Η Ανατολική Μάνη στις φλόγες-Καταγγελίες για ολιγωρία της Πυροσβεστικής

 
Η Ανατολική Μάνη στις φλόγες-Καταγγελίες για ολιγωρία της Πυροσβεστικής

Ενημερώθηκε: 03/07/17 - 13:56

Μετά τις καταστροφικές ζημιές που προκάλεσαν οι φωτιές στην Ανατολική Μάνη, η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση όπως σημειώνει ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Ματθαιόπουλος, που συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.

πυροσβέστες

Όπως σημειώνει ο κ. Ματθαιόπουλος επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, αποτελούμενες από 120 και 30 αυτοκίνητα και προσθέτει: «Προσπαθούμε να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά, που βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, με τη βοήθεια υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εθελοντικών ομάδων, ενώ παράλληλα θέλουμε να προλάβουμε τυχόν αναζωπυρώσεις, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή».

Κότρωνα

Οι περισσότερες ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί στην περιοχή του , με κατοίκους της περιοχής να αναφέρουν πως η φωτιά ξέσπασε από μετασχηματιστή της ΔΕΗ, ενώ τονίζουν ότι η κατάσταση εκτροχιάστηκε καθώς η πυροσβεστική δεν εκτίμησε σωστά το μέγεθος του κινδύνου.

Καταγγελίες για ολιγωρία της Πυροσβεστικής

Ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης, ΠαναγιώτηςΤσιριγώτης με δηλώσεις του σε Μέσα τόνισε το μέγεθος της καταστροφής και όπως είπε στο «Πρώτο Θέμα» πως «δυστυχώς η πυροσβεστική δεν έκανε καθόλου καλή εκτίμηση και παρόλο που χτες μας διαβεβαίωναν οτι η φωτιά ελέγχεται, η κατάληξη ήταν να γίνει αναζωπύρωση με τεράστια καταστροφή», λέει στο protothema.gr και προσθέτει: «Ο κόσμος έκλαιγε και φώναζε. Δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Έβλεπαν τη φωτιά να πλησιάζει και οι ηλικιωμένοι φώναζαν ότι θέλουν να καούν μαζί με το σπίτι τους. Έδωσα μεγάλη μάχη να τους διώξω από το σημείο. Ήταν απελπισμένοι οι άνθρωποι. Μπήκα εγώ ο ίδιος μέσα στα σπίτια τους και αναγκάστηκα να πιέσω οικογένειες με τα παιδιά τους να τα εγκαταλείψουν όλα και να πάμε όλοι κοντά στη θάλασσα να σωθούμε. Δέχτηκαν φοβερή ψυχολογική πίεση από εμάς για να φύγουν γιατί έπρεπε να προστατέψουμε τους ανθρώπους. Ζήτησα να φέρουν ελικόπτερα σινούκ να πάρουν τον κόσμο από τη παραλία αλλά δεν ήρθαν ποτέ. Γυναίκες, άντρες, παιδιά εγκλωβίστηκαν στην παραλία, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, τα παιδιά είχαν δύσπνοια από τους καπνούς. Δεν θα ξεχάσω τα πρόσωπα των ηλικιωμένων που έκλαιγαν καθώς έβλεπαν από την παραλία το χωριό τους να καίγεται. Είναι πραγματικά μια μεγάλη τραγωδία, η φωτιά δεν έχει σβήσει αλλά δεν έχει μείνει και τίποτα άλλο για να κάψει».

Για πολύ δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα καθώς οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών που δημιούργησαν καύσιμη ύλη δυσκόλεψαν το έργο των πυροσβεστών. «Πρέπει να έρθουν και άλλα εναέρια μέσα για να μην έχουμε τα ίδια με την Κυριακή όταν στις 3 μετά το μεσημέρι όλοι είχαμε πιστέψει ότι είχε αντιμετωπιστεί η φωτιά και ξαφνικά είχαμε αναζωπύρωση» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας η κυρία Τζανετέα.

Στο ίδιο μήκος κύματος για ευθύνες της πυροσβεστικής κινήθηκε με δηλώσεις του και ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος που διασώθηκε τελευταία στιγμή από το εγκλωβισμένο αυτοκίνητό του λίγο πριν τυλιχθεί στις φλόγες, έκανε λόγο για έλλειψη συντονισμού από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει έκταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόλαση στην Ανατ. Μάνη-Κάηκαν σπίτια στον Κότρωνα-Διάσπαρτες φωτιές και σε άλλα σημεία της Επικράτειας

Πώς θα είναι ο καιρός τον Ιούλιο και τον Αύγουστο – Έρχονται νέοι καύσωνες

Έφυγε στη φυλακή ο Παύλος Ψωμιάδης της «ΑΣΠΙΣ Πρόνοια»

Μίνωας Ξ. Κυριακού: Η ζωή και το έργο του «πατριάρχη» της ελληνικής τηλεόρασης (ΦΩΤΟ)