Μετά τα χαμόγελα «καυγάς» Ομπάμα-Κάστρο (Φωτό)

 
Μετά τα χαμόγελα «καυγάς» Ομπάμα-Κάστρο (Φωτό)

Ενημερώθηκε: 09/04/16 - 22:49

Πιέσεις στην Κούβα για βελτιώσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιώμάτων άσκησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα κατά την ιστορική του επίσκεψη στο νησί. Υποσχέθηκε, αόριστα, άρση του εμπάργκο και επισκέψεις χιλιάδων τουριστών στην Κούβα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δημόσια αντιπαράθεση, για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «υποκρισία».

Η κοινή τους συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με ανέκδοτα αλλά εξελίχθηκε με έντονες αντιπαραθέσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντήσει σήμερα Τρίτη, Κουβανούς αντικαθεστωτικούς, ενώ θα παρακολουθήσει και αγώνα μπέιζμπολ, μαζί με τον Ρ. Κάστρο. Η ιστορική επίσκεψή του στην Κούβα, θα ολοκληρωθεί με ομιλία που θα είναι προσανατολισμένη στην ελπίδα για τη μελλοντική διαμόρφωση των διμερών σχέσεων.

«Καυγάς» περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Ομπάμα συνεχάρη τον Κάστρο για τον ανοιχτό διάλογο των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών αλλά πρόσθεσε ότι μια «πλήρης άνθιση» της σχέσης τους θα συνέβαινε μόνο με πρόοδο στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο Κουβανός πρόεδρος απάντησε ότι η Κούβα έχει ισχυρό παρελθόν δικαιωμάτων όπως υγεία, πρόσβαση στην παιδεία και ισότητα των γυναικών. Ενώ η χώρα του έχει ασκήσει κριτική στις ΗΠΑ για τον ρατσισμό, τη χρήση βίας από την αστυνομία και τη χρήση βασανιστηρίων στην ναυτική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

Προς το τέλος της συνέντευξης τύπου, ο Κάστρο σήκωσε το αριστερό χέρι του Ομπάμα στον αέρα για να σχηματίσει το σήμα νίκης με κλειστή παλάμη, αλλά ο Ομπάμα κράτησε την παλάμη του ανοιχτή.

Αόριστες υποσχέσεις για άρση του εμπάργκο

Ο Κάστρο ζήτησε την άρση του 54χρονου εμπάργκο από τις ΗΠΑ και την επιστροφή στην Κούβα της κυριότητας της βάσης Γκουαντάναμο (που κρατεί με μίσθωση η Αμερική), ως προϋποθέσεις για καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ομπάμα δεν απάντησε στην απαίτηση για το Γκουαντάναμο, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία για την άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Κούβας. «Το εμπάργκο θα λήξει. Πότε, δεν είμαι εντελώς σίγουρος», είπε, καθώς τον αντιμάχεται η ηγεσία των ρεπουμπλικάνων στο θέμα.

Στο μεταξύ, περίπου 10 μεγάλες αμερικανικές εταιρείες έχουν συνάψει συμφωνίες ή βρίσκονται σε σχετική διαδικασία με την Κούβα, ο Ομπάμα είπε ότι η Google θα παρέχει περισσότερη ασύρματη και ευρυζωνική κάλυψη στο νησί, ενώ η αμερικανική εταιρεία κρουαζιέρων Carnival ανακοίνωσε ότι θα στείλει το πρώτο κρουαζιερόπλοιο από τις ΗΠΑ στην Κούβα μετά από μισό αιώνα και, μεταφέροντας χιλιάδες τουρίστες στο νησί.

Το τουριστικό ρεύμα αμερικανών υπηκόων που θέλουν να επισκεφθούν την Κούβα μπορεί να ξεκινήσει «πολύ σύντομα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος. «Είναι αναπόφευκτο, θα συμβεί», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC News.

Διαφωνία για το θέμα «πολιτικοί κρατούμενοι»

Η Κούβα έχει πολιτικούς κρατούμενους και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει μοιραστεί καταλόγους με τα ονόματά τους με την κουβανική κυβέρνηση, είπε ανώτατος σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο είχε δηλώσει πως η χώρα του δεν έχει πολιτικούς κρατούμενους.

Ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Μπεν Ρόουντς, είπε σε δημοσιογράφους, σχετικά με τις δηλώσεις του Κάστρο, «έχω μοιραστεί πολλούς τέτοιους καταλόγους με την κυβέρνηση της Κούβας κατά την θητεία μου τα τελευταία 2,5 χρόνια που ασχολούμαι μαζί της. Υπάρχουν ασφαλώς περισσότεροι κρατούμενοι των οποίων τα ονόματα αναφέρουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα στην κουβανική κυβέρνηση».

«Ο κατάλογος είναι εδώ, αν θέλουν να τον δουν», δήλωσε κουβανός αξιωματούχος, ανμαφέροντας πως η λίστα περιλαμβάνει οπλισμένους αντικυβερνητικούς μαχητές, φυλακισμένους αεροπειρατές, λιποτάκτες και κατασκόπους.