Ιορδανία: Ζημιές σε αμερικανικά μαχητικά από ιρανικά πλήγματα στη βάση Μουαφάκ Σάλτι — Πιέσεις στα αποθέματα Patriot

 
αμερικανικα μαχητικα

Ενημερώθηκε: 10/09/26 - 19:19

Ζημιές σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη προκάλεσαν τα πρόσφατα ιρανικά πλήγματα στην αεροπορική βάση Μουαφάκ Σάλτι στην Ιορδανία, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο Reuters. Μεταξύ των ζημιών καταγράφεται η καταστροφή ενός φτερού σε αεροσκάφος υποστήριξης A-10 Thunderbolt II, ενώ περίπου οκτώ μαχητικά F-15 υπέστησαν ελαφρές βλάβες και έχουν ήδη επανέλθει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η επίθεση της Τεχεράνης εκδηλώθηκε ως αντίποινα για την καταστροφή πέντε ιρανικών δεξαμενόπλοιων από τις αμερικανικές δυνάμεις, η οποία είχε προηγηθεί μετά από πλήγματα των Φρουρών της Επανάστασης με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικού πολεμικού πλοίου. Για την αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν περίπου 30 πυραύλους Patriot, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα των αμερικανικών αποθεμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου (CRS) και εκτιμήσεις του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μετρούν ήδη 42 αεροσκάφη κατεστραμμένα ή με ζημιές (συμπεριλαμβανομένων άνω των 24 drones και απωλειών από ατυχήματα), ενώ οι απώλειες σε προσωπικό ανέρχονται σε 18 νεκρούς και πάνω από 800 τραυματίες. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι έχει ήδη αναλωθεί περίπου το 65% των διαθέσιμων αναχαιτιστικών πυραύλων Patriot, περιορίζοντας τα αποθέματα σε λιγότερες από 850 μονάδες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ