Αταλάντευτη στην υλοποίηση του εθνικού της σχεδιασμού παραμένει η ελληνική κυβέρνηση, επιταχύνοντας τις διαδικασίες για δύο έργα-σταθμούς που αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική και ενεργειακή ισχύ της χώρας.
Παρά τη συστηματική προσπάθεια της Άγκυρας να εγείρει προσκόμματα, η Αθήνα προχωρά βάσει αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων στη δημιουργία των δύο Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων, ενώ παράλληλα δίνει «νέα πνοή» στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου (GSI).
Θαλάσσια Πάρκα: Κυριαρχία και Περιβάλλον
Η δημιουργία των πάρκων σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντική δέσμευση απέναντι στην κλιματική κρίση, αλλά και μια έμπρακτη κίνηση κατοχύρωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η θεσμοθέτηση αυτών των ζωνών εξουδετερώνει de facto τις τουρκικές αξιώσεις.
Το χρονοδιάγραμμα των πάρκων:
Νότιο Αιγαίο: Το Προεδρικό Διάταγμα θα είναι έτοιμο έως τις 15 Μαΐου 2026, με στόχο την υποβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έως τις 30 Ιουνίου. Το πάρκο θα καλύπτει περιοχές όπως η Αστυπάλαια και η Πάτμος.
Ιόνιο: Η υποβολή στο ΣτΕ αναμένεται έως το τέλος Ιουλίου, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για την πλήρη υλοποίηση και των δύο πάρκων πριν από το τέλος του 2026.
GSI: Τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης (Great Sea Interconnector) εισέρχεται σε φάση επανεκκίνησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στηρίζουν θερμά την υποδομή, η οποία θα καταστήσει την Κύπρο μέρος του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού δικτύου, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος και ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού.
Ελλάδα και Κύπρος έχουν ήδη καταθέσει κοινό αίτημα χρηματοδότησης προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Καθοριστικής σημασίας θεωρείται η επικείμενη σύνοδος «3+1» (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ) στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για τις έρευνες στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, υπό την πολιτική και επενδυτική προστασία των ΗΠΑ.
Η απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις
Στις πρόσφατες απόπειρες της Τουρκίας να παρεμποδίσει εργασίες ολλανδικού πλοίου νοτιοανατολικά της Κρήτης, το Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ξεκάθαρα: οι εργασίες γίνονται με ελληνική άδεια και βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Επιπλέον, το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε την τουρκική παρεμβατικότητα, ενώ ο ENTSO-E (Ευρωπαίος Διαχειριστής) ακύρωσε κάθε σχεδιασμό της Άγκυρας για διασύνδεση με τα κατεχόμενα, αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως τον μόνο νόμιμο διαχειριστή στο νησί.
Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων, η Ελλάδα θα καταστεί η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υλοποιεί τέτοιας έκτασης προστατευόμενες θαλάσσιες ζώνες, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα σταθερότητας και προσήλωσης στη διεθνή νομιμότητα σε μια ταραγμένη περιοχή.