Lockheed Martin – Sikorsky: Ανέλαβε επισήμως τον εκσυγχρονισμό του στόλου των ελικοπτέρων Black Hawk του Αμερικανικού Στρατού

 
Lockheed Martin – Sikorsky : Ανέλαβε επισήμως τον εκσυγχρονισμό του στόλου των ελικοπτέρων Black Hawk του Αμερικανικού Στρατού

Ενημερώθηκε: 22/08/25 - 16:11

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Την υπογραφή ενός νέου συμβολαίου συνεργασίας με τον Αμερικανικό Στρατό ανακοίνωσε χθες η εταιρεία Sikorsky, του Ομίλου της Lockheed Martin, με το οποίο θα χρηματοδοτήσει μηχανικές εργασίες εκσυγχρονισμού των ελικοπτέρων Black Hawk, που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του στόλου των μεταφορικών/ γενικής χρήσεως/ελικοπτέρων εφόδου, του προαναφερθέντος τύπου, αρχικού ύψους 43 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Το νέο αυτό συμβόλαιο επικεντρώνεται σε θεμελιώδεις δυνατότητες εκσυγχρονισμού, όπως την ενίσχυση της ατράκτου και την ενσωμάτωση της δυνατότητος «ψηφιακής ραχοκοκαλιάς» (“digital backbone”) για την ταχεία ενσωμάτωση μη επανδρωμένων αεροπορικών συστημάτων (UAS), ενώ θα περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη απαιτήσεων και αρχιτεκτονικής με τη χρήση μηχανικής συστημάτων βασισμένης σε προσομοίωση (“Model-Based Systems Engineering”/MBSE).

«Η Sikorsky είναι έτοιμη να εφαρμόσει νέες τεχνολογίες που θα ενισχύσουν το ελικόπτερο Black Hawk, το οποίο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε μάχιμες επιχειρήσεις, και θα προσφέρουν στους στρατιώτες του Αμερικανικού Στρατού ένα μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε περιοχές όπως ο Ινδο-Ειρηνικός», δήλωσε μετά την υπογραφή του συμβολαίου ο κ. Hamid Salim, Αντιπρόεδρος Στρατιωτικών Συστημάτων Στρατού και Αεροπορίας της εταιρείας Sikorsky, προσθέτοντας: «Η ενσωμάτωση εκτόξευσης συστημάτων (launched effects) στο Black Hawk θα ενισχύσει τις δυνατότητές του και θα προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Ο εκσυγχρονισμός μειώνει το κόστος, αυξάνει την αποδοτικότητα και βελτιώνει τη συνολική υποστήριξη και συντήρηση του ελικοπτέρου».

Ο προαναφερθείς εκσυγχρονισμός του ελικοπτέρου αφορά την υποστήριξη της αμέσου προτεραιότητος του Στρατού των ΗΠΑ να ενσωματώσει τον εκτοξευτή στο ελικόπτερο Black Hawk, με το οποίο θα επιτρέπεται πλέον σε αυτό να εκτοξεύει UAS και άλλα παρόμοια μέσα, αναβαθμίζοντας έτσι κατακόρυφα τις επιχειρησιακές του δυνατότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μητρική εταιρεία Lockheed Martin επιδεικνύει εδώ και χρόνια τη δυνατότητα εκτοξεύσεως συστημάτων (launched effects) με το Black Hawk και συνεργάζεται με τον Στρατό για να παραδώσει μια ολοκληρωμένη δυνατότητα έως το 2026.

Όπως σημειώνεται από την εταιρεία «…Η προσπάθεια μέσω MBSE και ψηφιακής μηχανικής θα επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός digital thread για το Black Hawk, με στόχο τον συνεργατικό και αποτελεσματικό σχεδιασμό, τη δοκιμή και τη συντήρηση του ελικοπτέρου. Το πρόγραμμα digital backbone, που υποστηρίζει την προσέγγιση Modular Open System Approach (MOSA), θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων και λογισμικού για τον εκσυγχρονισμό του ελικοπτέρου. Το digital backbone διευκολύνει την ταχεία εισαγωγή νέων δυνατοτήτων ώστε να καλύπτονται άμεσα οι μελλοντικές επιχειρησιακές ανάγκες.

Αυτή η αρχική εργασία βελτίωσης της ατράκτου, του κύριου συστήματος καυσίμων και του digital backbone δημιουργεί μια ισχυρή βάση για περαιτέρω γρήγορες αναβαθμίσεις του Black Hawk. Με έναν ισχυρότερο κινητήρα, ενισχυμένη άτρακτο και αναβάθμιση του κύριου συστήματος καυσίμων, το ελικόπτερο θα μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερο φορτίο σε μεγαλύτερες αποστάσεις, ενώ μελλοντικές αναβαθμίσεις στα συστήματα ελέγχου πτήσης θα περιλαμβάνουν δυνατότητες αυτονομίας και τεχνητής νοημοσύνης, που θα υποστηρίζουν τους πιλότους σε δύσκολες συνθήκες, αυξάνοντας την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της αποστολής.»

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2026 η Ελληνική Αεροπορία Στρατού πρόκειται να παραλάβει τα πρώτα ελικόπτερα γενικής χρήσεως/εφόδου τύπου UH-60M Black Hawk από την Sikorsky, ενώ θα έχει ολοκληρωθεί στις ΗΠΑ και η εκπαίδευση των πρώτων πιλότων και τεχνικών, οι οποίοι στη συνέχεια θα εκπαιδεύσουν και τους υπόλοιπους συναδέλφους τους στην Ελλάδα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ