Ρήγμα στα αγροτικά μπλόκα: Διάλογος ή κλιμάκωση μέχρι τέλους

 
αγροτικα μπλοκα

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Ενημερώθηκε: 27/12/25 - 19:43

Σε φάση εσωτερικού διχασμού βρίσκονται πλέον οι αγρότες που συμμετέχουν στα μπλόκα ανά τη χώρα, καθώς διαμορφώνονται δύο διαφορετικές γραμμές δράσης. Από τη μία πλευρά, ομάδα αγροτών τάσσεται υπέρ της άμεσης έναρξης ουσιαστικού διαλόγου με την κυβέρνηση, ενώ από την άλλη, συνδικαλιστές και μπλόκα που συνεδρίασαν στη Νίκαια επιμένουν στη σκληρή γραμμή των αποκλεισμών δρόμων και τελωνείων, προειδοποιώντας ακόμη και για κινητοποιήσεις χωρίς χρονικό ορίζοντα μετά τις γιορτές.

Μέσα σε κλίμα έντασης και εκτεταμένων κυκλοφοριακών προβλημάτων, εκπρόσωποι 18 αγροτικών μπλόκων από όλη τη χώρα συναντήθηκαν στην Επανομή Θεσσαλονίκης, στέλνοντας σαφές μήνυμα υπέρ της ανάγκης άμεσης επίλυσης ζητημάτων που χαρακτηρίζουν «ζωτικής σημασίας» και υπέρ της έναρξης διαλόγου για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Αγροτοσυνδικαλιστές που στηρίζουν τη συγκεκριμένη γραμμή δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για τη στάση συναδέλφων τους. Ο εκπρόσωπος Τύπου της επιτροπής των μπλόκων, Ιορδάνης Ιωαννίδης, έκανε λόγο για «καλοθελητές κάθε κυβέρνησης» που, όπως είπε, κινούνται με γνώμονα το προσωπικό όφελος. Αντίστοιχα, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτών Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας, εξέφρασε την απορία του για την αλλαγή στάσης αγροτών που είχαν συμμετάσχει σε κοινές συνελεύσεις.

Άλλοι εκπρόσωποι, όπως ο Γιάννης Βογιατζάκης από το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια και ο Χρήστος Τσίλιας από τον αγροτικό σύλλογο Τριλόφου, υπογράμμισαν την ανάγκη διαλόγου με την Πολιτεία, ώστε να αποσαφηνιστούν οι διαφωνίες και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση στην Επανομή, οι αγρότες επισημαίνουν ότι τα προβλήματα του κλάδου αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και ζητούν να τεθούν άμεσα στο τραπέζι, όπως έχουν ήδη παρουσιαστεί στην κυβέρνηση. Παράλληλα, κάνουν λόγο για στοχοποίηση αγροτών και ζητούν έναν διάλογο χωρίς σκοπιμότητες, με γνώμονα το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, απευθύνοντας κάλεσμα ενότητας προς όλους.

Τη διάθεση συμμετοχής σε συνάντηση με την κυβέρνηση επιβεβαιώνει και κατάλογος μπλόκων από όλη τη χώρα – από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία έως την Πελοπόννησο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου – που δηλώνουν έτοιμα να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα μπλόκα Αεροδρομίου, Ευζώνων (Γιαννιτσά, Παιονίας - Κιλκίς), Κερδυλλίων, Δράμας Προσοτσάνης, Μπράλου, Αιγινίου Πιερίας, Νησελίου Ημαθίας, Κρύας Βρύσης Πέλλας, Μικροθηβών, Τελωνείου Σκύδρας, Μεσημερίου Έδεσσας, Χαλκηδόνας, Αχαΐας, Φερρών και Κομοτηνής, καθώς και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Ρόδου, με εξουσιοδότηση μέσω Χαλκηδόνας.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η εικόνα στους δρόμους παραμένει τεταμένη. Νέοι αποκλεισμοί καταγράφονται σε κομβικά σημεία, με τα τελωνεία Ευζώνων και Προμαχώνα να παραμένουν κλειστά κατά διαστήματα ή επ’ αόριστον, ενώ σε τμήματα της Εθνικής Οδού σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις. Στη Νίκαια έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές διευκολύνσεις λόγω των εορτών, χωρίς αυτό να σημαίνει άρση των κινητοποιήσεων.

Οι αγρότες ξεκαθαρίζουν ότι οι προσωρινές ανάσες για τους οδηγούς δεν αναιρούν τη συνέχιση του αγώνα τους, προειδοποιώντας ότι μετά τις γιορτές εξετάζεται νέα κλιμάκωση. Το ζητούμενο πλέον είναι αν θα επικρατήσει η γραμμή του διαλόγου ή εκείνη της σκληρής αντιπαράθεσης, με το ενιαίο μέτωπο των μπλόκων να δείχνει πιο εύθραυστο από ποτέ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ