιμακώνει τις απαιτήσεις του στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση ο Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας την επιβολή ελάχιστου δασμού 15%-20% σε όλα τα προϊόντα, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Η σκληρή στάση της διοίκησης Τραμπ έρχεται μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία-πλαίσιο που θα διατηρούσε δασμούς στο 10% για το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών ροών.
Ο Τραμπ απέρριψε την τελευταία πρόταση της Ε.Ε. για μείωση των υφιστάμενων δασμών 25% στον κλάδο των αυτοκινήτων, δείχνοντας πρόθυμος να διατηρήσει τα υψηλά τέλη.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Μαρός Σέφτσοβιτς ενημέρωσε τους πρέσβεις της Ε.Ε. για τις επαφές του στην Ουάσιγκτον.
Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ακόμη και αμοιβαίους δασμούς άνω του 10%, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία.
Η κατάσταση κορυφώνεται ενόψει της προθεσμίας της 1ης Αυγούστου, οπότε ο Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει δασμό 30% σε όλες τις ευρωπαϊκές εισαγωγές. Η Ε.Ε. έχει προετοιμάσει πακέτα αντιμέτρων, αλλά παραμένει διχασμένη και μπορεί να αναγκαστεί να αποδεχθεί συμφωνία με δασμούς πάνω από το 10%.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου αυξάνεται. Η Κομισιόν έχει προτείνει δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές 72 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν αεροσκάφη Boeing και ουίσκι bourbon, ενώ ετοιμάζει και μέτρα στον τομέα των υπηρεσιών – μεταξύ άλλων για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τη διαφημιστική δραστηριότητα στο διαδίκτυο.
Ο ίδιος ο Τραμπ δείχνει ενισχυμένος από τις υψηλές αποδόσεις της αμερικανικής οικονομίας και τα σχεδόν 50 δισ. δολάρια σε πρόσθετα τελωνειακά έσοδα που συγκεντρώθηκαν το β΄ τρίμηνο.
Παρά τις προειδοποιήσεις για πληθωριστικές πιέσεις, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ελαφρώς, ενισχύοντας την εκστρατεία του για «δίκαιους και αμοιβαίους δασμούς».
Σε ένδειξη της αυξανόμενης απαισιοδοξίας στην Ευρώπη σχετικά με τη μορφή μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει σκεπτική απέναντι στις προτάσεις για μείωση των τομεακών δασμών.
«Το αν μπορούμε ακόμη να δημιουργήσουμε τομεακούς κανόνες, το αν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κάποιους κλάδους διαφορετικά από άλλους, είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Η ευρωπαϊκή πλευρά το στηρίζει. Η αμερικανική το βλέπει πιο επικριτικά», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη: «Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν ξέρουμε αν οι ΗΠΑ θα μας αφήσουν άλλη επιλογή».
Ενας δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά: «Η διάθεση έχει αλλάξει. Δεν θα συμβιβαστούμε στο 15%».
Πηγή: FT