Αυτές είναι οι προϋποθέσεις του ΔΝΤ για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα

 
Αυτές είναι οι προϋποθέσεις του ΔΝΤ για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα

Ενημερώθηκε: 21/03/18 - 16:35

Την μείωση του αφορολόγητου και τη μείωση των συντάξεων από 1.1.2019 χωρίς να εφαρμοστούν καθόλου αντίμετρα, ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην ουσία αυτές είναι οι προϋποθέσεις του ΔΝΤ για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα.

αφορολόγητου

συντάξεων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πηγές από τις Βρυξέλλες, στέλνουν μηνύματα προς την Κυβέρνηση. Το ΔΝΤ φαίνεται να θέλει να μπει με ενεργό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ζητά τόσο η μείωση του όσο και η μείωση των να γίνουν από 1.1.2019 χωρίς να εφαρμοστούν καθόλου αντίμετρα.

Oι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπεριέλαβαν το χρέος, το ύψος της ανεργίας και τα κόκκινα δάνεια που επιβαρύνουν τις τράπεζες, στα καυτά θέματα, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα με «έξτρα» βαρύτητα όπως είναι «ανάγκη αποεπένδυσης στη ΔΕΗ», η «δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα, η οποία δεν είναι ανεξάρτητη» και τα «κατεστημένα συμφέροντα» τα οποία οι Βρυξέλλες φοβούνται πως θα διεκδικήσουν και πάλι προνόμια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: "Όχι" του FDP στην εκταμίευση της δόσης

Συνεχίζοντας να στέλνουν μηνύματα προς το Δημόσιο οι ίδιες πηγές σημείωσαν «Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε την κοινή λογική». Μιλώντας για την επιλογή γραμματέων στα υπουργεία οι πηγές της Κομισιόν τόνισαν: «Υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις. Είτε το κάνεις σωστά (properly), "είτε ακολουθείς τους κανόνες στα χαρτιά και διορίζεις φίλους του Υπουργού».

Συμπερασματικά οι πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι μόνο αν οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι καλές τους επόμενους 3-4 μήνες «τότε ίσως να πρέπει να συμβεί».

-Το βασικό σενάριο των Βρυξελλών είναι το μαξιλάρι ρευστότητας (cash buffer) που ο στόχος είναι να φτάσει στα 20 δισ. ευρώ και να αρκεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες ως το τέλος του 2019. Η τελευταία δόση από την τέταρτη αξιολόγηση εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 11,7 δισ. ευρώ.

-Τα μέτρα που συζητούνται για το χρέος περιλαμβάνουν επιμήκυνση ωριμάνσεων και ενδεχομένως νέα αναβολή της πληρωμής επιτοκίων.

-Το μόνο κενό που βλέπουν οι Βρυξέλλες σε επίπεδο εφαρμογής πολιτικών (policy gap) με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος είναι ο τομέας της ενέργειας.

-Η πλευρά της Επιτροπής εκτιμά ότι είναι «στον αέρα» η εκτίμηση του ΔΝΤ σε παλαιότερη έκθεσή του ότι οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ.