Ρέθυμνο: 10 συλλήψεις για εγκληματική οργάνωση με απάτες στις κτηνοτροφικές επιδοτήσεις και διακίνηση ναρκωτικών

 
Περιπολικό

Ενημερώθηκε: 20/09/26 - 22:33

Έπειτα από πολύμηνη έρευνα και αξιοποίηση πληροφοριών, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου προχώρησαν στη σύλληψη 10 ατόμων, οκτώ Ελλήνων και δύο αλλοδαπών, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε εγκληματική οργάνωση με δραστηριότητα στις απάτες που σχετίζονται με κτηνοτροφικές επιδοτήσεις, αλλά και στη διακίνηση ναρκωτικών.


Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων, φοροδιαφυγή, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, καθώς και για φθορές ξένης ιδιοκτησίας, κλοπές και παραβάσεις της Αστυνομικής Διάταξης περί ζωοκλοπής.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης φέρονται να εξαπατούσαν τις αρμόδιες αρχές αναφορικά με τις κτηνοτροφικές ενισχύσεις, ενώ παράλληλα διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες. Τα παράνομα έσοδα, όπως προέκυψε, χρησιμοποιούνταν για την αγορά κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Για την εξάρθρωση της οργάνωσης οργανώθηκε το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου ευρεία αστυνομική επιχείρηση στον Δήμο Μυλοποτάμου, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών και τη συνδρομή των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μυλοποτάμου και Ρεθύμνου, της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια, ποιμνιοστάσια και άλλους χώρους που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κοντά σε ποιμνιοστάσιο, εντοπίστηκε φυτεία κάνναβης με 11 δενδρύλλια ύψους έως τριών μέτρων, τα οποία καλλιεργούνταν συστηματικά. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν δύο αλλοδαποί, στην κατοχή των οποίων εντοπίστηκε ποσότητα κάνναβης, ενώ διαπιστώθηκε ότι διέμεναν παράνομα στη χώρα.

Τι κατασχέθηκε
Κατά τις έρευνες οι αστυνομικές αρχές κατάσχεσαν:
995 γραμμάρια κάνναβης.1.850 ευρώ, τα οποία φέρονται να προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα.Τρία μαχαίρια και δύο ζυγαριές.Πλήθος τιμολογίων και παραστατικών.18 κινητά τηλέφωνα.Επτά φορτηγά Ι.Χ., ένα επιβατικό Ι.Χ. και ένα μηχάνημα έργων.
Παράλληλα, κατά τους ελέγχους στα ποιμνιοστάσια των εμπλεκομένων διαπιστώθηκαν παραβάσεις της Αστυνομικής Διάταξης περί ζωοκλοπής, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις δεν κατέστη δυνατή η συγκέντρωση των ποιμνίων.

Επιπλέον, όπου πραγματοποιήθηκε καταμέτρηση, εντοπίστηκαν λιγότερα αιγοπρόβατα σε σχέση με όσα αναγράφονταν στις κτηνοτροφικές δηλώσεις.

Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ότι στις 30 Ιουλίου 2026, κατά τη διάρκεια ελέγχου αρμόδιων υπηρεσιών σε μέλος της οργάνωσης, παρουσιάστηκαν ως δικά του αιγοπρόβατα ζώα που είχαν μετακινηθεί από το ποίμνιο άλλου μέλους της.
Επιπλέον, μέλη της οργάνωσης φέρονται να εμπλέκονται σε φθορές ελαιόδεντρων και μηχανήματος έργου, ιδιοκτησίας κατοίκου της περιοχής, καθώς και στην κλοπή μηχανήματος έργων από άλλο άτομο. Τα περιστατικά σημειώθηκαν τον Ιούνιο του 2026 και στις 13 Σεπτεμβρίου 2026, αντίστοιχα.

Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ