Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται το Υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς η κλιμάκωση των συγκρούσεων απειλεί άμεσα την ελληνική εμπορική ναυτιλία. Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παρέθεσε ανησυχητικά στοιχεία για την παρουσία του ελληνικού στόλου στις επικίνδυνες ζώνες:
33 πλοία με ελληνική σημαία πλέουν αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή (Περσικός Κόλπος, Ερυθρά Θάλασσα, Κόλπος του Ομάν).
10 πλοία βρίσκονται εγκλωβισμένα εντός του Περσικού Κόλπου.
5 ελληνόκτητα πλοία έχουν βρεθεί στο στόχαστρο επιθέσεων, με τρία εξ αυτών να δέχονται ελαφρά πλήγματα και δύο να αναφέρουν πτώσεις drones σε κοντινή απόσταση.
Διαχείριση κρίσης και ασφάλεια πληρωμάτων
Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε την κατάσταση «άκρως προβληματική», διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως ο θάλαμος επιχειρήσεων βρίσκεται σε 24ωρη επικοινωνία με τις ναυτιλιακές εταιρείες. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί αίτημα επαναπατρισμού από ναυτικούς, ο υπουργός υπογράμμισε πως υπάρχει αυτόματος μηχανισμός επιστροφής εφόσον κριθεί απαραίτητο.
«Ανάχωμα» στις αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εν όψει Πάσχα
Η διεθνής κρίση και η άνοδος των τιμών των καυσίμων προκαλούν ανησυχία για το κόστος των μετακινήσεων των πολιτών. Για τον λόγο αυτό:
Σύσκεψη την Παρασκευή: Η κυβέρνηση θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ακτοπλοΐας για να εξεταστούν τρόποι απορρόφησης του αυξημένου κόστους καυσίμων.
Μείωση λιμενικών τελών: Παραμένει ως επιλογή η μείωση των τελών, στα πρότυπα της περσινής απόφασης, ώστε να αποτραπούν νέες αυξήσεις στα εισιτήρια εν όψει του Πάσχα.
Ο υπουργός κατέληξε πως η κατάσταση θα επανεκτιμάται συνεχώς, ανάλογα με την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή.