Με επεισόδια έξω από το υπουργείο Παιδείας και το γραφείο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα πραγματοποιείται σήμερα φοιτητική διαδήλωση στα Τίρανα, υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες προς το κτίριο του υπουργείου, ενώ στη συνέχεια έκαψαν ξύλινες καρέκλες που συνδέονταν με το συμβολικό κάλεσμα διαλόγου του Αλβανού πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα, έντονη πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί το νέο κυβερνητικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας στις διαδηλώσεις.
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με συγκέντρωση φοιτητών στην αλβανική πρωτεύουσα, όπου είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε κεντρικούς δρόμους.
Όταν οι πρώτοι διαδηλωτές έφτασαν έξω από το γραφείο του Έντι Ράμα, αντέδρασαν στο κάλεσμα διαλόγου που είχε απευθύνει νωρίτερα ο πρωθυπουργός. Έσπασαν ξύλινες καρέκλες και στη συνέχεια τους έβαλαν φωτιά, καίγοντας μαζί και τα χαρτιά που συμβόλιζαν την πρόσκληση για συζήτηση.
Ορισμένοι συμμετέχοντες εμφανίστηκαν μεταμφιεσμένοι σε χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, δίνοντας μια διαφορετική εικόνα στη διαδήλωση, παρά την ένταση που επικράτησε.
Έξι νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Έντι Ράμα
Την ίδια ημέρα, ο Αλβανός πρωθυπουργός παρουσίασε νομοθετικό πακέτο έξι μέτρων για την αντιμετώπιση πράξεων βίας και καταστροφών κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων.
Ο Ράμα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα σβήσει η φλόγα αυτής της αφύσικης καταστροφής», όπως χαρακτήρισε την κατάσταση στα Τίρανα, επιμένοντας στην ανάγκη αυστηρότερου πλαισίου.
Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε περιλαμβάνονται υψηλά χρηματικά πρόστιμα για συμμετοχή σε βίαιες ενέργειες και καταστροφές, τροποποιήσεις στη νομοθεσία περί συγκεντρώσεων και δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για πρόσωπα που εμπλέκονται σε ποινικά αδικήματα κατά του κράτους και της δημόσιας ασφάλειας.
Προβλέπονται επίσης κυρώσεις σε βάρος εκπαιδευτικών που οργανώνουν ή συντονίζουν τη συμμετοχή ανηλίκων μαθητών σε συγκεντρώσεις οι οποίες, σύμφωνα με την κυβερνητική διατύπωση, αντίκεινται στο συμφέρον των παιδιών.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι όλες οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι συμβατές με το αλβανικό Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Δημοκρατικό Κόμμα: «Κήρυξη δικτατορίας» το πακέτο μέτρων
Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο χαρακτήρισε το νομοθετικό πακέτο αντισυνταγματικό, κάνοντας λόγο για «κήρυξη δικτατορίας».
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Γκάζμεντ Μπάρντι, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Έντι Ράμα μέσω διαδικτυακής ανάρτησης.
«Αυτό που είδατε σήμερα είναι ο πραγματικός Έντι Ράμα, ένας κλέφτης δικτάτορας, έτοιμος να κάνει το μεγαλύτερο κακό στη χώρα για να διατηρήσει την έδρα του», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σαλί Μπερίσα, ο οποίος υποστήριξε ότι τα νέα μέτρα δεν πρόκειται να σταματήσουν τις διαδηλώσεις.
Ο Μπερίσα κατήγγειλε επίσης τη χρήση πλαστικών σφαιρών από τις δυνάμεις ασφαλείας και επανέλαβε το αίτημά του για παραίτηση του Αλβανού πρωθυπουργού.
Η αντιπαράθεση γύρω από το δικαίωμα στις συγκεντρώσεις και τα όρια της αστυνομικής παρέμβασης προστίθεται πλέον στην ένταση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, με την κυβέρνηση να υπερασπίζεται τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και την αντιπολίτευση να ζητά την απόσυρσή τους.