Ο φύλακας είδε τους δύο τρομοκράτες να αφήνουν την τσάντα με την βόμβα και κάλεσε την Άμεση Δράση

 
Ο φύλακας είδε τους δύο τρομοκράτες να αφήνουν την τσάντα με την βόμβα και κάλεσε την Άμεση Δράση

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 20/04/17 - 13:52

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Έως και λίγο πριν τις 8 το πρωί παρέμενε αποκλεισμένη η περιοχή γύρω από την οδό Σανταρόζα 7, στο κέντρο της Αθήνας, μετά την βομβιστική επίθεση που έγινε σε κεντρικά γραφεία της τράπεζας Eurobank. Νωρίς το πρωί δόθηκαν στη κυκλοφορία οι οδοί Πανεπιστημίου και Σταδίου, ενώ παραμένει φυλασσόμενη από αστυνομικές δυνάμεις η οδός Σανταρόζα και μικρό τμήμα πεζοδρομίου της οδού Πανεπιστημίου, για την προστασία των πεζών από ενδεχόμενες πτώσεις αντικειμένων από κτίρια, λόγω της έκρηξης.

Έως και νωρίς το πρωί, οι άντρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ), της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, βρίσκονταν στο σημείο για να συλλέξουν υπολείμματα του ισχυρού, ωρολογιακού όπως όλα δείχνουν, αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, που είχε τοποθετηθεί σε σακίδιο πλάτης και στη συνέχεια οι δράστες είχαν τοποθετήσει σε μία εσοχή εξωτερικά του κτιρίου, ενώ εξετάστηκαν μάρτυρες και συνελέγησαν υλικά κλειστών κυκλωμάτων από την ίδια την τράπεζα, αλλά και από παρακείμενα κτίρια.

Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του φύλακα της τράπεζας στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης (100) στις 21:52, όπου ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, πως είδε από τις κάμερες ασφαλείας, δύο άγνωστα άτομα που φορούσαν κράνη και επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, να σταματούν έξω από την τράπεζα, ένα εξ αυτών να κατεβαίνει να αφήνει την τσάντα έξω από την τράπεζα, να επιβιβάζεται και πάλι στην μοτοσικλέτα, όπου τον ανέμενε συνεργός του και να φεύγουν από το σημείο αναπτύσσοντας ταχύτητα.

Δεν πρόλαβαν να περάσουν μερικά λεπτά και οι αστυνομικοί σιγουρεύτηκαν πλέον πως είχαν να κάνει με μία πραγματική απειλή, καθώς στις 22:05, άγνωστος τηλεφώνησε στην ιστοσελίδα Zougla και προειδοποίησε πως έχει τοποθετηθεί βόμβα έξω από την τράπεζα Eurobank, επί της οδού Σανταρόζα 7, για την οποία έδωσε χρονικό όριο έκρηξης τα 35 λεπτά και τόνισε πως δεν είναι φάρσα.

Όντως, στις 22:38 σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες φθορές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του κτιρίου, ενώ έσπασαν τα τζάμια και παρακείμενων κτιρίων.

Ευτυχώς, δεν σημειώθηκε κανείς τραυματισμός, αφού η Αστυνομία έχει λάβει σοβαρά υπόψη της την απειλή, από το πρώτο τηλεφώνημα του φύλακα κιόλας και ήδη είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή από την Ομόνοια έως το Πανεπίστημιο, είχαν αποκλείσει τις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου και τις καθέτους σε αυτές και είχαν απομακρύνει εγκαίρως τόσο τους διερχόμενους πεζούς όσο και κόσμο που βρισκόταν σε παρακείμενα κτίρια, πριν σημειωθεί η έκρηξη.

Τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, αν και λόγω της ισχυρής έκρηξης διαλύθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, μεταφέρθηκαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω ανάλυση των υλικών και της πιθανής συνδεσμολογίας που χρησιμοποιήθηκε, ώστε να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα για την πιθανή ταυτότητα των δραστών, αφού είναι 2-3 οι υποψήφιες τρομοκρατικές οργανώσεις, ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψη του τι έχει προηγηθεί, τις προηγούμενες ημέρες και τους προηγούμενους μήνες και ποιες τρομοκρατικές οργανώσεις είχαν προαναγγείλει τέτοιου είδους χτυπήματα.

Ο προβληματισμός αυτός υπάρχει επειδή και ο "Επαναστατικός Αγώνας" έδειξε πρόσφατα ότι υπάρχει έστω και αποδυναμωμένος και η "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς", που είναι η βασική υποψήφια, έκανε δυνατή την παρουσία της με το νέο βομβιστικό μπαράζ των δεμάτων-βομβών που έστειλε σε Σόιμπλε, γραφεία του ΔΝΤ στη Γαλλία κλπ. και ανήγγειλε έτσι την έναρξη του Σχεδίου Νέμεσις II και υπάρχει βεβαίως και η νέα «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας», που έκανε την εμφάνισή της και αυτή πρόσφατα με ένοπλες επιθέσεις σε βάρος διμοιρίας των ΜΑΤ στην Χαριλάου Τρικούπη, στην Γαλλική Πρεσβεία κλπ., αλλά η τελευταία φαίνεται ότι χρησιμοποιεί φορητό οπλισμό για τα χτυπήματά της (όπλα, χειροβομβίδες) και όχι τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών.

βόμβας

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από κάποια τρομοκρατική οργάνωση, κάτι που και η Αντιτρομοκρατική αναμένει, ενώ έως τότε συλλέγονται στοιχεία, από τα όσα έχουν προαναφερθεί, δηλαδή, από μαρτυρίες, υλικά κλειστών κυκλωμάτων και υπολείμματα της .

Σχετικά Θέματα:

Εξερράγη η βόμβα στην τράπεζα Eurobank στο κέντρο της Αθήνας

Απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα στην τράπεζα Eurobank στο κέντρο της Αθήνας