Αυτός είναι ο λογαριασμός άμεσων-έμμεσων φόρων, εισφορών και περικοπών - Διαβάστε πότε έρχεται

 
Αυτός είναι ο λογαριασμός άμεσων-έμμεσων φόρων, εισφορών και περικοπών - Διαβάστε πότε έρχεται

Ενημερώθηκε: 12/05/16 - 20:23

Όταν οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί κοπάσουν, τα νέα μέτρα θα έχουν ψηφιστεί και τα σχετικά ΦΕΚ θα δημοσιευτούν, τότε θα σημάνει και η ώρα του λογαριασμού που θα συνοδεύει την «περήφανη» και «νικηφόρα», σύμφωνα με την κυβέρνηση, διαπραγμάτευση.

Ο λογαριασμός αυτός δεν θα είναι βέβαια μικρός, κάθε άλλο, μόνο μέσα στο επόμενο 18μηνο θα κληθούμε να πληρώσουμε φόρους 4,1 δισ. ευρώ, από το σύνολο των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ που έχουν ήδη «κλειδώσει».

Η δημοσίευση του ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου στο ΦΕΚ αλλά και η ψήφιση του νομοσχεδίου με τους έμμεσους φόρους, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα ολοκληρώσουν τον «κύκλο» της νομοθέτησης, για να ακολουθήσει ο «κύκλος» των πληρωμών, ο οποίος περισσότερο θα μοιάζει με ανοδικό «σπιράλ» φορολεηλασίας των οικογενειακών εισοδημάτων.

Εξάλλου, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι δεν θα χρειαστεί να ψηφιστούν άλλα δημοσιονομικά μέτρα, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2018, το πακέτο των πρόσθετων μέτρων «κάβα» ύψους 3,6 δισ. και ο διάσημος πλέον «αυτόματος κόφτης» δαπανών (μισθοί, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες), μας περιμένουν στη... γωνία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», "από το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, περίπου 1,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Από την 1/1/2017 και μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου της επόμενης χρονιάς, θα έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, ενώ οι φορολογούμενοι είτε θα έχουν πληρώσει είτε θα έχουν χρεωθεί σωρευτικά με περίπου τα 4,1 δισ. ευρώ εξ αυτών.

Όσο για το 2018, εκτός από τον δεδομένο λογαριασμό των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί (περίπου 1,3 δισ. ευρώ), η κυβέρνηση θα ζει και με την αγωνία αν θα ενεργοποιηθεί ή όχι ο «αυτόματος κόφτης»".

Το χρονικό της φορολεηλασίας:

Α) Το 2016 θα πληρωθούν μέτρα περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Τα πρώτα μέτρα θα φανούν μέσα στον Ιούνιο με την αύξηση της παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις, την αύξηση της τιμής των καυσίμων και των τσιγάρων, τη μείωση του ΕΚΑΣ και των επικουρικών συντάξεων κ.λπ. Από τον Ιούνιο αναμένεται να αυξηθούν και οι εισφορές των μισθωτών, ενώ από την 1η Ιουλίου θα ενεργοποιηθεί ο νέος ΦΠΑ (24%).

Β) Το 2017 θα είναι η χειρότερη χρονιά καθώς από το συνολικό πακέτο θα πληρωθούν 2,8 δισ. ευρώ. Ειδικότερα στο επόμενο έτος θα ξεδιπλωθούν όλες οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (νέα κλίμακα επαγγελματιών, αύξηση φόρου στα μερίσματα, αύξηση φόρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις), ενώ θα έχουν πλέον ενεργοποιηθεί και όλοι οι έμμεσοι φόροι συμπεριλαμβανομένου και του νέου φόρου στα ξενοδοχεία (τέλος διανυκτέρευσης). Ετσι ο συνολικός λογαριασμός θα ανέλθει σε 4,1 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι εκτός από το 1,3 δισ. ευρώ που αναλογεί στο 2016 από τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, υπάρχουν και τα μέτρα που ψηφίστηκαν πέρυσι τον Αύγουστο αλλά ενεργοποιούνται για πρώτη φορά τώρα.

Γ) Για το 2018 μένουν προς υλοποίηση μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που θα καλυφθούν κυρίως από μείωση των δαπανών την οποία φέρεται να έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά (μείωση αμυντικών δαπανών, πάγωμα προσλήψεων, πάγωμα μισθών στα ειδικά μισθολόγια κ.λπ.).

Μέσα στο 2018 θα κριθεί αν επιτεύχθηκε ο δημοσιονομικός στόχος του 2017 (πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ).

Αν όχι, θα υπάρξουν νέα μέτρα τον Μάιο του 2018. Η ίδια κατάσταση θα συνεχιστεί και το 2019. Με αντάλλαγμα την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος (το λεγόμενο μεσοπρόθεσμο πακέτο), η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι εκπλήρωσε τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, αλλιώς να λάβει διορθωτικά μέτρα. Αντίστοιχος έλεγχος θα γίνει και το 2020 και το 2021, καθώς ο μηχανισμός θεωρείται πλέον δεδομένο ότι δεν θα απενεργοποιηθεί με το που θα τελειώσει το 3ο μνημόνιο (Αύγουστος 2018).

Όλα τα παραπάνω συντιστούν ένα μνημόνιο διαρκείας με τον «αυτόματο κόφτη» δαπανών να καραδοκεί και να βάζει νέα βάρη στην πλάτη μισθωτών, συνταξιούχων και μικροεπιχειρηματικών.

Τα σενάρια «αφαίμαξης» μέσω έμμεσων φόρων

  • Την ίδια ώρα τα σενάρια για τους φόρους στα καύσιμα, τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και για την αύξηση του ΕΝΦΙΑ ποικίλουν.
  • Πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση στο φόρο ακινήτων στους συντελεστές των ιδιωκτητών που η αντικειμενική τους αξία ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.
  • Για τα καύσιμα, ο φόρος στην αμόλυβδη είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 8 με 10 λεπτά το λίτρο, με τη μέση λιανική τιμή να πλησιάζει ξανά τα 1,5 ευρώ.
  • Η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης θα κυμαίνεται στα 3 με 4 λεπτά το λίτρο ανεβάζοντας τη μέση λιανική τιμή σε περίπου 1,1 ευρώ.
  • Αυξήσεις εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και στα υπόλοιπα καύσιμα (πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο, αέριο).
  • Εξάλλου από το 2017 θα μπει Ειδικό Τέλος Διανυκτέρευσης 1 ευρώ/ ανά αστέρι (από 3*) στα ξενοδοχεία και περίπου μισό ευρώ ανά κλειδί στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
  • Για τα Ι.Χ. επανέρχεται το σενάριο της φορολόγησης με βάση την εμπορική αξία του αυτοκινήτου και όχι τα τέλη κυκλοφορίας, με σημαντικό παράγοντα και την παλαιότητα
    • Σχετικά θεματά:

      Ντάισελμπλουμ: «δύσκολα και σκληρά» τα μέτρα