Στεγαστικό: Επιστροφή δύο ενοικίων, επιδοτήσεις ανακαινίσεων και νέοι περιορισμοί στα AirBnb

 
δδ

Ενημερώθηκε: 17/12/25 - 08:08

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο πακέτο έξι μέτρων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, εστιάζοντας στην ενίσχυση της προσφοράς κατοικιών, την οικονομική στήριξη πολιτών και τον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα μέτρα παρουσιάστηκαν χθες, Τρίτη, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη Βουλή ενόψει της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, με στόχο να μειωθεί η πίεση στα ενοίκια και να ενεργοποιηθούν χιλιάδες ανενεργά ή παλιά ακίνητα.

Κεντρικό στοιχείο του πακέτου είναι ένα γενναίο πρόγραμμα επιδότησης ανακαινίσεων κατοικιών, με συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα καλύπτει έως και το 90% του κόστους των εργασιών, με επιδότηση έως 36.000 ευρώ ανά ακίνητο. Το εισοδηματικό όριο για συμμετοχή τέθηκε στα 35.000 ευρώ για ζευγάρι, με επιπλέον προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενεργοποιηθούν εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά ή παλιά σπίτια και να τεθούν στην αγορά κατοικίας.

Επιπλέον, προβλέπεται επιστροφή δύο ενοικίων ετησίως για περίπου 50.000 εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές και γιατρούς που υπηρετούν εκτός των αστικών κέντρων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ανεξαρτήτως εισοδηματικού κριτηρίου, ώστε να μειωθούν οι δαπάνες στέγασης για εργαζόμενους σε περιοχές με περιορισμένη διαθεσιμότητα κατοικιών.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της αγοράς κατοικίας, εξετάζεται η αυστηροποίηση των κανόνων στη βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb. Οι ισχύουσες ρυθμίσεις επεκτείνονται και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ σε περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης όπου ήδη ισχύει απαγόρευση βραχυχρόνιας μίσθωσης, κάθε ακίνητο που μεταβιβάζεται θα διαγράφεται αυτόματα από το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, αποτρέποντας διατήρηση του καθεστώτος για νεότερους ιδιοκτήτες.

Παράλληλα, το πακέτο προβλέπει νέο πλαίσιο κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της προσιτής στέγης: κατασκευαστικές εταιρείες θα μπορούν να αναπτύσσουν ή να μετατρέπουν ακίνητα σε μονιμότερες κατοικίες προς ενοικίαση για τουλάχιστον δέκα έτη, με φορολογικά κίνητρα και κεντρικά καθορισμένο ανώτατο όριο μισθώματος.

Τέλος, εισάγεται πολεοδομική ρύθμιση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ταχύτερη μετατροπή εγκαταλελειμμένων ή ημιτελών κτιρίων σε κατοικίες, με κίνητρο την έκπτωση φόρου για τους ιδιώτες που συμμετέχουν σε τέτοια έργα. Οι νέες παρεμβάσεις αποσκοπούν συνολικά να αντιμετωπίσουν τόσο την υπάρχουσα στεγαστική πίεση όσο και να ενεργοποιήσουν πόρους και ακίνητα που παραμένουν ανεκμετάλλευτα, με μια συνολική στρατηγική που επιχειρεί να ισορροπήσει την αγορά μεταξύ τουριστικής χρήσης και μόνιμης κατοίκησης.

Τα έξι μέτρα είναι:

  • 1. Γενναίο πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικιών -θα καλύπτει έως και το 90% της δαπάνης της- 400 εκατ. για αναβάθμιση παλαιών κλειστών ακινήτων με επιδότηση έως και 36.000 ευρώ. Εισοδηματικό όριο 35.000 ευρώ για ζευγάρι με προσαύξηση 5.000 για κάθε παιδί.
  • 2. Στους 50.000 εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές και γιατρούς εκτός των αστικών κέντρων Αττικής και Θεσσαλονίκης θα επιστρέφονται δύο ενοίκια ετησίως, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους.
  • 3. Τοπικά σχέδια αναβάθμισης δημοτικών και κρατικών κτιρίων σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές για κατοικίες για δημοσίους υπαλλήλους.
  • 4. Νέοι περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση: Οι σημερινές ρυθμίσεις επεκτείνονται και στο κέντρο Θεσσαλονίκης – Επιπλέον, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση, όταν ένα τέτοιο ακίνητο μεταβιβάζεται, θα διαγράφεται αυτόματα από το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
  • 5. Νέο πλαίσιο κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της προσιτής στέγης: Οι κατασκευαστικές θα μπορούν να χτίζουν διαμερίσματα ή να μετατρέπουν σε κατοικίες υφιστάμενα κτίρια αποκλειστικά προς ενοικίαση τουλάχιστον 10 ετών. Τα μισθώματα θα εκπίπτουν απ’ τον φόρο εισοδήματος και το ανώτατο όριο ενοικίου θα καθορίζεται κεντρικά.
  • 6. Πολεοδομική ρύθμιση από το ΥΠΕΝ για τη γρήγορη μετατροπή υφιστάμενων ακινήτων προς οικιστική χρήση. Εγκαταλελειμμένα ή ημιτελή κτίσματα θα εντάσσονται στην κατηγορία ιδιωτικών επενδύσεων με κίνητρο την έκπτωση φόρου.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ