Δημοσκόπηση της Opinion Poll: Σταθερά πρώτη η ΝΔ, «μάχη» τριών για την ηγεμονία της αντιπολίτευσης με φόντο την ακρίβεια

 
δημοσκοπηση

Ενημερώθηκε: 01/06/26 - 19:48

Ένα εντελώς νέο και κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, με τη μάχη για τα ηνία της αντιπολίτευσης να παίρνει φωτιά, αποτυπώνει η τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24. Ενώ η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πολιτική της κυριαρχία και ένα ασφαλές προβάδισμα με 30,5% στην εκτίμηση ψήφου, η ταυτόχρονη εμφάνιση δύο νέων κομματικών σχηματισμών προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στα αριστερά και το κέντρο.

Η «ΕΛΑΣ» του Αλέξη Τσίπρα κάνει δυναμικό μπάσιμο καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση με 15,5%, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» της Μαρίας Καρυστιανού με 12,6%, στέλνοντας το ΠΑΣΟΚ στην τέταρτη θέση (10,5%) και ανατρέποντας τις μέχρι τώρα ισορροπίες.

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται τόσο στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων –όπου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 25,6%, η ΕΛΑΣ ακολουθεί με 13%, η Ελπίδα για τη Δημοκρατία καταγράφει 10,5% και το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο 8,8%– όσο και στην παράσταση νίκης, όπου ο κυβερνών σχηματισμός διατηρεί την απόλυτη κυριαρχία του με 54,3%.

Παρά την έντονη κινητικότητα των νέων κομμάτων, το εκλογικό σώμα εμφανίζεται να δίνει σαφή προτεραιότητα στην πολιτική σταθερότητα σε ποσοστό 56,6%, έναντι ενός 33,5% που στρέφεται προς την ψήφο διαμαρτυρίας.

Παράλληλα, σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες υπογραμμίζουν τη σημασία του προσώπου που θα βρίσκεται στην πρωθυπουργία για τη διαχείριση μεγάλων κρίσεων, γεγονός που αποτυπώνεται και στον δείκτη καταλληλότητας, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 29%, με τον Αλέξη Τσίπρα να καταγράφει σημαντική άνοδο στο 13,2% και τη Μαρία Καρυστιανού να ακολουθεί με 7,7%, αφήνοντας πιο πίσω τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Εξετάζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι δύο νέες πολιτικές δυνάμεις έχουν διαφορετική αφετηρία και δυναμική. Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην ίδρυση της ΕΛΑΣ συγκεντρώνει μεν ένα 61,1% αρνητικών γνωμών, ωστόσο το κόμμα παρουσιάζει αυξημένη εκλογική απήχηση, αντλώντας τη συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων του, σε ποσοστό 61,3%, από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, η Μαρία Καρυστιανού απολαμβάνει πιο θετική αποδοχή με 36,1%, επιδεικνύοντας έντονα πολυσυλλεκτικά χαρακτηριστικά, καθώς το κόμμα της προσελκύει ψηφοφόρους κυρίως από τη Νίκη, αλλά και από την Ελληνική Λύση, την Πλεύση Ελευθερίας, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

Πίσω από τη σεναριολογία των ποσοστών, η καθημερινότητα παραμένει ο βασικός ρυθμιστής της ψήφου, με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να αποτελούν το κυρίαρχο πρόβλημα για το 55% των ερωτηθέντων, ακολουθούμενα από την οικονομία, την απονομή της Δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου, ενώ το πρόσφατο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται πως θα επηρεάσει την τελική απόφαση ενός σημαντικού τμήματος των πολιτών.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ:

Δημοσκόπηση Opinion Poll
Δημοσκόπηση Opinion Poll
Δημοσκόπηση Opinion Poll
Δημοσκόπηση Opinion Poll
Δημοσκόπηση Opinion Poll
Δημοσκόπηση Opinion Poll
Δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24
Δημοσκόπηση Opinion Poll
Δημοσκόπηση Opinion Poll
Δημοσκόπηση Opinion Poll
Δημοσκόπηση Opinion Poll
Δημοσκόπηση Opinion Poll
Δημοσκόπηση Opinion Poll
Δημοσκόπηση Opinion Poll
Δημοσκόπηση Opinion Poll
Δημοσκόπηση Opinion Poll
Δημοσκόπηση Opinion Poll
Δημοσκόπηση Opinion Poll
Δημοσκόπηση Opinion Poll
Δημοσκόπηση Opinion Poll
Δημοσκόπηση Opinion Poll
Δημοσκόπηση Opinion Poll
Δημοσκόπηση Opinion Poll
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ