Bloomberg: ΔΝΤ σταματά να βασανίζεις την Ελλάδα

 
Bloomberg: ΔΝΤ σταματά να βασανίζεις την Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 19/09/17 - 18:02

Με την συμμετοχή του ΔΝΤ να παραμένει μυστήριο στο ελληνικό Πρόγραμμα και με τους εκπροσώπους του συνεχώς να προβάλλουν νέα εμπόδια στον δρόμο της Ελλάδας, το πρακτορείο Bloomberg καλεί το Ταμείο να «σταματήσει να βασανίζει την Ελλάδα».

Ενώ πληθαίνουν οι φήμες που φέρουν το ΔΝΤ να επιθυμεί μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο J. Kyle Bass του Hayman Capital Management σημειώνει πως κάτι τέτοιο είναι μη αναγκαίο, καθώς η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, ενώ αντίστοιχα βήματα έχουν συμβεί στον τραπεζικό τομέα.

Συγκεκριμένα στο άρθρο του τονίζει: "Ο τραπεζικός τομέας της Ελλάδας έχει κάνει μεγάλα βήματα. Έπειτα από δύο ελέγχους στα χαρτοφυλάκια των δανείων τους, πρώτα από τη BlackRock το 2013 και αργότερα από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως δύο φορές".

Επίσης, τονίζει πως έχουν ενισχυθεί οι προβλέψεις ενάντια στα κόκκινα δάνεια και πως οι δείκτες βασικού κεφαλαίου είναι αυτή τη στιγμή σημαντικά υψηλότεροι σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, "προσφέροντας ένα μαξιλάρι σε μελλοντικές απώλειες".

Εν συνεχεία ο συντάκτης παρατηρεί ενδεικτικά: "Η Ελλάδα εξακολουθεί να σηκώνει ένα μεγάλο βάρος. Είναι τα περίπου 250 δις ευρώ που έχουν δανείσει στη χώρα το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι για να σωθεί η οικονομία και πιθανότατα ολόκληρη η ευρωζώνη".

Ένα χρέος το οποίο παρότι παραμένει σε ιδιώτες και έχει υποστεί κούρεμα, αναδιάρθρωση ή και έχει εξαλειφθεί ακόμα.

Το 2012, για παράδειγμα, οι ομολογιούχοι του ιδιωτικού τομέα αναγκάστηκαν να αποδεχθούν απώλεια σχεδόν 80%.

"Οι κάτοχοι μετοχών των ελληνικών τραπεζών έχουν δει τις επενδύσεις τους να εξαλείφονται δύο φορές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης", παρατηρεί ο Bass.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι η παρατήρηση του Bloomberg ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να διαγράψει το χρέος του και να ελαφρύνει το βάρος της Ελλάδας.

Αυτό θα ωφελούσε την μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία της χώρας και, επομένως, της Ευρώπης, όπως παρατηρεί.

Εν μέσω της κρίσης, το ΔΝΤ συμφώνησε να δανείσει ένα συγκλονιστικό 3.212% της ποσόστωσης της Ελλάδας, επισημαίνει ο αρθρογράφος, αναφέροντας πως ένα κράτος μέλος μπορεί κανονικά να δανειστεί μέχρι και 145% της ποσόστωσής του ετησίως και μέχρι 435% σωρευτικά μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Β. Ντομπρόβσκις: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να αυξηθούν οι φόροι

Οι δανειστές θέλουν πλειστηριασμούς για να επιστρέψουν στην Αθήνα

Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί για την πορεία της Ελλάδας