Επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα: Στο τραπέζι η ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας και η ευρωπαϊκή "πυρηνική ομπρέλα"

 
μακρον και μητσοτακης

Ενημερώθηκε: 15/04/26 - 15:38

Σε κλίμα υψηλών προσδοκιών και στρατηγικής σύγκλισης αναμένεται η άφιξη του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στην ελληνική πρωτεύουσα στις 24 και 25 Απριλίου 2026.

Η επίσκεψη αυτή, που πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή, πρόκειται να επισφραγίσει την περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνογαλλικών σχέσεων, με αιχμή του δόρατος την άμυνα, την ασφάλεια και τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη.

Η ανανέωση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης

Κεντρικό γεγονός της επίσκεψης θα είναι η υπογραφή για την πενταετή ανανέωση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης. Η συμφωνία αυτή, που αποτελεί πυλώνα της ελληνικής αποτρεπτικής ισχύος, περιλαμβάνει τη ρήτρα αμοιβαίας υποστήριξης σε περίπτωση επίθεσης και προβλέπει στενό συντονισμό στην εξωτερική πολιτική και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η επίσπευση των διαδικασιών, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, εντάσσεται στην υλοποίηση της «Ατζέντας 2030», διασφαλίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Το γαλλικό «οπλοστάσιο» της Ελλάδας

Η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών έχει ήδη μετουσιωθεί σε ένα ισχυρό εξοπλιστικό πρόγραμμα που αναβαθμίζει ποιοτικά τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις:

Μαχητικά Rafale: Ο στόλος των 24 αεροσκαφών προσφέρει πλέον στην Πολεμική Αεροπορία δυνατότητες δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων και πληγμάτων ακριβείας πέρα από τον ορίζοντα.

Φρεγάτες FDI (Belh@rra): Μετά την παραλαβή του «ΚΙΜΩΝ», το Πολεμικό Ναυτικό προετοιμάζεται να εντάξει τον «ΝΕΑΡΧΟ» τον Οκτώβριο και τον «ΦΟΡΜΙΩΝ» τον Δεκέμβριο του 2026, ενώ οι εργασίες για την τέταρτη φρεγάτα, «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η συζήτηση για την «Ευρωπαϊκή Πυρηνική Ομπρέλα»

Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες πτυχές της επίσκεψης Μακρόν αφορά την πρότασή του για μια διευρυμένη ευρωπαϊκή αποτροπή. Καθώς η Γαλλία είναι η μοναδική πυρηνική δύναμη της ΕΕ, ο Γάλλος Πρόεδρος προτείνει τη δημιουργία μιας «πυρηνικής ομπρέλας» για τους Ευρωπαίους συμμάχους, ενισχύοντας την αυτονομία της ηπείρου έναντι των διεθνών απειλών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά στις προκαταρκτικές αυτές συζητήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα άμυνας δεν λειτουργεί εις βάρος του ΝΑΤΟ, αλλά ως αναγκαία συμπλήρωσή του. Η Αθήνα φαίνεται να εξετάζει σοβαρά τη συμμετοχή της σε αυτή την πρωτοβουλία, επιδιώκοντας να διασφαλίσει μια πρόσθετη θωράκιση σε ένα ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ