Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο - Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου

 
Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στη θάλασσα και στον ουρανό του Αιγαίου - Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Ενημερώθηκε: 16/05/17 - 11:50

Σε σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου, προέβησαν χτες Δευτέρα τα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που συμμετέχουν στην τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος».

«επιθυμεί την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης»

Δύο μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είπε ότι

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, σήμερα εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουνν σχέδια πτήσεως 20 τουρκικά F-16, πέντε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 19 ελικόπτερα.

Καταγράφηκαν 37 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 141 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του αρχιπελάγους.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικα μαχητικά, ενώ σε 9 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Δεκατέσσερα τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Επίσης το απόγευμα τα ελληνικά χωρικά ύδατα στις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου παραβίασαν δύο πυραυλάκατοι του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι δύο πυραυλάκατοι, συμμετείχαν στην τουρκική ναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος '17» ("DenizKurdu") και παρέμειναν στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα για περίπου 20 λεπτά.

Τα τουρκικά πολεμικά παρακολουθούσε παράκτιο περιπολικό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ λίγο αργότερα έσπευσαν να το συνοδεύσουν μια πυραυλάκατος και μια κανονιοφόρος που έπλεαν στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως γνωστοποιείται από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα χωρικά ύδατα αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους. Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν δυτικά και νότια.

ΥΠΕΞ: «Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

«Το σημερινό περιστατικό παραβίασης ελληνικών χωρικών υδάτων από σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή του Αγαθονησίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με το συμβάν στο Αγαθονήσι.

«Είναι φανερό ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία που δεν επιθυμούν τη συνεννόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών», προσθέτει.

Όλα τα σχετικά θέματα με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ΕΔΩ