Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, προκαλώντας νέο κύκλο αναλύσεων και προειδοποιήσεων γύρω από το casus belli του 1995.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα για τα 12 μίλια», σημειώνοντας ότι μπορεί να το ασκήσει «όποτε και όπως το κρίνει ότι είναι η πιο κατάλληλη χρονική συγκυρία».
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Διακήρυξη των Αθηνών εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει, και ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας παραμένουν ανοιχτοί.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η βασική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για τα θαλάσσια πάρκα, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για πρωτοβουλίες που αποδεικνύουν στην πράξη την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Τόνισε ακόμη ότι η Αθήνα επιδιώκει καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται να συζητήσει ζητήματα τα οποία η ελληνική πλευρά θεωρεί «μη ζητήματα».
Τουρκικές αναφορές στο casus belli
Οι δηλώσεις για τα 12 ναυτικά μίλια προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές να επαναφέρουν την απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995, σύμφωνα με την οποία ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια θεωρείται αιτία πολέμου.
Ο στρατιωτικός αναλυτής Κεμάλ Ολτσάρ υποστήριξε ότι το casus belli εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ και ότι, σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, η τουρκική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε, κατά την άποψή του, να αγνοήσει την απόφαση της Βουλής.
Προχώρησε, μάλιστα, σε ιδιαίτερα επιθετική ρητορική, υποστηρίζοντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν από κοινού τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αιγαίο και να κινητοποιηθεί το Πολεμικό Ναυτικό.
CNN Türk: «Η Τουρκία δεν αστειεύεται»
Εκτενής αναφορά στις δηλώσεις Μητσοτάκη έγινε και στο CNN Türk, όπου παρουσιάστηκε η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια.
Ο στρατιωτικός αναλυτής Τζοσκούν Μπασμπούγ επανέφερε από την πλευρά του την τουρκική θέση περί casus belli, δηλώνοντας ότι η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει πως μία τέτοια κίνηση θα θεωρηθεί αιτία πολέμου.
«Η Τουρκία δεν αστειεύεται καθόλου σε αυτό το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναλύσεις για «κρίσιμη στιγμή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού απασχόλησαν και το Haber Global, το οποίο στάθηκε ιδιαίτερα στις αναφορές του περί «ταραγμένων θαλασσών» στις διεθνείς σχέσεις και μιας «κρίσιμης στιγμής» που πλησιάζει.
Στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο επιχειρήθηκε να συνδεθούν οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις με τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις αμυντικές συνεργασίες της Ελλάδας και τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.
Ο αναλυτής Διεθνών Σχέσεων Ουγούρ Οζγκιοκέρ προχώρησε ακόμη περισσότερο, ερμηνεύοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη ως ένδειξη ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε περίοδο αυξημένης έντασης.
Οι τοποθετήσεις αυτές, πάντως, αποτελούν ερμηνείες Τούρκων σχολιαστών και όχι επίσημες δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα συζήτηση γύρω από τα 12 ναυτικά μίλια επαναφέρει στο προσκήνιο ένα από τα πλέον ευαίσθητα ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ώρα που Αθήνα και Άγκυρα δηλώνουν ότι επιθυμούν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.