Πορτογαλία: Στα άκρα η διαμάχη για τα ενοίκια – Στήνουν σκηνές και ζητούν γενική απεργία οι διαδηλωτές

 
πορτογαλλια διαδηλωτες-σκηνες

Πηγή Φωτογραφίας: EPA

Ενημερώθηκε: 19/10/26 - 16:53

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη στέγη στην Πορτογαλία, με εκατοντάδες ακτιβιστές να διατηρούν τις καταλήψεις τους και να αρνούνται να απομακρύνουν τις σκηνές από τα κέντρα της Λισαβόνας και του Πόρτο.

Παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών ότι η κατάληψη δημόσιων χώρων είναι παράνομη και εγκυμονεί τον κίνδυνο ποινικών διώξεων για ανυπακοή, οι διαδηλωτές εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, απαιτώντας άμεσα μέτρα κατά της εκτόξευσης του κόστους στεγαστικού.

Στο Πόρτο, όπου το κίνημα ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα ημέρες, οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών έχουν ήδη καταθέσει επίσημη γνωστοποίηση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων έως και το τέλος του έτους, ενώ παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον δήμαρχο της πόλης, Πέδρο Ντουάρτε.

Παράλληλα, οι πορτογαλικές συλλογικότητες επιχειρούν να διευρύνουν το μέτωπο των κινητοποιήσεων, καλώντας σε συντονισμό σε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο. Στο πλαίσιο αυτό, προτρέπουν τα συνδικάτα να κηρύξουν γενική απεργία στις 11 Νοεμβρίου, ενώ επιδιώκουν συμπόρευση με τις αντίστοιχες διαμαρτυρίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ισπανία.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η κυβερνητική πολιτική, με τους διαδηλωτές να κατηγορούν την ηγεσία της χώρας για αδράνεια απέναντι στην κρίση στέγασης.

Παράλληλα, καταγγέλλουν τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενοικίων που εγκρίθηκε πρόσφατα σε πρώτη ανάγνωση από το Κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας ότι η απελευθέρωση της αγοράς θα επιταχύνει τις διαδικασίες εξώσεων για τους οφειλέτες ενοικιαστές.

Το πορτογαλικό κίνημα εκδηλώνεται σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής αναταραχής στην Ιβηρική, την ώρα που στην Ισπανία οι διαμαρτυρίες για τη στέγαση συμπληρώνουν έναν μήνα, διαμορφώνοντας ένα τεταμένο πολιτικό σκηνικό που οδήγησε στην προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 29 Νοεμβρίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ