Σιδηροδρομική παράλυση στην Ισπανία: Διαμαρτυρίες για την υποχρηματοδότηση των υποδομών

 
τρενα ισπανια

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ενημερώθηκε: 09/02/26 - 16:44

Σε τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν από σήμερα οι μηχανοδηγοί στην Ισπανία, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για την υποβάθμιση των υποδομών και την έλλειψη χρηματοδότησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι εργαζόμενοι συνδέουν άμεσα την υποσυντήρηση του δικτύου με τα δύο δραματικά δυστυχήματα του Ιανουαρίου, που στοίχισαν τη ζωή σε 47 ανθρώπους, υποστηρίζοντας πως οι τραγωδίες αυτές ήταν το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα των περικοπών και της κακής διαχείρισης.

Παρά την επιβολή προσωπικού ασφαλείας από τις αρχές, που προέβλεπε τη λειτουργία των προαστιακών συρμών σε ποσοστό έως 75% τις ώρες αιχμής, ο κεντρικός σταθμός Ατότσα της Μαδρίτης βυθίστηκε στο χάος τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι αποβάθρες γέμισαν από επιβάτες που ταλαντεύονταν ανάμεσα στην απόγνωση για την ταλαιπωρία και την αλληλεγγύη προς τους απεργούς.

Την ίδια στιγμή, το συνδικάτο CCOO διένειμε φυλλάδια εξηγώντας πως οι πρόσφατοι εκτροχιασμοί στην Αδαμούθ και την Τζελίντα δεν ήταν τυχαία περιστατικά, αλλά η συνέπεια μιας πολιτικής που θυσιάζει την ασφάλεια στον βωμό του κόστους.

Στη Βαρκελώνη, η κίνηση στον σταθμό Σαντς ήταν αισθητά μειωμένη, καθώς οι πολίτες εμφανίζονται πλέον επιφυλακτικοί λόγω των συνεχών δυσλειτουργιών που ακολούθησαν τα δυστυχήματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την πτώση του τοιχίου υποστήριξης στις ράγες στην Καταλονία και τη φονική σύγκρουση των τρένων υψηλής ταχύτητας στον νότο, οι συγκοινωνίες δεν επανήλθαν ποτέ πλήρως στους κανονικούς τους ρυθμούς. Οι μηχανοδηγοί επιμένουν πως οι προειδοποιήσεις τους για την επικίνδυνη κατάσταση των σιδηροτροχιών αγνοήθηκαν συστηματικά, ζητώντας πλέον ριζικές αλλαγές για την προστασία εργαζομένων και επιβατών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ