Η Αλ Κάιντα επιστρέφει στο Αφγανιστάν

 
Η Αλ Κάιντα επιστρέφει στο Αφγανιστάν

Ενημερώθηκε: 03/05/16 - 15:20

Η αλ Κάιντα βρίσκεται πλέον στο Αφγανιστάν και ενώνει τις δυνάμεις της με τους ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος με στόχο την διεξαγωγή νέων τζιχάντ. Οι τρεις ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις δρούν σε μια μια από τις βιαιότερες περιοχές του κόσμου, αναγκάζοντας τη Δύση να αναμιχθεί σε μια αιματηρή σύγκρουση, που πολύ θα ήθελε να είχε αφήσει πίσω της.

Η CIA φρόντισε με αφορμή την επέτειο των πέντε χρόνων από τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν να δώσει στη δημοσιότητα μέσω Twitter την περιγραφή της επιχείρησης εξουδετέρωσης του μπιν Λάντεν, θέλοντας να υπενθυμίσει για μια ακόμα φορά την κληρονομιά που αφήνει ο πρόεδρος Ομπάμα με την εξόντωση του υπ'αριθμόν ένα τρομοκράτη, αλλά και τον ίδιο το ρόλο της CIA στην επιχείρηση αυτή.

'Ομως σήμερα, 15 χρόνια μετά την κήρυξη από τον Τζορτζ Μπους του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, η οργάνωση που ίδρυσε ο μπιν Λάντεν απλώνει και πάλι τα πλοκάμια της στη χώρα που κάποτε χρησιμοποιούσε για να σχεδιάσει τις επιθέσεις της στο εξωτερικό.

Μέχρι πρόσφατα, αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριπταν την παρουσία της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Τζεφ Μπιουκάναν, υπαρχηγό των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα, "οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 50-100 μαχητές της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, όμως αυτό αποδείχθηκε λάθος, μόνο σε ένα στρατόπεδο εντοπίσαμε πολυ περισσότερους. Η παρουσία της αλ Κάιντα δημιουργεί προβλήματα", επισήμανε. Το στρατόπεδο για το οποίο μιλάει βρίσκεται στην πέριοχή Σοραμπάκ της Κανταχάρ και έχει έκταση 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Χρειάστηκαν 63 αεροπορικές επιθέσεις και δύο ημέρες συγκρούσεων για να το καταλάβουν οι αμερικανοί στρατιώτες.

αλ Κάιντα είναι πολύ δραστήρια. Προετοιμάζονται για μεγαλύτερες επιθέσεις. Συνεργάζονται με άλλα δίκτυα", δήλωσε πρόσφατα ο Μασούν Στανεκζάι, που εκτελεί χρέη υπουργού 'Αμυνας του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ, μαχητές της οργάνωσης δραστηριοποιούνται σε 20 επαρχίες της χώρας.

Η παρουσία του ISIS στο Αφγανιστάν, αν και αρχικά είχε απορριφθεί, σήμερα είναι δεδομένη. Περισσότεροι από 3.000 μαχητές έφεραν την δική του βαρβαρότητα στις συγκρούσεις.

Και οι ταλιμπάν με τη σειρά τους καταλαμβάνουν περισσότερες περιοχές και σχηματίζουν "σκιώδεις κυβερνήσεις", σχεδιάζοντας ευρύτερες επιθέσεις από αυτές που πραγματοποιούν μέχρι τώρα, κυρίως στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες να σταματήσουν οι βιαιότητες είναι ελάχιστες. Αλ Κάιντα, ISIS και ταλιμπάν ενώνουν τις δυνάμεις τους και σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι πολύ πιθανόν να χρησιμοποιήσουν τις περιοχές που ελέγχουν για να οργανώσουν επιθέσεις στο εξωτερικό. Η Δύση θα αντιληφθεί για μια ακόμα φορά πως το τίμημα της αποχώρησής της από το Αφγανιστάν ήταν βαρύ.