Απίστευτο! Οι εισπρακτικές θα εισβάλλουν και στα social media όσων χρωστάνε!

Απίστευτο! Οι εισπρακτικές θα εισβάλλουν και στα social media όσων χρωστάνε!
Ενημερώθηκε: 25/07/17 - 17:15

Σας κούρασαν και σας ενοχλούν τα τηλεφωνήματα των εισπρακτικών εταιρειών; Μην ανησυχείτε και οι τράπεζες πλέον έχουν αρχίσει και θεωρούν παρωχημένη αυτή την μέθοδο, γι αυτό είπαν πλέον να το πάνε ένα βήμα παραπάνω.

Πλέον όσοι χρωστάνε μπορούν να ξεχάσουν την προσωπική τους ζωή και θα πρέπει να προσέχουν τι ανεβάζουν μέχρι και στα social media! Γιατί πλέον οι εισπρακτικές εταιρείες θα εισβάλλουν στην προσωπική ζωή των οφειλετών, αντλώντας πληροφορίες από το τι ανεβάζει ο καθένας μας. Μια κοινωνία παρακολούθησης που φέρνει στο μυαλό τόσο την οργουελική κοινωνία του «1984» όσο και την φυλακή του «Πανόπτικον».

«Ξεχάστε τα τηλέφωνα και πιάστε το Facebook» είναι πλέον η νέα οδηγία που έχει δοθεί στις εταιρείες αναζήτησης και είσπραξης οφειλών, για την δημιουργία ενός ακόμη πιο τρομακτικού κόσμου.

Μπροστά στον κίνδυνο, οι τράπεζες να δεχθούν κουρέματα χρέους σε δανειολήπτες, βάζουν στην μάχη πλέον κάθε μέσο για να εντοπίσουν όσους επικαλούνται αδυναμία πληρωμής και να διαπιστώσουν τις οικονομικές του δυνατότητες. Γι αυτό προσοχή πλέον που σας καλούν και πηγαίνετε, και τι φωτογραφίες θα βγάζετε...

Το σύνθημα για την εξέλιξη αυτή δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε με τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών. Εκεί ο διευθύνων σύμβουλος της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. Κώστας Μητρόπουλος, γνωστός σε πολλούς και από τη θητεία του ως επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, έδωσε κατευθύνσεις στις εταιρείες ενημέρωσης και αναζήτησης οφειλετών που χρωστούν δισεκατομμύρια σε 16 πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούσαν στη χώρα μας για το πώς θα πρέπει στο εξής να λειτουργούν.

Τι «καρφώνουν» οι αναρτήσεις στο FB

Με βάση τα νέα δεδομένα, στο άμεσο μέλλον οι εισπρακτικές εταιρείες ενδεχομένως να περιορίσουν ή και να σταματήσουν να ενοχλούν τηλεφωνικά όσους χρωστάνε για κόκκινα στεγαστικά, καταναλωτικά ή επιχειρηματικά δάνεια.

Θα αρχίσουν όμως να τους ψάχνουν στο Facebook και στα λοιπά social media, για να ανακαλύψουν στοιχεία που θα καταρρίπτουν τον ισχυρισμό ότι δεν έχουν να πληρώσουν. Όπως σημειώθηκε στην τελευταία τους συνάντηση: «πολλοί δικηγόροι έχουν ιδεοληψία με το τηλέφωνο.Πρέπει να χρησιμοποιείτε και άλλα μέσα, όπως το Facebook, για να εντοπίζετε τους οφειλέτες».

Αυτή είναι η μεγάλη παγίδα για πάνω από 2 εκατομμύρια δανειολήπτες και εγγυητές που χρωστάνε 100 δισ. ευρώ για κόκκινα δάνεια στις τράπεζες: αντί να ρωτάει ο υπάλληλος της εισπρακτικής εταιρείας «πότε θα πληρώσετε;», θα μπορεί να βρίσκει πληροφορίες που δημοσιοποιεί ο ίδιος ο οφειλέτης ή από τον κοινωνικό περίγυρό του, για τον πιέζει λέγοντάς του για παράδειγμα: «Κάθε βράδυ κάνετε check-in σε ακριβά εστιατόρια και λέτε πως δεν έχετε να πληρώσετε; Πού βρίσκετε λεφτά και περνάτε τόσα Σαββατοκύριακα στην Αράχωβα; Στο Παρίσι σας πετυχαίνω τώρα; Μήπως δεν είναι δικό σας, όπως λέγατε στο Facebook, το σκάφος που ανεβάζατε φωτογραφίες το καλοκαίρι;».

Και στη χώρα μας πλέον οι τράπεζες παίρνουν τα μέτρα τους για να μην υποχρεωθούν να δεχτούν κούρεμα οφειλής, τουλάχιστον για όσους καταφέρουν να αποδείξουν ότι έχουν τον τρόπο να πληρώσουν όσα χρωστάνε. Η πρακτική αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό, όπου εταιρείες ερευνών (tracers) λειτουργούν για λογαριασμό των τραπεζών εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η είσοδος πλέον στις κατοικίες των οφειλετών δεν θα χρειάζεται καν δικαστικό επιμελητή. Μια φωτογραφία από μια συνεύρεση φίλων στο σπίτι σας θα είναι αρκετή να παρέχει στοιχεία στους «άγρυπνους φρουρούς» της διασφάλισης των οφειλών. Αν φαίνεται ένας πίνακας, ένα έπιπλο..είναι αρκετά για να ξέρουν τα «λαγωνικά» των εισπρακτικών αν έχετε να πληρώσετε ή όχι.

Στόχος να «μαζευτούν» τα χαρτοφυλάκια που βρίσκονται στα «κόκκινα»

Εκτός από τους δανειολήπτες όμως, πιέζονται πλέον και οι ίδιες οι εισπρακτικές, καθώς οι εκκαθαριστές των κόκκινων δανείων θέλουν να αναδιανείμουν έως το φθινόπωρο όλο το χαρτοφυλάκιο των οφειλετών σε νέους και περισσότερους συνεργάτες, με κριτήριο τη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα και τις νέες μεθόδους που θα τη διασφαλίζουν.

Οι «πληροφοριοδότες» θα προσλαμβάνονται με στόχο να ξετρυπώνουν τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία αποκρύπτουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, κυρίως επιχειρηματίες, οι οποίοι, είτε ως φυσικά πρόσωπα, είτε μέσω της επιχείρησής τους, έχουν υπέρογκα κόκκινα δάνεια. Βασικό προαπαιτούμενο, η εντολή που έχουν λάβει από τις τράπεζες να αντλούν κάθε στοιχείο για την ακίνητη περιουσία που διατηρούν οι οφειλέτες εντός ή εκτός Ελλάδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα 7 δισ ευρώ ο λογαριασμός των Ελλήνων φορολογούμενων

Γαλλικά ΜΜΕ: Τεστ υψίστης σημασίας για την εμπιστοσύνη των αγορών το ελληνικό ομόλογο

Guardian: Η Ελλάδα σχεδιάζει την επιστροφή της στις αγορές καθώς βλέπει πια το τέλος της λιτότητας