«Αλαλούμ» με το ύψος της νέας δόσης - Τα... βρήκαν στη μέση!

«Αλαλούμ» με το ύψος της νέας δόσης - Τα... βρήκαν στη μέση!
Ενημερώθηκε: 12/01/18 - 18:14

Σχετικό... χάος επικρατεί, τις τελευταίες ώρες, όσο αφορά στο ύψος στης δόσης για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης

Χτες (11/1), το ελληνικό ΥΠΟΙΚ διέψευδε δημοσιεύματα που μιλούσαν για 7 δισ. και έκανε λόγο για δόση 4,5 δισ ευρώ, την ώρα που σήμερα (12/1) μετά από τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης των εταίρων να δώσουν έξι δισ., το ποσό φτάνει τα 6,7 δισ.. 

Όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, από αυτό το ποσό, τα 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για τις ανάγκες του χρέους της χώρας από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2018, το 1,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ 1,9 δισ. ευρώ θα προστεθούν στο αποθεματικό ασφαλείας.

«Κλείδωσε» το ποσό της δόσης μετά την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης

Όπως μάλιστα επισημάνθηκε «είναι γνωστό ότι το ύψος της δόσης εξαρτάται  από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας, για το διάστημα Φεβρουαρίου - Ιουνίου, που είναι 3 δισ. ευρώ».

Σήμερα, όμως, καλά πληροφορημένες πηγές της Ευρωζώνης, τονίζουν πως η επόμενη δόση δανείων για την Ελλάδα θα ανέλθει γύρω στα έξι δισ.. Όπως υποστήριξε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η απόφαση για την εκταμίευση της εν λόγω δόσης αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, καθώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Τι έγινε στο χθεσινό EuroWorking Group

Οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, ήτοι για την εφαρμογή μέχρι στιγμής των 55 από τα 110 προαπαιτουμένα. 

Το «ράλι» των ομολόγων δίνει ελπίδες για την ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμη 30 προαπαιτούμενα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μετά την υιοθέτηση από τη Βουλή ενός ακόμα πολυνομοσχεδίου, την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, ενώ τα μη νομοθετικά μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν και αυτά μέσα στην εβδομάδα. 

Εφόσον, γίνουν όλα αυτά, την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η σύνταξη της έκθεσης των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων, προκειμένου να συνεδριάσει και πάλι το EuroWorking Group και να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται να ληφθεί επί της αρχής από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα συγκληθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να λάβει την επίσημη απόφαση.