Τις διατάξεις του πολύ σημαντικού – για προφανείς λόγους – Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης με τίτλο: «Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, Σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας και Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Σχέδιο Δράσεων για τη Διαχείριση των Στεγαστικών Αναγκών των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», παρουσίασε σήμερα το απόγευμα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο Υπουργός κ. Νίκος Δένδιας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τοποθέτησή του ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων ημερών «…θα ανακοινώσω τη β’ φάση της Δομής Δυνάμεων η οποία επίσης προβλέπει συγχωνεύσεις δομών και άρα απελευθέρωση επιπλέον στρατοπέδων», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αναμένονται «το γρηγορότερο που μπορώ να το κάνω», μία σειρά νομθετημάτων για: --- Τη στρατιωτική θητεία η οποία θα αλλάξει.
--- Την εφεδρεία, η οποία επίσης θα αλλάξει.
--- Τις Στρατιωτικές Σχολές
--- Τις αυξήσεις, για τις οποίες «έχω δεσμευτεί», όπως είπε, μαζί με το βαθμολόγιο. «Η δική μου δέσμευση, όμως, απέναντί σας είναι -ανεξάρτητα πότε θα το φέρει το Υπουργείο Οικονομικών- ισχύει για την 1η Οκτωβρίου, για τις αυξήσεις. Διότι αυτό έχει εγκριθεί από τον Πρωθυπουργό, το έχω ανακοινώσει πανηγυρικά, θα ισχύσει.» τόνισε.
Μιλώντας ενώπιον των μελών της Επιτροπής ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
«…Γιατί χρειάζονται καταρχήν να αξιοποιηθούν ακίνητα, πριν πάμε στο πώς θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα; Για έναν κύριο και βασικό λόγο: Να υπηρετήσουν τις στεγαστικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των επαγγελματικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Βεβαίως, κρατάμε τους σκοπούς των τριών Ταμείων τα οποία συγχωνεύονται. Δηλαδή τη γενικότερη υπηρέτηση της Εθνικής Άμυνας, διότι θεωρώ ότι εξυπηρετώντας τις στεγαστικές ανάγκες των στελεχών, στην πραγματικότητα υπηρετούμε τους σκοπούς της Εθνικής Άμυνας. Αλλά κατά βάσιν αφορά αυτό.
Τα χρήματα που μπορεί να προέλθουν από την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων δεν έχουν δυστυχώς, μακάρι να ήταν αλλιώς, το ύψος αυτό που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν π.χ. την αγορά μιας φρεγάτας ή την αγορά ενός σμήνους αεροσκαφών. Δεν μιλάμε για τέτοιους αριθμούς. Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα.»
Αναφερόμενος στη σχέση και διασύνδεση του υπό συζήτηση Σχεδίου Νόμου με το Στεγαστικό των ΕΔ, ο κ. Υπουργός, σημείωσε τα εξής: «…Τα τελευταία 20 χρόνια κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα 750 περίπου, διαμερίσματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στα δύο χρόνια αυτά, το στεγαστικό πρόγραμμα είναι περίπου ισόποσο του τι έχει γίνει τα 20 χρόνια. Και με τον προγραμματισμό ο οποίος θα υλοποιηθεί- γιατί υλοποιείται ήδη και θα υπηρετήσει τον συγκεκριμένο προγραμματισμό αυτό το νομοσχέδιο - στα πέντε χρόνια θα είναι τα τριπλάσια από όσα είχαν γίνει όλα τα 20 προηγούμενα χρόνια και πλέον. Θα είναι πάνω από 2.000 χιλιάδες, 2.400 - 2.500 ακίνητα, έναντι των 700…Τα 20 αυτά χρόνια κυβέρνησαν σχεδόν όλοι σε αυτή την αίθουσα, όσοι είχαν κυβερνητική εξουσία. Υπήρξα 4 χρόνια Υπουργός Εξωτερικών και είμαι 2 χρόνια Υπουργός Άμυνας. Σας παρακαλώ αναζητείστε το δημόσιο λόγο μου κριτική κατά προκατόχου μου ή άλλης Κυβέρνησης πριν. Δεν το κάνω για ένα πολύ βασικό λόγο, διότι ουδέν υπηρετεί. Άρα, λοιπόν, όταν σας δίνω τους αριθμούς δεν σας τους δίνω για να καταλογίσω ευθύνες. Παρατηρείτε ότι δεν ξεχωρίζω κοινοβουλευτικές περιόδους. Εάν ήθελα να δημιουργήσω εντυπώσεις θα μπορούσα κάλλιστα να ξεχωρίσω, να απαλλάξω ή να αγιοποιήσω το δικό μου κόμμα και αναλόγως να κατηγορήσω κάποιο άλλο. Δεν το κάνω…»
Για τα ακίνητα που θα «απασχολήσουν» τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, ο κ. Δένδιας, τόνισε : «…Να σας πω μόνο ένα πράγμα, όμως, το οποίο έχει μία εθνική σημασία. Στο Ταμείο Εθνικού Στόλου υπάρχουν άνω των 60 ακινήτων, τα οποία βρίσκονται πού; Στην Κωνσταντινούπολη! Και δεν ξέρουμε ποια είναι. Αυτό έχετε να μου προτείνετε να διατηρήσω ως σύστημα και για το μέλλον; Αν αυτό έχετε να μου προτείνετε, τότε με συγχωρείτε, διαφωνώ πλήρως.
Και πάλι δεν ασκώ κατηγορία, αλλά στο Ταμείο Εθνικού Στόλου υπηρετεί ένας Οικονομικός και ουδείς Νομικός. Ουδείς Νομικός! Και αυτό βεβαίως δεν βαρύνει μία Κυβέρνηση ή έναν Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ή ένα Επιτελείο. Εδώ μιλάμε για δεκαετίες. Θυμίζω προηγουμένως πότε ιδρύθηκε το Ταμείο Εθνικού Στόλου.
Να σας πω κάτι άλλο; Ότι υπάρχουν 91 αντιδικίες μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Οικονομικών; Δηλαδή να γίνουμε διεθνής περίγελως. Αντιδικεί το Κράτος με τον εαυτό του; Και μάλιστα αντιδικίες όχι θεωρητικές, δια λόγου, αντιδικίες στα δικαστήρια, με αποφάσεις α’ βαθμού, β’ βαθμού, προσφυγές στον Άρειο Πάγο, ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Υπουργείο Οικονομικών! Πού να τα πεις αυτά τα πράγματα και να μην υπάρξει κλαυσίγελος, το Κράτος να αντιδικεί με τον εαυτό του;»
Αναφορικώς με τη διαβούλευση που έγινε για το προαναφερθέν Σχέδιο Νόμο, θέμα που ετέθη από την Αντιπολίτευση, ο κ. Δένδιας σημείωσε τα εξής: «…Αλλά επειδή μου είπατε π.χ. για τη Διαβούλευση, σ’ αυτήν κατατέθηκαν 668 παρατηρήσεις εκ των οποίων οι 496 δεν αφορούσαν το Νομοσχέδιο. Από τις υπόλοιπες δε 100 και κάτι, αν σας διαβάσω μερικές, θα εγκαταλείψετε την αίθουσα τρέχοντας…»