Την απελευθέρωση του 72χρονου Αμερικανού Στίβεν Χάμπαρντ επιβεβαίωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, στην Αγία Πετρούπολη, την Τετάρτη (21/10). Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε η επόμενη ρωσοαμερικανική συνάντηση κορυφής να πραγματοποιηθεί στην Κίνα.
Ο Στιβ Γουίτκοφ έφτασε στη Ρωσία έχοντας προηγουμένως συμμετάσχει σε συνομιλίες στο Όσλο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και εκπροσώπους του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ο Αμερικανός απεσταλμένος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση των ρωσοουκρανικών διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι μεταφέρει προτάσεις που συζητήθηκαν την προηγούμενη ημέρα στη νορβηγική πρωτεύουσα.
Απελευθερώθηκε ο 72χρονος Στίβεν Χάμπαρντ
Η απελευθέρωση του Αμερικανού πολίτη Στίβεν Χάμπαρντ αποτέλεσε μία από τις πρώτες εξελίξεις που έγιναν γνωστές κατά τη συνάντηση.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο 72χρονος είχε ήδη μεταφερθεί στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης.
Ο Χάμπαρντ είχε καταδικαστεί στη Ρωσία για δραστηριότητες μισθοφόρου, καθώς, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, είχε παραδεχθεί ότι συμμετείχε στον πόλεμο στην Ουκρανία ως μισθοφόρος εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει την Τρίτη ότι είχε ζητήσει προσωπικά από τον Βλαντίμιρ Πούτιν την απελευθέρωσή του.
Μετά την ανακοίνωση της εξέλιξης, ο Στιβ Γουίτκοφ ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για την απόφασή του.
Πούτιν: Να αποκατασταθούν οι οικονομικές σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε την ανάγκη αποκατάστασης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την «προσήλωσή του» στην προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε επίσης η επόμενη συνάντηση κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ να διεξαχθεί στην Κίνα, χωρίς να ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία ή συμφωνία για την πραγματοποίησή της.
Οι τοποθετήσεις αυτές πραγματοποιούνται ενώ συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας για την αναζήτηση μιας συμφωνίας τερματισμού του πολέμου.
Τραμπ προς Ζελένσκι: «Πρέπει να κάνει συμφωνία με τη Ρωσία»
Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι θεωρεί αναγκαία την επίτευξη συμφωνίας από την ουκρανική πλευρά.
«Ο Ζελένσκι πρέπει να κάνει μια συμφωνία με τη Ρωσία», δήλωσε την Τρίτη, αναφερόμενος στην κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων ενόψει του χειμώνα.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου καταδεικνύουν ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να ασκεί πίεση στο Κίεβο για την προώθηση των διαπραγματεύσεων.
Η συνάντηση Πούτιν – Γουίτκοφ ακολουθεί τις επαφές του Αμερικανού απεσταλμένου με τον Ζελένσκι και Ευρωπαίους αξιωματούχους στο Όσλο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί συμφωνία για επανέναρξη των απευθείας ρωσοουκρανικών συνομιλιών.
Ρωσικό ντίζελ προς τις ΗΠΑ μετά την άρση των κυρώσεων
Παράλληλα με τις διπλωματικές εξελίξεις, ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι την Πέμπτη αναμένεται να αναχωρήσει το πρώτο δεξαμενόπλοιο με φορτίο ρωσικού ντίζελ και προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εξέλιξη συνδέεται με την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να άρει τις κυρώσεις στις πωλήσεις ρωσικού ντίζελ.
Το ζήτημα των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αποκτά έτσι πρόσθετη σημασία, καθώς η Μόσχα θέτει την αποκατάστασή τους στην ατζέντα των διμερών επαφών.
Πηγές: Reuters, Interfax