Σε μια κίνηση στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο των συνόρων τους, Λονδίνο και Παρίσι υπέγραψαν νέα τριετή συμφωνία για την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης μέσω της Θάλασσας της Μάγχης. Η ανανέωση της «Συνθήκης του Σάντχερστ» φέρνει στο προσκήνιο μια σημαντική καινοτομία, καθώς μέρος της βρετανικής χρηματοδότησης θα καταβάλλεται πλέον μόνο εφόσον τα μέτρα αποδειχθούν εμπράκτως αποτελεσματικά.
Η συνολική οικονομική συνδρομή από τη βρετανική πλευρά αναμένεται να αγγίξει τα 766 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας. Ωστόσο, για πρώτη φορά, ένα ποσό της τάξεως των 186 εκατομμυρίων ευρώ ορίζεται ως ευέλικτο στοιχείο, η εκταμίευση του οποίου συνδέεται άμεσα με την επιτυχία των επιχειρήσεων για την αποτροπή των παράνομων εισόδων στη χώρα.
Το επιχειρησιακό σκέλος της συμφωνίας προβλέπει τη σημαντική ενίσχυση του προσωπικού στις γαλλικές ακτές, με τις αστυνομικές δυνάμεις να αυξάνονται κατά 50% ώστε να φτάσουν τους 1.400 ένστολους έως το 2029. Παράλληλα, επιστρατεύεται τεχνολογία αιχμής, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα και εξελιγμένα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης, ενώ στη Δουνκέρκη πρόκειται να κατασκευαστεί νέο κέντρο διοικητικής κράτησης για μετανάστες που βρίσκονται υπό καθεστώς απέλασης.
Η ανάγκη για άμεση δράση αντικατοπτρίζεται στα επίσημα στοιχεία, καθώς το 2025 καταγράφηκαν πάνω από 41.000 παράτυπες αφίξεις, αριθμός που αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση από το 2018. Την ίδια χρονιά, τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας τον επικίνδυνο διάπλου. Παρά το γεγονός ότι οι γαλλικές αρχές αναφέρουν μείωση των αφίξεων κατά το τρέχον έτος και εκατοντάδες συλλήψεις διακινητών, η πολιτική πίεση παραμένει ασφυκτική.
Για την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ, η συμφωνία αυτή αποτελεί κεντρικό πυλώνα της υπόσχεσης για «ανάκτηση του ελέγχου των συνόρων», ειδικά ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών και της ανόδου του κόμματος Reform UK. Όπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, η ενισχυμένη συνεργασία με τη Γαλλία επιτρέπει την αποτελεσματικότερη ανταλλαγή πληροφοριών και την προστασία των βρετανικών συνόρων, βάζοντας στο στόχαστρο τα κυκλώματα των διακινητών.