Περού: Στις κάλπες με ρεκόρ υποψηφίων, καλπάζουσα εγκληματικότητα και γενικευμένη δυσπιστία

 
περου εκλογες

Ενημερώθηκε: 12/04/26 - 10:57

Σε ένα κλίμα έντονης πολιτικής αποσύνθεσης και ανασφάλειας, πάνω από 27 εκατομμύρια πολίτες στο Περού προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για την ανάδειξη προέδρου και νέου Κοινοβουλίου.

Με τον αριθμό των υποψηφίων να φτάνει στο πρωτοφανές επίπεδο των 35 προσώπων, η χώρα αναζητά τον ένατο ηγέτη της μέσα σε μόλις μία δεκαετία, ως αποτέλεσμα των διαδοχικών κρίσεων και των σκανδάλων διαφθοράς που έχουν κλονίσει τα θεμέλια του πολιτικού συστήματος.

Το φάσμα της βίας και η «δεξιά» στροφή

Το κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη είναι η εκρηκτική άνοδος της εγκληματικότητας. Οι δολοφονίες έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, με τη δράση διεθνών συμμοριών να έχει μετατρέψει τους εκβιασμούς και τις πληρωμένες δολοφονίες σε καθημερινό φαινόμενο.

Η κατάσταση αυτή έχει ωθήσει πολλούς υποψήφιους σε ακραίες προτάσεις, όπως η επαναφορά της θανατικής ποινής ή η δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας στη ζούγκλα.

Οι πρωταγωνιστές και η κόπωση των ψηφοφόρων

Η Κέικο Φουχιμόρι, κόρη του αμφιλεγόμενου πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι, εμφανίζεται ως το φαβορί των δημοσκοπήσεων, ποντάροντας στην πολιτική κληρονομιά του πατέρα της και σε μια ατζέντα αυστηρών απελάσεων και προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων. Ωστόσο, η επικράτησή της δεν θεωρείται βέβαιη, καθώς ακολουθείται από μια ετερόκλητη ομάδα υποψηφίων, από ριζοσπάστες χιουμορίστες έως υπερσυντηρητικούς πολιτικούς.

Με το 90% των πολιτών να δηλώνει πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τις δημοσκοπήσεις να μην δείχνουν κανέναν υποψήφιο πάνω από το 15%, η διεξαγωγή δεύτερου γύρου τον Ιούνιο θεωρείται δεδομένη. Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται υπό τη σκιά μιας «παγωμένης» κοινωνίας, η οποία εμφανίζεται περισσότερο απογοητευμένη παρά ελπιδοφόρα για την επόμενη μέρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ